Cine apare primul: Hitler sau Stalin? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 16:38
3216 citiri
Cine apare primul: Hitler sau Stalin? (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Europa nu se simte deloc bine. Barroso, presedintele Comisiei Europene, a recunoscut ca situatia este "foarte grava" si ca UE risca o fragmentare.

Populismele ieftine la care au apelat toate guvernele Europei, pentru a stopa declinul in fata efectelor crizei economice, au distrus principiile care au stat la baza formarii Uniunii Europene. Semnalul de alarma al lui Jose Manuel Barroso este de fapt recunoasterea unei realitati care se tot adanceste.

De cealalta parte a Oceanului, Paul Krugman, laureat al premierului Nobel pentru economie, avertizase in termeni si mai duri liderii Europei in legatura cu reactiile pe care le au in fata crizei. Krugman a invocat si contextul in care in Europa interbelica si-a facut aparitia Hitler - masurile de austeritate adoptate de Germania intre '30 si '32. Ceea ce este mai degraba amuzant, atat cat mai poate fi cand discutia se poarta in acesti termeni si pe un astfel de fond, este ca pericolul cel mai mare pare sa rasara prima oara de la est, nu de la vest.

In timp ce soarta Uniunii Europene este discutata in termeni atat de tragici, in ceea ce a mai ramas din imperiul sovietic, in actuala Rusie faptele nici macar nu se mai lasa asteptate. Acolo presedintele Medvedev si-a permis sa il demita, scurt si fara sa mai astepte nicio explicatie, pe ministrul rus de Finante - Aleksei Kudrin - care a scos practic tara din prapastia in care se afundase la sfarsitul anilor '90.

Ceea ce s-a intamplat zilele trecute la Moscova ar trebui sa dea mai multe frisoane vestului decat spaimele provocate de fantomele trecutului. Pentru ca in Rusia actiunea a inceput deja. Dupa anuntata rocada dintre Medvedev si Putin si dupa ce fostul ministru de Finante isi exprimase diferentele de opinie in legatura cu o eventuala viitoare colaborare cu "premierul" Medvedev, actualul presedinte al Rusiei, acelasi Medvedev, l-a executat pe ministrul de Finante la intoarcerea in tara in direct, la televiziune, si in doar cateva minute.

Pentru a intelege si mai bine despre ce vorbim, trebuie sa stiti ca Aleksei Kudrin este ministrul Finantelor in Rusia inca din anul 2000 si el a fost cel care practic a scos tara din falimentul in care s-a aflat la sfarsitul perioade 1998 - 1999. Nu doar ca a reusit sa stopeze descresterea economica si a facut in asa fel incat sa reduca datoria externa a Rusiei de la 147% din PIB, in 1999, la doar 2,5 in 2010, dar a si fost principalul artizan al revigorarii economiei rusesti din ultimul deceniu.

Ei bine, in fata acestui individ a insistat Medvedev sa isi arate muschii. Si nu intamplator. Importanta si respectul de care se bucura fostul ministru de Finante erau perfecte pentru a da profunzime si greutate gestului lui Medvedev. Decapitarea unuia dintre cei mai buni ministri din istoria post-comunista a Rusiei transmite acelasi mesaj pe care doar stalinistii doreau sa il faca public cunoscut - oricine ai fi, orice ai face, orice drepturi si libertati ai crede ca ai, in fata vointei supreme a conducatorului statului nu sta in picioare absolut nimic.

In aceste conditii, cand intreg vestul este inca dependent de gazul rusesc si cand toate statele importante ale UE au invatat sa bage capul in pamant in fata oricaror excese, pentru a nu-si supara furnizorul principal de materie prima, ar trebui sa ne intrebam doar cat timp va trece pana cand vom avea reeditarea intreaga a trecutului, de la est la vest. Ca deja cateva milioane de rusi si-au manifestat dorinta de a pleca definitiv din tara, dupa anuntarea rocadei Putin - Medvedev, nu mai sperie pe nimeni.

Europa este prea ocupata cu grija pentru viitor pentru a mai fi atenta sa nu repete greselile trectului. Iar daca inchide ochii in fata anomaliilor externe e doar pentru ca este preocupata numai cu problema inlaturarii imigrantilor pe care nu a reusit sa-i integreze. Dar cand criza intuneca ratiunea, orice actiune ajunge sa fie justificata, explicata si integrata intr-un sistem de valori. De aici incolo incepe dictatul vointei celui mai puternic.

Citește și:
PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ
PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ
PSD rămâne în continuare pe prima poziție a intenției de vot cu 34%, în creștere față de luna anterioară, conform unui sondaj CURS. O creștere se observă și la PNL, în timp ce USR și...
PSD îi cere demisia lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce fostul baron a fost reținut de DNA într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă
PSD îi cere demisia lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce fostul baron a fost reținut de DNA într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă
PSD i-a solicitat luni, 28 noiembrie, vicepreşedintelui Curţii de Conturi Niculae Bădălău să îşi depună demisia pentru încetarea mandatului, în urma reţinerii sale de către DNA....