Ca un ong-ist responsabil sau ca un jurnalist serios, dl Vlad Voiculescu a anuntat niste realitati teribile ale sistemului sanitar romanesc: aproape 80% din spitalele din Romania ar trebui sa fie inchise, daca regulile, inclusiv cele de igiena, ar fi aplicate, iar o treime dintre spitale ar cadea la cutremur.
Daca adaugam criza personalului din aceste spitale, peisajul este fara nicio exagerare apocaliptic.
Primul gand in fata unei asemenea realitati este sa spargi usa Ministerului Sanatatii pentru o reactie. Dar, ce sa vezi?, dl Voiculescu nu e ong-ist, nu e jurnalist sau nu din aceste calitati a vorbit. Este insusi ministrul Sanatatii. Un ministru care si-a inceput mandatul cu fix aceeasi constatare despre starea spitalelor, emisa intr-un interviu pentru Capital.
Au fost si alte asemenea diagnostice, unele chiar plastice, despre sistemul feudal, despre mlastina, despre faptul ca mai mult de 20 de arsi nu putem trata, despre contractul de management al directorilor de spitale, despre necesitatea restructurarii Ministerului Sanatatii etc.
Din timp in timp tanarul ministru iesea, "cu catelul in brate", sa ne spuna cat de rau este. Si este. Este asa cum spune dl Voiculescu pana la ultima litera. Si?
E foarte bun exercitiul de transparenta al dlui ministru, dar de la un ministru eu nu astept doar sa constate periodic dimensiunea dezastrului. Astept doar ca analiza sa fie punctul de plecare al unui plan concret, solid, etapizat, fezabil de corectare a situatiei plan. E asa, asa, asa, uite ce fac eu concret ca sa incepem drumul spre normalizare. Asta e diagnosticul, uite tratamentul.
Ei bine, tratamentul concret, cu doze si durata, ca sa mentin metafora, lipseste din expozeurile dlui ministru. Si-a inceput constatativ mandatul, l-a continuat constatativ si il incheie, ati ghicit, constatativ.
Ce a facut concret domnia sa pentru a incepe sa dreneze mlastina, pentru a incepe dezfeudalizarea, pentru ca macar conditiile de igiena din spital sa se imbunatateasca? Cate protocoale a emis Ministerul Sanatatii in perioada asta? Ce l-a impiedicat sa modifice contractele de management?
Un om cu mintea intreaga nu ii putea pretinde sa termine vreun spital in cateva luni de mandat. Asta e clar. Dar cate proiecte concrete, cu amplasamant, surse de finantare si macar studiu de fezabilitate lasa in urma? Nu in general ca ar fi bine, ci concret.
Spune domnia sa ca exista terenuri pentru doua dintre spitalele regionale "inscrise in acordul de parteneriat cu Uniunea Europeana", si pentru care exista finantare de 300 de milioane de euro. Pentru un al treilea nu e nici terenul stabilit. Pai cam asta era situatia si la inceputul anului. Daca tot suntem intr-o situatie disperata pentru ce nu am ajuns deja la faza licitatiilor?
Dupa parerea mea, singurul lucru concret pe care l-a schimbat dl Voiculescu a fost inchiderea pentru reconditionare a sectiei ATI de la Spitalul de Arsi si asta reactiv, dupa ce acolo a izbuncit scandalul cat casa al pacientului cu larve in rana.
In paranteza fie spus, dna dr. Camelia Roiu, care a tras atunci semnalul de alarma, i-a reprosat dlui ministru lipsa totala de sprijin in perioada teribila pentru domnia sa ce a urmat dezvaluirii. Singurul raspuns pe care l-am vazut la dl ministru a fost un zambet intre ironic si dispretuitor.
Cu medicamentele dl Voiculescu a facut, va rog sa ma scuzati, o aiureala. Legea sanatatii a fost modificata prin OUG astfel incat mecanismul de stabilirea a pretului medicamentelor a fie stabilit prin HG nu prin ordin de minisitru ca pana acum.
Ulterior a si fost emisa HG 800, dar atat de prost calculata sub aspectul impactului, incat a ridicat maciuca parul tuturor actorilor de pe piata, de la producatori la pacienti cu care nu se discutase serios.
Asa ca la 4 zile dupa adoptare tot ministerul a emis un proiect de modificare a HG 800 ca sa nu se intre intr-un mare impas, cu o nota de fundamentare redactata de parca era modificata hotararea de guvern unui cu totul alt guvern. Iar OUG de modificare a Legii sanatatii e in Parlament, daca va fi respinsa va incepe un haos, pentru ordinul de ministru anterior a fost abrogat.
Daca asta nu se numeste crunt amatorism, eu nu stiu cum sa-i spun.
Nu am nicio rezerva sa spun ca din punctul de vedere al sanatatii a fost un an pierdut exclusiv cu constatari si lamentarii. Nu vad nicio evolutie, niciun inceput de reforma structurala, nicio farama de viziune si profesionalism. Suntem in aceeasi mlastina si nici vreun plan concret de asanare nu se arata. Vad ca dl Voiculescu vrea sa continue si dupa alegeri. Pentru inca un vraf de constatari?
Dar nici nu stiu daca pierderea anului e cel mai rau lucru cu putinta. Problema mi se pare faptul ca dl Voiculescu a generat un standard toxic. Alergic la critici, domnia sa a beneficiat de un mecanism bine pus la punct de aparare impotriva acestora. Zici ceva de tanarul ministru? Esti al sistemului, al baronilor, al PSD-ului? Dai in ministru? Dai in copiii bolnavi de cancer.
Ce o sa facem cand un ministru politic o sa emita o HG ca sa o modifice dupa 4 zile pentru ca e proasta? Sau la urmatoarea criza a vaccinurilor sau a citostaticelor? Ca acum am tacut ca sa nu suparam catelul din bratele ministrului.