Rusia: Ministrul de Finante se opune rocadei Putin - Medvedev

Autor: Ana Ilie
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 16:05
1913 citiri
Rusia: Ministrul de Finante se opune rocadei Putin - Medvedev

Un inalt membru al guvernului rus si-a declarat, intr-o rara demonstratie de opozitie publica, refuzul de a ramane la Kremlin sub conducerea rezultata dupa schimbul de scaune intre presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin.

Alexei Kudrin, ministru de Finante al Rusiei in ultimul deceniu, a spus ca nu va lucra in Guvern daca presedintele Dmitri Medvedev devine premier, motivand ca acesta a luat decizii iresponsabile de cheltuire a fondurilor, scrie New York Times.

Remarcile lui Kudrin sunt primele care sugereaza ca schimbarea de la varful Kremlinului ar putea conduce la probleme si reorganizare la cele mai inalte nivele ale Exectivului.

Kudrin are relatii stranse cu Putin si era creditat cu sanse bune de a ajunge premier. In urma anuntului de la sfarsitul acestei saptamani, care a luat prin surprindere elita politica rusa in pofida declaratiei lui Putin, care a spus ca intelegerea a fost facuta "cu mult timp inainte", Kudrin a declarat ca nu se mai vede in noul guvern. "Nu doar pentru ca nu mi s-a oferit functia, cu cred ca acele diferente de opinie pe care le avem nu imi permit sa ma alatur acestui guvern".

"Am opinii diferite cu Medvedev pe teme de politica economica; au de-a face cu cheltuielile considerabile in scopuri militare", a spus acesta, dezvaluind tensiunile de la Kremlin.

Kudrin a explicat ca s-a impotrivit atunci cand Medvedev a semnat aprobarea cresterii cu 65 de miliarde de dolari a cheltuielilor militare pe urmatorii trei ani, intrucat aceasta marire ar fi acoperit toate cheltuielile Rusiei cu educatia la toate nivelele, inclusiv universitar.

Ministrul de Finante a mai avertizat ca fondul de pensii al Rusiei are un deficit de 31 de miliarde de dolari, ceea ce pericliteaza reformele incepute in 2008. Noul guvern, spune el, "va trebui sa rezolve aceste probleme, inclusiv echilibrarea sistemului bugetar, reducerea riscurilor in sfera macroeconomica. In acest caz, noua echipa a lui Medvedev va trebui sa rezolve aceste probleme".

Oficialii de la Moscova au diminuat imediat magnitudinea declaratiilor lui Kudrin, Acesta "va ramane in echipa lui Putin", a spus purtatorul de cuvant al actualului premier.

Reprezentanta lui Medvedev a replicat insa ca este prea devreme pentru a discuta componenta noului guvern, si cine are obiectii acum isi poate da demisia fara a mai astepta sfarsitul mandatului.

Citește și:
Discuții între americani și ruși privind consecinţele utilizării armelor nucleare. „SUA dispun de canale pentru a gestiona riscurile nucleare cu Federaţia Rusă”
Discuții între americani și ruși privind consecinţele utilizării armelor nucleare. „SUA dispun de canale pentru a gestiona riscurile nucleare cu Federaţia Rusă”
Rusia şi SUA dispun de modalităţi de a gestiona riscurile nucleare la nivel de agenţii de informaţii, a declarat luni, 28 noiembrie, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane din...
Ucraina se așteaptă la noi bombardamente ale Rusiei. Zelenski: „Atât timp cât au rachete nu se vor opri”
Ucraina se așteaptă la noi bombardamente ale Rusiei. Zelenski: „Atât timp cât au rachete nu se vor opri”
Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că ruşii pregătesc noi atacuri pe teritoriul Ucrainei şi că el este de părere că prin solidaritate ucrainenii vor trece peste...