Ucraina spera ca Romania isi va mentine pozitia echilibrata in criza gazelor

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 11:20
1844 citiri
Ucraina spera ca Romania isi va mentine pozitia echilibrata in criza gazelor

Kievul spera ca sunt exagerate afirmatiile potrivit carora Romania ar impartasi viziunea Rusiei - aceea ca Ucraina poarta responsabilitatea crizei gazului - si spera ca Romania si-a mentinut pozitia echilibrata manifestata pana acum.

Ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Markian Kulik, a explicat intr-un interviu acordat NewsIn care este pozitia Ucrainei fata de toate acuzatiile care i se aduc tarii sale si a subliniat ca apreciaza atitudinea si reactiile Romaniei pe parcursul acestei crize, mai ales dupa propunerea de "nerefuzat" despre care a vorbit la un moment dat premierul rus Vladimir Putin.

"In loc sa fie furnizat intreg volumul de gaz care este necesar pentru a asigura livrarile catre tarile europene, Rusia a inceput sa joace acest joc prin care a furnizat numai 76 de milioane de metri cubi pe zi - adica nici macar o treime din volumul normal - cerand furnizarea prin rute complicate...", a explicat ambasadorul ucreainean.

Acesta a mai explicat ca de cand au fost oprite livrarile de gaze Ucraian a trebuit sa opereze niste schimbari ale sistemului, care era reglat sa functioneze pentru un anumit volum de gaze.

"Avem unele depozite de gaz si productie proprie in vestul tarii, dar majoritatea consumatorilor se afla in estul tarii, astfel ca o parte a sistemului este acum reglat pe un flux invers, de la vest spre est - asta ar fi o problema.

In al doilea rand, daca reluam tranzitul prin ruta ceruta de Rusia, atunci trebuie sa taiem furnizarea de gaze pentru mai multe regiuni, printre care Odesa si Donetsk. Ne este imposibil sa taiem aceste cai de alimentare si de aceea am cerut alte rute.

In principiu, este posibil, chiar si in situatia actuala si cu acest volum de gaz, sa tranzitam, dar ruta trebuie sa fie diferta. Gazprom nu a acceptat alte rute, ceea ce arata intentiile reale ale Rusiei si anume nu de a rezolva situatia, ci de a complica lucrurile, de a demonstra ca sistemul nu functioneaza, de a acutiza si mai tare disputa si de a atinge cu totul alte obiective", a mai sustinut ambasadorul Markian Kulik.

In legatura cu ultima discutie telefonica dintre Traian Basescu si Vladimir Putin ambasadorul a atras atentia ca pozitia pe care ar fi exprimat-o Romania, potrivit comunicatului Guvernului rus si presei ruse, s-ar putea sa fi aparut in urma unor interpretari gresite.

Totusi, Ucraina a solicitat explicatii de la autoritatile romane, dorind sa stie daca stirile au reflectat pozitia corecta a Romaniei.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
Herta Muller și alți 39 de laureați Nobel, scrisoare deschisă împotriva lui Putin: „Reprezintă o amenințare directă pentru întreaga umanitate”
39 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă împotriva regimului lui Vladimir Putin. Oameni de știință, economiști și scriitori au cerut liderilor mondiali să...
#ambasador Ucraina, #criza gazelor, #Vladimir Putin, #gazprom , #Gazprom
Comentarii
F
FNC
rank 1
Dati-ne Bucovina , sudul Basarabiei si Insula Serpilor , inapoi