Donald Trump si Vladimir Putin, o intalnire oficiala care nu va mai avea loc. De ce?

Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 19:53
14897 citiri
Donald Trump si Vladimir Putin, o intalnire oficiala care nu va mai avea loc. De ce?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Au fost suficiente confruntarile electorale de marti pentru ca Donald Trump sa descopere ca traieste intr-o noua realitate politica, una total diferita de cea din urma cu un an, cand a castigat alegerile prezidentiale.

In cursa pentru ocuparea pozitiei de guvernator al statului Virginia, candidatul democrat Ralph Northam a castigat detasat in fata republicanului Ed Gillespie. Sondajele de opinie dadeau o cursa stransa, dar democratul a obtinut o victorie la o diferenta de 9%.

Dar nici macar asta nu e cea mai mare surpriza, desi Gillespie a folosit in campanie strategia lui Trump - agresivitate, atacuri la persoana, remarce rasiste si promisiuni populiste - ci aceea ca republicanii au pierdut si controlul parlamentului statului Virginia, desi circumscriptiile electorale fusesera redesenate printr-o prevedere legala controversata, astfel incat cele mai multe mandate sa ramana la republicani.

"A fost o mobilizare a studentilor, a femeilor si a minoritatilor cum rar am mai vazut", a declarat un oficial din tabara republicana.

In parlamentul local a fost aleasa prima persoana transgender, e vorba de Danica Roem, 32 de ani, care a invins un reprezentant al partidului lui Trump care fusese in functie vreme de 26 de ani.

Democratii au castigat si cursa din statul New Jersey, condus in ultimii opt ani de republicanul Chris Christie.

Ancheta din SUA, un punct sensibil pentru presedintele rus

In 2018, vor fi alegeri pentru jumatate din locurile din Camera Reprezentantilor si jumatate din locurile Senatului. In SUA, alegerile parlamentare se desfasoara din doi in doi ani, cand sunt puse in joc jumatate din mandate, mandatul unui parlamentar fiind de patru ani.

Democratii, in urma nivelului scazut de incredere al populatiei in Donald Trump (37,5%, cel mai slab atins de un presedinte al SUA dupa un an de la alegeri), pot ajunge in situatia de a ocupa majoritatea locurilor din Senat, dar si din Camera Reprezentantilor. O astfel de situatie ar insemna o izolare a presedintelui, care nu va avea prea multe sanse sa castige un al doilea mandat.

Intr-un astfel de context, in prima saptamana a turneului asiatic, Donald Trump a fost mult mai puternic si influent decat va fi in cea de a doua saptamana.

Daca se adauga si faptul ca ancheta procurorului independent Robert Mueller merge mai departe in ce priveste implicarea agentilor rusi in sistemul electoral american si, din zi in zi, se asteapta arestarea lui Michael Flynn, fostul consilier al presedintelui pentru securitate nationala, e de inteles de ce intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin din Vietnam nu va mai avea loc.

Donald Trump si Vladimir Putin, doua papusi de ceara care s-au intalnit la muzeu, in Sofia, Bulgaria - Foto: Hepta.ro

O scuza stravezie: agendele prea incarcate

Inaintea turneului din Asia, reprezentanti ai Casei Albe au anuntat ca o astfel de intalnire este posibila, iar cei doi sefi de stat vor discuta despre amenintarile nucleare ale Coreei de Nord.

Intre timp, ambii presedinti au "programele prea incarcate": "Nu va avea loc nicio intalnire oficiala, din cauza programelor prea incarcate ale celor doi lideri", a anuntat Sarah Sanders, secretarul de presa al Casei Albe.

Cu doar o zi inainte, Yuri Ushakov, consilierul presedintelui Vladimir Putin, le declarase reporterilor: "chiar acum, perioada de intalnire a fost stabilita". Dar totul s-a schimbat in mai putin de 24 de ore.

Donald Trump si Vladimir Putin s-au intalnit doar neoficial la un eveniment pentru presa organizat in Vietnam

Exista posibilitatea ca acest eveniment major sa fi fost blocat din cauza unei decizii a echipei presedintelui american, care nu a vrut sa dea apa la moara jurnalistilor pe un subiect sensibil - cel al atacurilor reprezentantilor lui Putin asupra sistemului electoral american.

Paul Manafort, cel care pentru o vreme a fost seful de campanie al lui Donald Trump, este un apropiat al Moscovei, fiind angajatul lui Iuri Iuschenko, fostul presedinte ucrainian sustinut de Kremlin.

Relatia lui Donald Trump cu Rusia a devenit tot mai complicata. Faptul ca niciodata nu a avut o pozitionare critica fata de regimul autoritar al lui Putin, desi a criticat in rest pe toata lumea, dar si ca multi dintre colaboratorii sai au avut contacte dovedite cu persoane aflate sub influenta agentiilor de informatii rusesti l-au facut extrem de vulnerabil, iar aceasta slabiciune a devenit una strategica a SUA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Trump Putin alegeri SUA, #Trump ancheta FBI, #Putin razboi hibrid, #Putin Trump intalnire , #Donald Trump