Va mai prinde Putin sfârșitul războiului? Analist politic: ”Singurii care îl pot înlătura nu sunt cei din serviciile secrete”

Vineri, 06 Mai 2022, ora 03:00
19085 citiri
Va mai prinde Putin sfârșitul războiului? Analist politic: ”Singurii care îl pot înlătura nu sunt cei din serviciile secrete”
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse FOTO / Pixabay

Amploarea terifiantă a obiectivelor războiului lui Vladimir Putin în Ucraina poate părea de neconceput pentru majoritatea observatorilor raționali, însă pentru liderul de la Kremlin pare că acest genocid are sens.

Putin poate fi oprit? Este întrebarea pe care și-o pun tot mai mulți oameni, lideri ai lumii și cetățeni obișnuiți pe măsură ce conflictul escaladează și devine tot mai imprevizibil.

Primul pas este să recunoaștem realitatea teribilă a intențiilor sale distructive. După cum a scris recent pe Twitter istoricul Yale Timothy Snyder, ”Când Putin spune că nu există nicio națiune ucraineană și nici un stat ucrainean, el înseamnă că intenționează să distrugă națiunea ucraineană și statul ucrainean. Toată lumea înțelege asta, nu?”.

Mai prinde Vladimir Putin finalul propriului război?

Pe măsură ce avansează agresiunea rusă în Ucraina, tot mai mulți militari aflați pe front dau semne că nu mai vor să lupte, că vor să fugă din Ucraina, chiar cu prețul automutilării. Însă acest sentiment nu este comun, iar până în prezent în Rusia nu pare să fi apărut un alt lider care să-l înlocuiască pe Vladimir Putin.

Analistul Cristian Pîrvulescu a explicat într-un interviu acordat Ziare.com cine ar putea să-l oprească cu adevărat pe Vladimir Putin.

Va mai prinde liderul de la Kremlin sfârșitul războiului? ”Depinde cât durează războiul”, a spus profesorul Cristian Pîrvulescu.

”Putin este cel care a început și tot el îl poate încheia. Există aparent o nervozitate în rândul armatei dar autoritatea lui Putin nu s-a spulberat astfel încât armata să preia puterea. Există o nemulțumire însă nu există un lider. În orice caz, nici Șoigu, nici Gherasimov nu sunt lideri. Ei sunt oamenii lui Putin.

Însă, în interior există generali în retragere care au criticat înainte de război incursiunea în Ucraina și au considerat-o devastatoare. Există o nemulțumire clară.

Și există nemulțumiri chiar și în rândul soldaților de pe front, ale căror convorbiri au fost interceptate. Dacă situația se înrăutățește, riscul ca Putin să fie înlăturat, cresc.

Singurii care îl pot înlătura nu sunt cei din serviciile secrete ci cei din armată”, a explicat analistul.

Potrivit profesorului, ”este evident că Rusia nu a ieșit niciodată din perioada totalitară”. ”Aveau dreptate cei care analizau totalitarismul, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta dispare doar printr-o înfrângere militară.

Rusia nu a fost înfrântă militar, iar perioada de liberalizare din anii `80, când a fost Perestroika, apoi în primă parte a anilor lui Elțîn, nu a reușit.

În 1953, spre exemplu, la moartea lui Stalin, lovitura împotriva NKVD-ului a dat-o armata. Jukov a fost cel care a preluat puterea pentru o perioadă apoi a predat-o partidului.

Doar că pe vremea aceea exista partidul, exista biroul politic al PCUS. Azi nu există nimic. Aceasta este marea problemă, riscurile sunt foarte mari pentru Rusia. Iar oamenii sunt conștienți de acest lucru. S-au lansat într-o aventură foarte periculoasă pentru viitorul Rusiei.

Riscurile ca Rusia să dispară în forma pe care o știm acum sunt reale și tocmai aceste riscuri îî fac pe unii generali să se gândească foarte serios la preluarea puterii. Totul depinde de mersul războiului și de capacitatea lui Putin de a-și menține sau nu autoritatea”, a punctat analistul politic.

Kremlinul, în alertă maximă pe măsură ce zvonurile privind o lovitură de stat cresc

În acest timp, la Moscova circulă zvonuri că o serie de foști generali și ofițeri KGB se pregătesc să-l înlăture din funcție pe președintele Rusiei Vladimir Putin și intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, care este din ce în ce mai mult văzut în toată Rusia ca o greșeală strategică și, mai ales, un dezastru economic.

Se spune că serviciul rus de securitate - FSB – este atât de frustrat de lipsa progresului militar din Ucraina, încât a contactat un număr de generali și foști oficiali ai armatei, potrivit diverșilor analiști.

Președintele rus este „foarte îngrijorat” și a întărit securitatea în Kremlin și în jurul acestuia.

”Contează? Contează foarte mult”, a declarat expertul rus în securitate Andrei Soldatov citat de City AM.

„Președintele Rusiei se pregătește pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece s-a confruntat cu critici acerbe din cauza „operațiunii sale speciale” din Ucraina și și-a epurat aproximativ 150 de spioni din cauza eșecurilor constante”, a explicat Soldatov.

Mai mult decât atât, circulă și zvonuri că sănătatea lui Putin a fost afectată de la începutul războiului.

Putin a depășit de mult punctul de întoarcere

În ciuda avertismentelor anticipate detaliate cu privire la planurile lui Vladimir Putin pentru un război major în Ucraina, mulți observatori au negat până în ultimul minut posibilitatea unei invazii ruse la scară largă. În prezent acest sentiment de neîncredere persistă și împiedică comunitatea internațională să înțeleagă întreaga gravitate a situației din Ucraina, se arată într-o analiză a atlanticcouncil.

În timp ce politicienii și comentatorii occidentali continuă să discute despre războaie și acorduri de compromis, la Moscova puțini mai au astfel de iluzii. Cei apropiați lui Putin înțeleg că el vede actualul conflict ca pe un război sfânt și a depășit de mult punctul în care se mai poate opri. Conducătorul rus se va mulțumi cu nimic mai puțin decât subjugarea completă a Ucrainei sau distrugerea țării.

De-a lungul domniei sale, Putin a fost condus de un resentiment profund înrădăcinat față de declinul post-sovietic al Rusiei și de o dorință arzătoare de a reînvia statutul de superputere al țării. Departe de a dori să restabilească URSS, el îmbrățișează naționalismul tradițional rus și visează să recreeze imperiul autocratic al țarilor.

Liderul de la Kremlin vede prăbușirea Uniunii Sovietice drept „decesul Rusiei istorice”, iar acest sentiment de nemulțumire a alimentat obsesia lui Putin pentru Ucraina, o țară a cărei întreaga existență a ajuns să reprezinte presupusa nedreptate a ordinii mondiale post-1991.

Ucraina, negată de sute de ani de Rusia

Putin nu este primul conducător rus care a negat Ucrainei dreptul de a exista. Dimpotrivă, negarea Ucrainei este un fir comun care trece prin istoria Rusiei, care se întinde de sute de ani și rămâne larg răspândit în Federația Rusă de astăzi. Cu toate acestea, puțini au îmbrățișat vreodată această doctrină a negării la fel de fervent ca Vladimir Putin, care a clarificat că încheierea independenței Ucrainei este o misiune sacră ce îi va defini locul în istorie.

Războiul actual este doar cea mai recentă și mai dramatică etapă din această campanie pe termen lung. Prima încercare a lui Putin de a pune capăt independenței Ucrainei a venit în 2004 și s-a văzut la Kiev, în ajunul alegerilor prezidențiale din țară, când a făcut campanie pentru candidatul pro-Kremlin. Această intervenție uriașă s-a inversat în mod dezastruos, înfuriind milioane de ucraineni altfel apolitici și ajutând la declanșarea protestelor în masă pro-democrație care au ajuns să fie cunoscute sub numele de Revoluția Portocalie.

Îmbrățișarea democrației de către Ucraina și întoarcerea istorică către Occident în anii care au urmat Revoluției Portocalii l-au înfuriat pe Putin și l-au convins și mai mult de necesitatea reafirmării controlului Rusiei asupra țării. Bântuit de revoltele de putere populară care au măturat Europa Centrală la sfârșitul anilor 1980 și au declanșat dezintegrarea Imperiului Sovietic, el a văzut trezirea democratică a Ucrainei ca pe un complot occidental și o amenințare directă la adresa propriului său regim autoritar.

Când noi proteste pro-democrație au cuprins Ucraina un deceniu mai târziu, Putin a acționat decisiv. Imediat după Revoluția Euromaidan din 2014, el a pus mâna pe Crimeea și a lansat un război prin procură în estul Ucrainei.

În cei opt ani dintre invazia Crimeei și debutul invaziei pe scară largă de astăzi, conflictul din estul Ucrainei a ajuns într-un impas sângeros, în timp ce relațiile dintre Rusia și Occident au căzut într-o spirală descendentă. În această perioadă, refuzul lui Putin de a căuta compromisuri și disponibilitatea sa de a se angaja într-un nou Război Rece au subliniat importanța supremă pe care o acorda Ucrainei. Orice îndoieli rămase în acest sens au fost înlăturate pe 24 februarie, când trupele ruse au lansat cea mai mare invazie europeană de după al Doilea Război Mondial.

De ce este obsedat Putin de Ucraina

Vladimir Putin nu a ascuns obsesia sa pentru Ucraina. Într-adevăr, el a căutat în mod repetat să explice de ce crede că statualitatea ucraineană este atât un accident, cât și o crimă. Într-un eseu de 7.000 de cuvinte din iulie 2021, intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, Putin a susținut că ucrainenii sunt de fapt ruși și a respins întreaga noțiune a unei identități ucrainene separate. „Sunt încrezător că adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă numai în parteneriat cu Rusia”, a conchis el.

Într-o serie de lungi discursuri anti-ucrainene rostite în ajunul războiului actual, Putin a mers și mai departe, condamnând întreaga țară drept o „anti-Rusie” ilegitimă care nu mai putea fi tolerată.

Atacurile personale ale lui Putin asupra Ucrainei au fost însoțite de ani de propagandă necruțătoare a Kremlinului menită să dezumanizeze ucrainenii. Din 2014, audiența televiziunii ruse a fost alimentată zilnic cu o dietă de minciuni grotești care îi descriu pe ucraineni drept succesorii moderni ai naziștilor lui Hitler. Absurditatea evidentă de a ridica astfel de acuzații împotriva unei țări cu un președinte evreu ales popular, în care partidele de extremă dreaptă se luptă în mod obișnuit pentru a-și asigura 1% din voturi nu a împiedicat milioane de ruși să îmbrățișeze cu entuziasm fanteziile negre ale unei Ucraine fasciste.

Această propagandă otrăvitoare a deschis calea crimelor de război care au loc acum în Ucraina. Publicul rus a fost pregătit să considere Ucraina ca o parte intrinsecă a Rusiei și a fost încurajat să vadă pe toți ucrainenii care nu sunt de acord drept trădători sau naziști. Întreaga noțiune de identitate ucraineană a fost demonizată și echivalată cu cei mai notorii criminali din istoria lumii.

Deloc surprinzător, această dezinformare necruțătoare a distorsionat atitudinile Rusiei față de ucraineni și i-a convins pe mulți că vecinii lor și-au câștigat calamitatea care i-a lovit acum. Într-adevăr, toate dovezile disponibile indică un sprijin puternic al publicului rus pentru o invazie care a șocat și îngrozit publicul din alte părți ale lumii.

”Rusia trebuie să fie falimentată și însângerată”

În analiza de pe Atlantic Council se mai arată că, pe măsură ce războiul se prelungește, atrocitățile nu vor face altceva decât să escaladeze. Trupele ruse pregătite să-i vadă pe ucraineni ca fiind mai puțin umani și radicalizați de moartea camarazilor vor deveni din ce în ce mai puțin înclinați să facă diferența între civili și combatanții inamici, în timp ce refuzul Ucrainei de a se preda și rezistența continuă a țării vor fi folosite pentru a justifica represaliile sălbatice. Toate elementele necesare sunt la locul lor pentru crime de război comparabile cu cele mai grave excese ale secolului XX totalitar.

Pentru a-l opri pe Putin, el trebuie învins. Orice mai puțin va crea doar o pauză temporară înainte de următoarea încercare de a distruge Ucraina. Pentru comunitatea internațională, aceasta înseamnă declararea unui război economic total Rusiei, în timp ce crește dramatic livrările de arme către Ucraina.

În primele patru săptămâni de război, armata ucraineană s-a dovedit a fi mai mult decât un meci pentru invadatorii ruși. În timp ce forța lui Putin se bucură de o superioritate covârșitoare în ceea ce privește forța de muncă și puterea de foc, armata rusă pare să fie prost condusă și este din ce în ce mai demoralizată. În schimb, apărătorii Ucrainei au luptat cu tenacitate și pricepere izbitoare. Drept urmare, Rusia nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale militare cheie și a suferit pierderi catastrofale. Dacă li se oferă armele potrivite în cantități suficiente, Ucraina poate câștiga absolut acest război.

Rusia trebuie să fie falimentată și însângerată. Sancțiunile internaționale impuse de la începutul războiului au fost în multe privințe fără precedent, dar rămân îngrozitor de insuficiente. Este vital să înțelegem că Putin este pregătit să sufere dureri economice considerabile pentru a-și atinge obiectivul istoric de a zdrobi Ucraina. În loc să încerce să descurajeze Kremlinul, obiectivul trebuie să fie tăierea completă a țării de economia globală și privarea Rusiei de veniturile de care are nevoie pentru a finanța războiul.

Pentru a realiza acest lucru, liderii occidentali vor trebui să accepte că propriile țări trebuie să plătească și ele un preț semnificativ. Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că interzicerea importurilor de energie din Rusia ar însemna o recesiune europeană.

Dar dacă Putin nu este învins decisiv în Ucraina, el va distruge țara. Dacă Occidentul stă deoparte și permite ca acest lucru să se întâmple, lumea nu va mai fi niciodată la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
"Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din Moldova, România şi Polonia". Apelul imperativ transmis de la Kiev
"Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din Moldova, România şi Polonia". Apelul imperativ transmis de la Kiev
Ucraina continuă să ceară Occidentului și aliaților săi ajutor în ceea ce privește apărarea aeriană împotriva valurilor de atacuri ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele...
#Vladimir Putin inlaturat, #zvonuri lovitura stat, #Kremlin, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina