Putin, încercare de ”seducție” a oamenilor de afaceri italieni: Puteți cumpăra gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 19:38
8431 citiri
Putin, încercare de ”seducție” a oamenilor de afaceri italieni: Puteți cumpăra gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a avut o intervenţie prin videoconferinţă la o reuniune a liderilor de afaceri italieni, miercuri, 26 ianuarie.

Întâlnirea lui Putin cu reprezentanţi ai marilor companii italiene - inclusiv controlate de stat, ca Enel - a avut loc în pofida unui apel din partea guvernului de la Roma ca oamenii de afaceri să nu participe, în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

"Aş vrea să subliniez că Rusia consideră Italia unul din partenerii economici de vârf", a spus Putin în deschidere.

Potrivit acestuia, Moscova este mulţumită mai ales de cooperarea cu companii şi bănci italiene în proiecte ample în sectorul energetic, cum sunt Yamal LNG şi Arctic LNG 2.

Preşedintele rus a mai amintit că în Rusia operează circa 500 de firme italiene în sectoare ca energia, metalurgia şi bănci-finanţe, cu investiţii de circa 5 miliarde de dolari.

În pofida pandemiei şi a "volatilităţii" economiei mondiale, "ţările noastre au reuşit să menţină cooperarea economică la un nivel mai curând ridicat", a spus Putin, asigurând totodată că Rusia este "un furnizor de încredere de resurse energetice către consumatorii italieni".

"Aş vrea să subliniez că grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom în baza unor contracte pe termen lung şi pot acum să cumpere gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă, care au crescut semnificativ odată cu venirea frigului şi oferta slabă", a adăugat liderul de la Kremlin în intervenţia sa.

Reuniunea a fost organizată de camera de comerţ italo-rusă şi comitetul de afaceri italiano-rus condus de Marco Tronchetti Provera, directorul grupului Pirelli. Liderii de afaceri italieni, între care s-a mai numărat CEO-ul UniCredit Andrea Orcel, s-au reunit în două hoteluri de lux din Roma şi Milano.

Grupurile energetice italiene de stat Eni şi Saipem urmau să ia parte şi ele la întâlnire, dar marţi Eni a anunţat că nu va participa şi o sursă a indicat pentru Reuters că şi Saipem a luat aceeaşi decizie.

CEO-ul Enel Francesco Starace, al cărui frate Giorgio este ambasadorul Italiei la Moscova, a participat la reuniune, conform imaginilor difuzate.

Italia a fost al cincilea mare partener comercial al Rusiei în 2020, când volumul comerţului bilateral a fost cu 44% mai mare în primele nouă luni ale anului comparativ cu anul precedent.

Mai mult, circa 40% din gazul utilizat de Italia provine din Rusia, notează Reuters.

Energia este un subiect prioritar pe agenda europeană, în contextul în care creşterea preţului la gaz determină creşteri semnificative ale facturilor la energie ale întreprinderilor şi gospodăriilor. Rusia furnizează Uniunii Europene circa o treime din necesarul său de gaz.

Rusia insistă că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi a explicat că principalul scop al întâlnirii de miercuri a fost susţinerea intereselor ruse.

Citeste si:
Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă
Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă
Daniel Yergin a fost la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg în 2013 când a primit o cerere descurajantă: Ar putea el să pună prima întrebare din partea audienței lui...
Unde se duc italienii în vacanță? 10 locuri secrete pe care puțini turiști le știu FOTO
Unde se duc italienii în vacanță? 10 locuri secrete pe care puțini turiști le știu FOTO
Italia este o țară europeană care atrage anual circa 50 de milioane de turiști din întreaga lume, Roma, Milano și Veneția fiind printre cele mai populare atracții. Totuși, turiștii...