Prodi a refuzat oferta lui Putin de fi presedintele South Stream

Luni, 28 Aprilie 2008, ora 16:20
1859 citiri
Prodi a refuzat oferta lui Putin de fi presedintele South Stream

Premierul italian in exercitiu Romano Prodi a refuzat oferta presedintelui rus Vladimir Putin de a prelua presedintia South Stream, conducta de gaz construita in parteneriat de Gazprom si ENI, a declarat luni o sursa guvernamentala italiana, citata de Reuters.

Potrivit cotidianului Kommersant, Miller i-ar putea propune lui Prodi sa preia conducerea companiei South Stream AG, care va gestiona gazoductul ruso-italian concurent proiectului european Nabucco.

"Analistii apreciaza ca Gazprom actioneaza asa cum a facut in cazul companiei Nord Stream, al carui Consiliu de supraveghere este prezidat de fostul cancelar german Gerhard Schroeder", scrie Kommersant.

Un reprezentant al Gazprom a confirmat ca Miller merge luni in Italia si are programata o intalnire cu Prodi, dar nu a precizat scopul acesteia. Prodi se va retrage de la conducerea guvernului italian in luna mai.

South Stream, care va fi construit de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI, va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Conducta va avea o capacitate anuala de 30 de miliarde de metri cubi de gaze. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari si ar trebui sa intre in functiune in 2012.

La randul sau, proiectul North Stream este controlat in proportie de 51% de compania rusa Gazprom si in proportie de cate 24,5% de companiile germane BASF si EON si va avea o lungime de 1.198 km, unind Vyborg (Rusia) cu Greifswald (Germania), ocolind statele baltice si Polonia.

Schroeder a fost foarte criticat pentru ca a acceptat functia oferita de Gazprom la doar o luna dupa ce si-a incheiat mandatul de cancelar, in decembrie 2005. El este in prezent presedinte al comitetului actionarilor companiei Nord Stream.

Quarterly Report - Editia 4

Cum ar putea pierde UE cursa economică cu SUA. Măsurile care se discută la cel mai înalt nivel
Cum ar putea pierde UE cursa economică cu SUA. Măsurile care se discută la cel mai înalt nivel
Economia Statelor Unite a arătat o redresare mai puternică decât a blocului european, după frâna bruscă pusă de pandemia de coronavirus. Liderii europeni din Occident văd performanțele...
Tranzacțiile care domină piața imobiliară. Segmentul care s-a dezvoltat vizibil. Prețurile, în creștere continuă
Tranzacțiile care domină piața imobiliară. Segmentul care s-a dezvoltat vizibil. Prețurile, în creștere continuă
Piața de birouri din București s-a dezvoltat vizibil în primul trimestru al acestui an din perspectiva cererii, atât vizând volumul tranzacționat, cât și în ceea ce privește dimensiunea...
#Vladimir Putin, #gazprom, #South Stream, #Romano Prodi , #Gazprom