Ce spune Africa de Sud, înaintea vizitei lui Vladimir Putin, despre obligațiile legale privind arestarea președintelui rus

Duminica, 19 Martie 2023, ora 19:41
12118 citiri
Ce spune Africa de Sud, înaintea vizitei lui Vladimir Putin, despre obligațiile legale privind arestarea președintelui rus
Președintele rus Vladimir Putin are o vizită programată în Africa de Sud în august FOTO Facebook / Vladimir Putin

Africa de Sud de Sud a avut o poziție oficială privind mandatul internațional de arestare a președintelui rus Vladimir Putin, în contextul în care acesta din urmă are o vizită planificată în această țară în luna august, arată Reuters, citată de The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, a declarat duminică: „Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante”.

Putin este așteptat să viziteze Africa de Sud în august pentru un summit BRICS, când Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud poartă discuții.

Africa de Sud nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar decizia instanței internaționale o pune într-o situație delicată după mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională (CPI).

„Luăm act de raportul privind mandatul de arestare emis de CPI”, a declarat Magwenya. „Rămâne angajamentul și dorința foarte puternică a Africii de Sud ca conflictul din Ucraina să fie rezolvat în mod pașnic prin negocieri”, a mai spus acesta.

Pe 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin şi Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru Drepturile copilului în Rusia, care supraveghea deportările forţate ale copiilor ucraineni.

Putin a devenit astfel cel de-al treilea lider de stat în exerciţiu căruia i s-a emis un mandat de arestare de la CPI, după Omar al-Bashir din Sudan şi Muammar Gaddafi din Libia. Decizia CPI obligă 123 de ţări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin şi să îl trimită la Haga dacă acesta intră pe teritoriul lor.

O declaraţie publicată de CPI arată că există „motive rezonabile de a crede” că Putin este direct responsabil pentru supravegherea răpirii şi relocării forţate a peste 16.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei la scară largă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că numărul real ar putea fi mult mai mare. Soldaţii ruşi au transferat sau deportat în mod ilegal mii de civili ucraineni în Rusia, încălcând Convenţiile de la Geneva. Pe 6 martie, Biroul Naţional de Informaţii al Ucrainei a raportat că Rusia a răpit peste 16.000 de copii ucraineni. Doar 125 dintre aceştia au fost aduşi înapoi în Ucraina.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum ar putea Ucraina să devină „Vietnamul” lui Putin?
Cum ar putea Ucraina să devină „Vietnamul” lui Putin?
Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina intră în al treilea an, nu se vede încă un sfârșit al conflictului. Dar, în timp ce Ucraina suferă din cauza scăderii proviziilor de...
Putin își întărește controlul asupra a ceea ce a mai rămas din Grupul Wagner
Putin își întărește controlul asupra a ceea ce a mai rămas din Grupul Wagner
Vladimir Putin ar fi ordonat eliminarea șefului miliției private Wagner, Evgheni Prigojin, anul trecut, iar acum încearcă să facă același lucru cu grupul său de mercenari. De când...
#Vladimir Putin, #razboi Ucraina, #mandat arestare putin, #Africa de Sud , #stiri Vladimir Putin