Spital acreditat la presiunea PSD? Ministrul Sanatatii este contrazis de medici si amenintat cu plangere pentru ucidere din culpa

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:10
5794 citiri
Spital acreditat la presiunea PSD? Ministrul Sanatatii este contrazis de medici si amenintat cu plangere pentru ucidere din culpa
Foto: Arhiva Facebook/Vlad Voiculescu

Dr. Igor Tudorache, seful centrului de transplant pulmonar din Hanovra si medicul care ar urma sa coordoneze echipa de transplant din Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, spune ca nu intelege argumentele pentru care Ministerul Sanatatii amana inceperea operatiilor de transplant pulmonar la unitatea medicala din Capitala.

Mai mult, dr. Tudorache spune ca lui Vlad Voiculescu "ii lipsesc cunostintele si practica medicala necesare pentru intelegerea" situatiei.

"La intalnirea noastra cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, au fost discutate mai multe intrebari in privinta sigurantei si riscurilor efectuarii unui transplant pulmonar in Romania, ca act medical, dar si unul administrativ/organizational. Colectivul medical intrebat a raspuns concret la toate intrebarile ce privesc riscurile si complicatiile medicale posibile asociate de procedura data.

Domnul ministru s-a aratat dispus sa sustina programul dupa analizarea riscurilor organizationale/administrative. Insa, in acelasi timp, a subliniat ca nu va fi dumnealui acela, si nu in mandatul actual, care va semna finantarea programului de transplant pulmonar. Nu am inteles argumentele acestei concluzii", a spus dr. Igor Tudorache.

Intrebat daca este motivat ministrul Sanatatii sa se opuna, medicul Tudorache a spus ca nu crede in aceasta varianta.

"Nu cred. Dar cred ca ii lipsesc cunostintele si practica medicala necesare pentru intelegerea si diferentierea riscurilor medicale si celor organizationale, dar si evaluarea importantei acestui act medical. Raspunderea asumata semnarii acestui act ii este mult prea grea, mai ales din perspectiva mediatizarii si presiunii actuale in interiorul sistemului medical roman", a adaugat medicul roman de la Hanovra.

La intrebarea daca ar lasa Centrul din Germania ca sa vina si sa opereze in Romania si pentru cat timp, Tudorache a adaugat ca are aceasta disponibilitate, dar depinde de conjunctura.

"Disponibilitatea mea de a opera si a ajuta pacientii in Romania este intotdeauna prezenta si depinde de conjunctura si conditiile oferite", a spus medicul.

Igor Tudorache a mentionat ca Spitalul Sfanta Maria a facut tot posibilul sa corespunda unui centru european de transplant.

Intrebat daca are vreo retinere de a face transplant in Romania, medicul Tudorache a raspuns: "Da! Situatia sociala si politica instabila, mai ales cea din sectorul medical".

Ministrul acuza presiuni politice, directorul spitalului ii imputa moartea unui pacient

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a spus, joi seara, ca exista suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic Sfanta Maria a fost acreditat pentru transplant de plaman sub presiune politica, iar atacurile din partea unei parti a esichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

"Corpul de control al ministrului a finalizat controlul pentru Agentia Nationala de Transplant (ANT) si elaboreaza raportul de control care va fi gata in sapte zile de acum incolo. Avem suspiciuni serioase ca Spitalul Clinic Sfanta Maria a fost acreditat (pentru transplant de plamani, n.r.) sub presiune politica, iar faptul ca acum vedem atacuri dintr-o parte a esichierului politic ne da un indiciu despre ce presiuni politice vorbim", a declarat ministrul Sanatatii.

La randul sau, managerul Spitalului Sfanta Maria, Narcis Copca, a spus, joi seara, ca Ministerul Sanatatii este obligat sa plateasca spitalului pe care il conduce pentru realizarea in aceasta unitate a transplantului pulmonar, mai ales ca Agentia Nationala de Transplant (ANT) a acreditat centrul pentru acest tip de interventie, din martie 2016, iar pentru ca s-a opus interventiei, ministrul Vlad Voiculescu se face vinovat de moartea unui pacient aflat pe lista de asteptare a clinicii bucurestene.

"Ministerul Sanatatii este obligat sa plateasca operatiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfanta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plaman de Agentia Nationala de Transplant. Domnul ministru, in loc sa plateasca bani pentru ca bolnavii sa fie operati in tara, a refuzat acest lucru.

Refuzand, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de asteptare si in acest sens luam in calcul sa sesizam Parchetul General, pentru ucidere din culpa", a spus Narcis Copca, care a adaugat ca nu a avut niciun semnal ca ar fi lipsit ceva la acreditarea centrului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Vlad Voiculescu transplant Sfanta Maria, #Vlad Voiculescu pacient mort Sfanta Maria , #ministrul Sanatatii