Nezavisimaia Gazeta: R.Moldova strica iar planurile Rusiei pentru Transnistria

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 11:20
2680 citiri
Nezavisimaia Gazeta: R.Moldova strica iar planurile Rusiei pentru Transnistria

Planurile Moscovei pentru solutionarea conflictului transnistrean ar putea sa nu duca nicaieri, pentru ca autoritatile de la Chisinau nu au decis in privinta principalului mediator in negocierile cu Tiraspolul, scrie publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta.

Evolutiile de saptamana trecuta, scrie publicatia rusa, au demonstrat ca oficialii de la Chisinau nu s-au hotarat definitiv in ceea ce priveste principalul mediator in negocierile cu Tiraspolul.

Recent, la o intalnire avuta la Soci, presedintele moldovean Vladimir Voronin il asigura pe presedintele rus Dmitri Medvedev, ca leaga de Rusia sperante mari in ceea ce priveste dezghetarea dialogului cu Transnistria.

Mai mult, Voronin si-a dat acceptul sa se intalneasca cu liderul republicii nerecunoscute, Igor Smirnov, in prezenta lui Medvedev. Adica a acceptat formatul trilateral al negocierilor ca fiind un pas intermediar inainte de restabilirea intalnirilor cu participarea altor mediatori si garanti ai reglementarii transnistrene - Ucraina si OSCE, si a observatorilor - UE si SUA.

Astfel, scrie Nezasvisimaia Gazeta, sedintele in formatul pentalateral erau amanate pentru o perioada nedeterminata, iar Rusia avea la dispozitie un spatiu de manevra pe care il putea folosi pentru a se afirma inca o data in aceasta regiune drept singurul pacificator de luat in seama.

"Insa Chisinaul a stricat si de aceasta data pasienta Moscovei", apreciaza publicatia. La sfarsitul saptamanii trecute ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan a declarat la Bruxelles ca tara sa va relua negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean doar in formatul 5+2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de parti si mediatori, UE si SUA - in calitate de observatori).

"Aceasta promisiune a fost data simultan comisarului pentru politica externa si de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, si secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Prin acest gest, Chisinaul a anulat practic intelegerile pe care le avea cu Moscova", apreciaza publicatia.

Situatia este foarte asemanatoare celei din 2003, cand Vladimir Voronin, care convenise cu presedintele de atunci Vladimir Putin si aprobase cunoscutul "Memorandum Kozak" care ar fi unificat cele doua maluri ale Nistrului in conditiile impuse de Moscova, a refuzat in ultimul moment, in mod surprinzator, sa semneze documentul.

"Pretul acestui refuz a fost de 42 milioane dolari care au venit a doua zi din SUA in capitala moldoveana. Acum, targul a fost mutat la Bruxelles, iar scopul acestuia este integrarea europeana", apreciaza publicatia rusa.

Citește și:
Omul care l-a convins pe Putin să înceapă războiul din Ucraina. Presa occidentală dezvăluie numele miliardarului cu influență la Kremlin
Omul care l-a convins pe Putin să înceapă războiul din Ucraina. Presa occidentală dezvăluie numele miliardarului cu influență la Kremlin
Jurnaliştii din presa occidentală au dezvăluit numele persoanei care l-ar fi convins personal pe Vladimir Putin să intre în război împotriva Ucrainei. Motivul este legat de nevoia de a...
Lumea ocultă a lui Putin a cărui obsesie pentru ritualurile cu sânge și citirea gândurilor împinge planeta în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial
Lumea ocultă a lui Putin a cărui obsesie pentru ritualurile cu sânge și citirea gândurilor împinge planeta în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial
Vladimir Putin are o obsesie ocultă care variază de la citirea gândurilor la ritualuri cu sânge, susțin experții. De asemenea, se spune că este profund superstițios, se teme de blestemele...
Comentarii
C
Cetateanul turmentat
rank 1
De ce sa aibe Rusia planuri pentru alte tari?