Putin a subminat autoritatea lui Xi Jinping pe scena mondială. ”Situația incomodă” despre care vorbește Bloomberg

Marti, 28 Martie 2023, ora 22:07
6775 citiri
Putin a subminat autoritatea lui Xi Jinping pe scena mondială. ”Situația incomodă” despre care vorbește Bloomberg
Putin a anunțat planuri de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus FOTO Twitter

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a pus pe președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, într-o „poziție incomodă”, hotărând să plaseze arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, scrie Bloomberg.

Potrivit jurnaliştilor, Xi Jinping încearcă să creeze o imagine a unui om de stat puternic pe scena mondială. Cu toate acestea, Putin doar îl împiedică. Astfel, Xi a ajutat Iranul și Arabia Saudită să încheie un acord privind reînnoirea relațiilor diplomatice. După aceea, și-a îndreptat atenția către războiul din Ucraina.

Publicația a amintit că Xi a mers la Moscova, unde cei doi șefi de stat au subliniat că țările cu arme nucleare nu trebuie să le plaseze pe teritoriul altor state.

Cu toate acestea, la câteva zile, Putin a anunțat planuri de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, ceea ce ar putea submina autoritatea lui Xi Jinping. Liderul Republicii Populare Chineze a fost pus într-o poziție incomodă, deoarece Beijingul dorea să devină un mediator între Federația Rusă și Ucraina.

Articolul spunea că Xi Jinping nu a sprijinit în mod deschis Rusia, dar nu a criticat-o. Cu toate acestea, el a declarat întotdeauna inadmisibilitatea utilizării armelor nucleare.

Publicația scrie că decizia lui Putin poate genera îndoieli în rândul liderilor mondiali cu privire la cât de multă influență are Xi Jinping asupra șefii Kremlinului. Se presupunea că, după vizita la Moscova, președintele Republicii Populare Chineze îl va contacta pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar această conversație nu a avut loc încă.

Potrivit jurnaliştilor, dacă cei doi lideri vor vorbi, Zelenski îl poate întreba pe Xi dacă Putin îl ascultă cu adevărat.

Pe 25 martie, Putin a anunțat desfășurarea armelor nucleare ale Federației Ruse în Belarus. Potrivit președintelui țării agresoare, Rusia i-a ajutat și pe bieloruși să-și transforme avioanele pentru folosirea armelor tactice și le-a înmânat rachete Iskander.

Pe 27 martie, China s-a opus desfășurării de arme nucleare de către Federația Rusă în Belarus. Potrivit purtătorului de cuvânt al departamentului, Mao Ning, este important să se evite războaiele dintre puterile nucleare și să se reducă riscurile strategice.

Quarterly Report - Editia 4

A treia vizită externă a lui Putin de la realegerea sa. Ce urmărește liderul de la Kremlin
A treia vizită externă a lui Putin de la realegerea sa. Ce urmărește liderul de la Kremlin
Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat la a treia deplasare externă de la realegerea sa în martie, a ajuns duminică, 26 mai, în Uzbekistan şi s-a întâlnit cu omologul său, Shavkat...
Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi să conducă summitul de pace de luna viitoare. Putin a refuzat să participe
Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi să conducă summitul de pace de luna viitoare. Putin a refuzat să participe
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis duminică, 26 mai, o invitație către liderii din Statele Unite Și China de a participa la summitul de pace din Elveția, programat pentru...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #situatie, #incomoda, #Xi Jinping, #arme nucleare, #Belarus, #Bloomberg , #stiri Vladimir Putin