Medvedev: Eu conduc Rusia, nu Putin

Duminica, 29 Martie 2009, ora 16:12
2798 citiri
Medvedev: Eu conduc Rusia, nu Putin
Foto: Consumer energy report

Presedintele rus Dmitri Medvedev sustine ca este pe deplin la conducerea tarii sale, nu Vladimir Putin, predecesorul sau si actual prim ministru, in ciuda faptul ca majoritatea rusilor sunt de parere ca lucrurile stau invers.

"Eu conduc tara, eu sunt seful statului si diviziunea puterilor in stat se bazeaza pe acest lucru", a declarat Dimitri Medvedev, intr-un interviu televizat acordat BBC, a carui transcriere a fost postata pe site-ul oficial al Kremlinului.

"Domnul Putin este prim ministru, ceea ce implica o munca foarte complicata. Dar este clar faptul ca Presedintele ia deciziile majore in numele statului", a adaugat Medvedev.

Intrebat daca el si Putin joaca rolurile politistului bun si politistului rau, asa cum declarase prim ministrul rus la un moment dat, Medvedev a spus: "Nu cred. Suntem amandoi politisti buni".

Referitor la criza economica, presedintele rus a spus ca exista unele probleme specifice Rusiei, pe langa cele cunoscute de alte state. "Guvernul a formulat un program care include furnizarea unui ajutor asa-numitului sector real, cel al afacerilor, creand slujbe noi, avand in vedere ca aceasta criza ne-a afectat industria si a condus la un somaj crescut", a spus Medvedev.

"In ultimele cinci luni, peste 200.000 de persoane si-au pierdut locul de munca. Am luat masuri pentru sprijinirea bancilor si, la un moment dat, am reusit sa inversam trendurile alarmante din sistemul bancar. Drept rezultat, acest sistem functioneaza normal acum", a spus presedintele rus.

El a adaugat ca isi da seama ca economia rusa nu este destul de diversificata, fiind bazata in mare parte pe productia de materii prime si pe exportul de titei si gaz.

"Pot sa fiu sincer si sa spun ca tarile orientate spre export au avut cel mai mult de suferit, iar Rusia este una dintre ele. Asadar, cea mai importanta misiune in viitor este sa diversificam economia si sa punem bazele unor industrii noi, in special cea high-tech", a adaugat Medvedev.

Presedintele rus si-a exprimat opinia si in legatura cu inlocuirea dolarului ca moneda pentru rezervele de stat. "Este evident ca sistemul actual nu a facut fata problemelor. Suntem norocosi sa avem un set de monede: dolari, euro, lire sterline. Dar, in viitor, sistemul ar trebui bazat pe mai multe monede, inclusiv unele regionale. Daca reusim sa fim de acord, am putea crea un fel de super-moneda", a spus Medvedev.

Seful statului rus a comentat si asupra asasinatelor din ultima perioada, care au implicat si jurnalisti, recunoscand ca unele dintre acestea ar putea fi o forma de razbunare politica. "Avem mari probleme legate de crime. Recent am tinut o intalnire speciala cu referire la crimele impotriva copiiilor.

Din pacate, si jurnalistii sufera, impreuna cu alte persoane care sunt victime ale acestor crime. Nu cred ca toate acestea au legatura cu politica. Totusi, sunt sigur ca, in unele cazuri, este vorba de razbunare politica", a spus Medvedev.

Citește și:
Vladimir Putin a inspectat podul Crimeii la volanul unui Mercedes Benz. Cine l-a însoțit VIDEO
Vladimir Putin a inspectat podul Crimeii la volanul unui Mercedes Benz. Cine l-a însoțit VIDEO
Președintele rus Vladimir Putin ar fi inspectat personal podul Crimeii, după cum se poate observa într-un videoclip distribuit de Kremlin Pool, o pagină oficială folosită de jurnaliștii...
Omul care l-a convins pe Putin să înceapă războiul din Ucraina. Presa occidentală dezvăluie numele miliardarului cu influență la Kremlin
Omul care l-a convins pe Putin să înceapă războiul din Ucraina. Presa occidentală dezvăluie numele miliardarului cu influență la Kremlin
Jurnaliştii din presa occidentală au dezvăluit numele persoanei care l-ar fi convins personal pe Vladimir Putin să intre în război împotriva Ucrainei. Motivul este legat de nevoia de a...