Putin vrea sa fie din nou presedintele Rusiei - urmeaza o lupta crancena pentru Kremlin

Luni, 23 Mai 2011, ora 10:27
4304 citiri
Putin vrea sa fie din nou presedintele Rusiei - urmeaza o lupta crancena pentru Kremlin
Foto: Arhiva

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a decis sa candideze la presedintie, anul viitor, ceea ce inseamna ca va porni o lupta pe viata si pe moarte cu protejatul sau, Dmitri Medvedev, actualul presedinte.

Surse apropiate Kremlinului, citate de The Australian, sustin ca relatiile dintre cei doi, odinioara foarte cordiale, au degenerat, dupa ce Medvedev a lasat sa se inteleaga ca isi mai doreste un mandat in fruntea Rusiei.

Mai nou, Putin, care a fost presedinte al Rusiei timp de opt ani, inainte de a deveni premier, a inceput sa-si piarda increderea in loialitatea lui Medvedev.

"Putin va candida la prezidentiale. S-a decis. Zvonurile care spun ca se mai gandeste sunt false", a spus sursa citata de presa.

Putin a renuntat la putere in 2008, cand l-a sustinut pe Medvedev, in urma unei intelegeri tacite care l-ar fi adus inapoi la Kremlin, daca ar fi dorit acest lucru. Initial, Dmitri Medvedev a fost privit ca o "marioneta" a fostului presedinte.

La inceput isi imita intru totul mentorul, de la stilul "macho" la modul de a vorbi in public. Dupa trei ani la conducerea Rusiei, Medvedev, care are 45 de ani si este cel mai tanar presedinte al Rusiei din ultimii zeci de ani, si-ar mai dori inca un mandat.

Razboi pe fata intre Medvedev si Putin

De cealalta parte, Putin este nemultumit de ideea de a fi privit ca un "lame duck" (un oficial la sfarsit de mandat, al carui succesor a fost deja ales - N.R.), drept care s-a decis sa revina in forta.

Daca Putin va recastiga presedintia Rusiei, el va putea detine acest post inca doua mandate consecutive, de cate sase ani, ceea ce inseamna ca va fi "tar" al Rusiei pana in 2024, cand va avea 72 de ani.

Zilele trecuta, intr-un comentariu perceput ca un atac voalat la adresa lui Putin, Medvedev a spus: "O persoana care crede ca poate ramane la putere pe termen nedefinit este periculoasa pentru societate. Istoria Rusiei arata ca monopolizarea puterii duce la razboi civil".

Vorbe ce prefigureaza o lupta crancena, anul viitor.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...