Cei care au sarit randul la vaccinare au fost sanctionati. Ministrul Sanatatii a trimis controale in Suceava si Ilfov

Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 15:30
4185 citiri
Cei care au sarit randul la vaccinare au fost sanctionati. Ministrul Sanatatii a trimis controale in Suceava si Ilfov
FOTO: Hepta.ro

Peste 1.300 de persoane care sunt incluse in etapa a treia de vaccinare impotriva COVID-19 apar in registrul national de vaccinari, fara insa a fi programati pe platforma, ceea ce inseamna fie ca au sarit randul, fie ca este o eroare, a anuntat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Joi, 28 ianuarie, s-au efectuat controale in mai multe spitale din Suceava si Ilfov. In Radauti, peste 500 de persoane au sarit randul. Autoritatile au aplicat sanctiuni, dupa ce s-a constatat ca, in perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Ministrul Sanatatii a sustinut o conferinta de presa joi, 27 ianuarie, in care a vorbit despre provocariile campaniei de vaccinare.

La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat ca persoanele venite pentru imunizare in centrul de vaccinare nu erau verificate in aplicatia Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici in listele de pacienti programati pentru ziua in curs.

Listele cu pacienti pentru ziua in curs erau trimise pe whatsapp de catre medicul coordonator din DSP catre directorul medical al spitalului si redirectionate mai apoi de acesta personalului care asigura paza centrului pentru a permite accesul in unitate a pacientilor programati.

In centrul de vaccinare pacientii au fost primiti in baza programarilor printate sau mesajelor sms, iar in cazul pacientilor programati de medicul de familie, pe baza declaratiei acestora.

Inspectorii sanitari au verificat listele de pacienti programati si au constatat ca sunt pacienti in dreptul carora nu sunt completate toate campurile din platforma de programare (nu sunt trecute datele de identificare a celui care a programat si nici nu exista camp in care sa fie trecuta categoria populationala din care face parte, ingreunand astfel verificarea modului de programare).

Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus in prima etapa de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungita pentru personalul din etapa a II-a, in Municipiul Radauti nu exista alte centre comunitare deschise.

S-a mai constatat ca, centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapa de vaccinare si pentru un numar mai mare de solicitari de vaccinare.

Nu se asigura personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotatie.

Ce sanctiuni au fost aplicate

1.Medicul coordonator al centrului a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.

2.Inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea si operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale (OMS nr.2171/2020) privind evidenta persoanelor vaccinate si respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea si functionarea centrelor de vaccinare impotriva Covid-19.

"Per total, campania merge bine. Pe langa asta, sunt probleme pe care le stim si nu ne putem face ca totul merge perfect. Cifrele mari sunt in regula, dar exista cateva probleme si cateva vulnerabilitati", a explicat Vlad Voiculescu, adaugand ca 1.300 de persoane au fost vaccinate pana acum desi erau eligibile pentru etapa a treia.

Garda de Mediu a făcut controale pe Dunăre, în plină perioadă de prohibiţie. Neregulile descoperite de comisari
Garda de Mediu a făcut controale pe Dunăre, în plină perioadă de prohibiţie. Neregulile descoperite de comisari
Comisarii Gărzii de Mediu au verificat, în ultimele zece zile, tronsonul de Dunăre începând cu localitatea Călăraşi, până la Dunărea maritimă şi Insula Mică a Brăilei. În urma...
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
#vaccinare, #controale, #suceava, #Radauti, #coronavirus, #SARIT RANDUL , #ministrul Sanatatii