Vlad Voiculescu, răbufnire în fața atacurilor privind gestionarea pandemiei: „Niciun guvern din Europa nu a exclus din decizii Ministerul Sănătății așa cum a făcut-o România”

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 23:53
5640 citiri
Vlad Voiculescu, răbufnire în fața atacurilor privind gestionarea pandemiei: „Niciun guvern din Europa nu a exclus din decizii Ministerul Sănătății așa cum a făcut-o România”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a răbufnit miercuri noaptea, într-o postare dură pe pagina sa de Facebook în fața acuzațiilor aduse în ultimele zile cum că USR și miniștrii săi ce au condus Sănătatea nu au pregătit sistemul pentru valul patru al pandemiei. Aceste acuzații, pornite de la declarațiile premierului Cîțu din urmă cu câteva zile, au fost reluate la un post de televiziune.

„Nu Ministerul Sănătății a coordonat vaccinarea ci premierul. Nu Ministerul Sănătății a decis măsurile de prevenție ci premierul și CNSU”, a subliniat Vlad Voiculescu.

„La Mizeria Zilei se preia obsesiv, atât de către moderator cât și de câtre reprezentanții USL din studio, o minciună extrem de convenabilă pentru cei care au adus țara în situația de astăzi: că Ministerul Sănătății (MS) este cel care a gestionat pandemia.

E pur și simplu o minciună ordinară. Și nu o minciună nevinovată ci o manipulare mizerabilă.

Nu Ministerul Sănătății a coordonat vaccinarea ci premierul.

Nu Ministerul Sănătății a decis măsurile de prevenție ci premierul și CNSU.

Singurul moment în care Ministerul Sănătății a intervenit - la nivel de discurs și nu numai - asupra acestor reguli a fost în mandatul meu - corectarea calculului incidenței, regândirea criteriilor de carantinare, pornirea anchetei interne asupra manipulării cifrelor pandemiei (nr. decese) - iar pentru asta Dr. Andreea Moldovan si cu mine am fost demiși, abrupt, în aplauzele USL, AUR, Mizeria Zilei și toți cei care spun acum că MS trebuia să facă și să dreagă.

Nu numai că nu Ministerul Sănătății a gestionat pandemia, dar niciun guvern din Europa nu a exclus din decizii Ministerul Sănătății așa cum a făcut-o România și nicio țară din Europa nu a făcut din pandemie o discuție fără sfârșit despre “paturi ATI” așa cum - în mod voit - a fost făcută la noi de USL și diverse “Mizeria Zilei”.

Nu numai că Ministerul Sănătății a fost exclus din decizii dar contrar imaginii pe care au creat-o diverși băgători de seamă din studiouri, nicăieri în lumea civilizată o pandemie nu se gestionează (doar) în spitale.

Gestionarea pandemiei se face în afara spitalelor, din simplul motiv că de la un punct încolo, sistemul este oricum excedat. În România, de la 4-5000 cazuri pe zi mai mult de o săptămână, sistemul deja nu mai face față, calitatea tratamentului scade și fiecare resursă (pat, medic, asistentă, etc.) care merge către pacienții Covid19 este luată de la pacienții non-Covid19.

Eu nu știu altă țară în Europa în care antivacciniștii și tot felul de vraci să fi avut parte de atât de multă atenție din partea mass media iar sistemul să fie atât de neputincios în a se auto-curăța.

În fine, eu nu știu o altă țară în Europa în care oamenii de rând să fi fost într-atât de abandonați de către stat pe cât sunt de mințiți și manipulați zilnic în sărmana noastră țară”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Țapii ispășitori găsiți de Florin Cîțu pentru eșecul campaniei de vaccinare

Campania de vaccinare contra COVID-19 a pornit cu avânt în decembrie 2020, dar tot atât de repede cifrele au început să scadă. România a ajuns să fie pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința imunizării, după Bulgaria, cu circa 33% din populație imunizată.

Florin Cîțu a căutat adesea vinovați, devenind mult mai acid în declarații după ce membrii USR PLUS i-au cerut să prezinte un raport privind campania de vaccinare în Parlament, la sfârșitul lunii septembrie.

Astfel, Florin Cîțu a trecut vina de la unii la alții de-a lungul timpului, fie că vorbim de oameni precum Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, fie că vorbim de partide: USR PLUS, PSD, AUR.

Țapii ispășitori găsiți de premier

Televiziunile, vinovate

Florin Cîțu a primit doza trei a vaccinului contra COVID-19 duminică, 3 octombrie, prilej cu care a declarat că, printre vinovații pentru eșecul campaniei de vaccinare se numără și televiziunile.

Mai exact, a spus că acestea au preluat mai multe mesaje anti-vaccinare decât mesajele campaniei de vaccinare.

”Campania noastră a fost prezentată la televizor, dar nu cred că a fost prezentată la fel de mult cum au fost prezentate aceste mesaje (n.r. - mesaje anti-vaccinare)”, a spus Cîțu duminică.

Ioana Mihăilă, vinovată

Florin Cîțu a cerut, tot în luna septembrie, o anchetă privind modul în care ministerul Sănătății s-a pregătit de valul patru al pandemiei de coronavirus. În fruntea instituției a fost Ioana Mihăilă în perioada respectivă, care a declarat la momentul respectiv că se bucură de inițiativa premierului și că ”s-ar putea să fie surprins în defavoarea lui”.

Mihăilă a explicat că această campanie de vaccinare este coordonată de Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV), care este în subordinea directă a premierului.

”Mă bucur că cere o anchetă, că s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui, ca urmare a acestei anchete. (...)

Dacă vorbim de prevenția unui val mare de îmbolnăviri care necesită îngrijiri spitalicești, vorbim mai ales de campania de vaccinare şi atunci e bine să ne amintim că această campanie de vaccinare este coordonată de CNCAV, care este în subordinea directă a premierului României şi care are ca reprezentant din partea Ministerului Sănătăţii un secretar de stat PNL şi anume domnul Andrei Baciu, iar rezultatele le vedem cu toţii”, a declarat Ioana Mihăilă în 21 septembrie.

Partidele politice, cu excepția PNL, vinovate

Florin Cîțu a împărțit vina și între partidele politice, susținând că atât USR PLUS, cât și AUR și PSD sunt vinovate pentru eșecul campaniei de vaccinare.

Mai exact, a spus că este vina PSD, deoarece ”este anti-restricții”, că este vina AUR, fiindcă ”este anti-vaccin”, dar și vina USR PLUS, pentru că ”s-a aliat cu cele două partide”, fiind vorba despre moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu.

”În România există de mai mulți ani o campanie antivaccinare puternică susținută de partide extremiste, care au ajuns acum în Parlamentul României. Cum să vii să mă acuzi pe mine, să mă chemi în Parlamentul României să mă întrebi de vaccinare, când tu stai braț la braț, la aceeași masă, cu lideri care au susținut și anul trecut în plină pandemie și anul acesta campania antivaccinare?

Pe de o parte sunt cei de la PSD, care erau anti-restricții, văd că acum cei de la USR sunt cu PSD. De cealaltă parte sunt cei de la AUR, care sunt clar împotriva vaccinării, iar USR sunt și lângă aceștia. Iar USR are tupeul să mă cheme în Parlament să mă întrebe de campania de vaccinare. După ce se eliberează de influența celor două partide nocive putem sta de vorbă”, a declarat Florin Cîțu în 23 septembrie.

Florin Cîțu, nevinovat

Florin Cîțu a declarat în repetate rânduri, în lunile precedente, că merge foarte bine campania de vaccinare, că valul patru nu va fi atât de puternic precum valurile doi și trei, dar și că, oricum, este totul pregătit. Ulterior a adoptat alt ton și a declarat campania ca fiind un eșec, dar a ținut să menționeze că nu se simte răspunzător.

”Eu nu sunt o firmă de advertisting, ceea ce poate să facă Guvernul, am făcut. La începutul acestei pandemii, problema noastră era dacă şi când avem vaccinul. Asta era soluţia. După aceea, a venit vaccinul, eram criticaţi că nu avem fluxuri, că nu putem să vaccinăm multe persoane. Am rezolvat aceste probleme.

Dar până la urmă, în România vaccinarea nu este obligatorie. Pot să fiu acuzat că eu nu sunt cel mai convingător om din lume, (...) dar aş vrea să văd responsabilii din societate, oamenii care sunt lideri de opinie, influencerii pe Facebook, câte ore au dedicat campaniei de vaccinare? Până la urmă este vorba despre noi toţi, vaccinarea ne ajută pe noi toţi.

Eu, dacă este ceva să-mi asum, poate eu nu sunt cel mai convingător om din lume, deşi m-am dus, m-am vaccinat între primii, şi a doua oară, am fost peste tot în România şi cred că la fiecare declaraţie am vorbit despre campania de vaccinare”, a declarat Florin Cîțu la sfârșitul lunii septembrie, fiind întrebat dacă se simte vinovat că nu a mers campania de vaccinare.

Citeste si:
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
Portul Constanța, sămânță de scandal între PSD și PNL. „S-a încins tărâţa liberală. Dau în clocot neuronii şi sinapsele”
Portul Constanța, sămânță de scandal între PSD și PNL. „S-a încins tărâţa liberală. Dau în clocot neuronii şi sinapsele”
Deputatul PSD Marius Horia Ţuţuianu a declarat miercuri, 17 august, că liberalilor le-au „dat în clocot neuronii şi sinapsele” şi nu pot înţelege de ce a fost schimbat directorul...