Sfârșitul Imperiului Rusiei: Umilirea lui Putin care îi poate încheia cariera politică

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 16:49
18966 citiri
Sfârșitul Imperiului Rusiei: Umilirea lui Putin care îi poate încheia cariera politică

În timp ce Rusia și Ucraina se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare bătălie cu tancuri din Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până astăzi, viitorul războiului lui Vladimir Putin rămâne imposibil de prezis.

Angajarea într-o luptă de mare amploare, cu tancuri și artilerie pe terenul deschis din Donbas ar putea favoriza Moscova, iar mașinăria militară a Rusiei ar fi capabilă de câștiguri teritoriale, dar sunt posibile și alte rezultate.

Dar curajul ucrainean, geniul tactic și accesul la arme occidentale ar putea produce o serie de eșecuri umilitoare pentru Rusia, susține Walter Russel Mead, într-o analiză din WSJ.

Academicianul și editorialistul american, cu studii la Universitatea Yale din Statele Unite, în vârstă de 69 de ani, consideră că cel mai negru scenariu pentru Vladimir Putin al conflagrației din Ucraina ”ar fi ca războiul Rusiei să se încheie cu o înfrângere completă”, care să ducă la prăbușirea enclavelor pro-ruse din Donbas și Moldova (Transnistria) și integrarea Ucrainei în Occident.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

O asemenea înfrângere ar constitui mai mult decât o umilire personală pentru Putin, ar putea fi un eșec ce ar pune capăt carierei sale politice, este de părere autorul. În plus, acest lucru ar produce un șoc psihologic și strategic asupra poziției și imaginii Rusiei în lume.

Strategia lui Putin în războiul din Ucraina a dat greș: Cum s-a întors efectul de bumerang împotriva lui

Practic, cursul istoriei Rusiei se va schimba. Rusia nu ar fi primul fost imperiu care s-ar putea confrunta cu un asemenea moment istoric. Spre exemplu, în istorie, înfrângerea Spaniei din 1898 de către americani a însemnat o cotitură în istoria acestei țări, care a deținut un imperiul global creat în urma călătoriilor lui Columb și care a dispărut brusc.

Miză imensă pentru Rusia în război, mult mai mare decât a lui Putin

Astfel, un eșec decisiv al Rusiei în Ucraina ar putea fi momentul Suez al Moscovei. Dacă Rusia nu va fi capabilă să cucerească centrul și vestul Ucrainei, rușii nu vor putea evita concluzia că imperiul țarilor, adunat de-a lungul secolelor și restaurat de Lenin și Stalin după dezastrul din primul Război Mondial, ar cădea irevocabil.

Sub Romanovi, comuniști și Putin, gândirea politică a rusă a fost condusă de trei convingeri: că Rusia este diferită, că diferența este transcendentă și că asta îi dă Rusiei un rol unic în istorie.

Sancțiunile economice nu-l pot opri pe Putin, spune un general american: Există o pârghie cheie care îl înfrânge

Eșecul din Ucraina pentru Moscova ar submina radical încrederea în aceste concepte, ce ar scufunda Rusia într-o criză de identitate cu consecințe politice imprevizibile.

Țarii, comisarii și putiniștii au văzut Rusia ca fiind o țară unică și angajată într-o luptă împotriva Occidentului. Putin și acoliții săi văd lumea în termeni similari, Rusia fiind angajată într-un război de supraviețuire contra decadenței vestice, a lipsei de suflet și a lăcomiei nestăpânite.

Ucraina reprezintă miezul problemei. Cu Ucraina sub control, Moscova se consideră cea mai mare putere din Europa. Fără Ucraina, visul că Rusia poate recâștiga statutul de superputere al Uniunii Sovietice va muri de un eșec amar.

Concluzia este că Moscova are o miză imensă în războiul din Ucraina, care este mai mare decât cariera lui Putin, care s-ar putea încheia cu o umilire în cazul unei înfrângeri dureroase.

Citeste si:
Unul dintre cei mai buni hocheiști ruși trimis de Putin la Cercul Polar după ce a fost ridicat de pe stradă
Unul dintre cei mai buni hocheiști ruși trimis de Putin la Cercul Polar după ce a fost ridicat de pe stradă
Cel mai bun portar de hochei din Rusia, Ivan Fedotov (25 de ani), a fost arestat de autorități după ce ar fi încercat să fugă de armată. El ar fi fost deja trimis la una dintre unitățile...
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului a caracterizat performanța militară a Rusiei drept „jalnică”
Fostul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, supranumit „Mad Dog” (Câinele turbat), a comentat în termeni duri campania militară a Rusiei în Ucraina, pe care a caracterizat-o drept...