Încă o lovitură pentru Rusia lui Putin: ”Este suspendat cu efect imediat”

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 17:59
3092 citiri
Încă o lovitură pentru Rusia lui Putin: ”Este suspendat cu efect imediat”
Vladimir Putin FOTO Twitter

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să suspende Comitetul Olimpic Rus cu efect imediat din cauza deciziei sale de a include printre membrii săi organizaţiile sportive regionale aflate sub autoritatea Comitetului Naţional Olimpic din Ucraina (Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporojie).

S-a considerat că a încălcat Carta Olimpică prin recunoaşterea Consiliilor Olimpice regionale din Republica Populară Luhansk, Republica Populară Doneţk, Herson şi Zaporojie.

"Decizia unilaterală luată de Comitetul Olimpic Rus la 5 octombrie 2023 de a include, în calitate de membri ai săi, organizaţiile sportive regionale care se află sub autoritatea Comitetului Naţional Olimpic (CNO) din Ucraina (şi anume Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporojie) constituie o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a CNO din Ucraina, recunoscută de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în conformitate cu Carta Olimpică", a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, potrivit insidethegames.biz.

Având în vedere cele de mai sus, Comitetul Executiv al CIO a decis astăzi:

"Comitetul Olimpic Rus este suspendat cu efect imediat, până la noi ordine.

Suspendarea are următoarele consecinţe:

Comitetul Olimpic Rus nu mai are dreptul de a funcţiona ca şi Comitet Olimpic Naţional, aşa cum este definit în Carta Olimpică, şi nu mai poate primi nicio finanţare din partea Mişcării Olimpice”.

Participarea sportivilor ruşi ca neutri individuali la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 rămâne incertă, iar CIO a insistat că suspendarea COR nu va avea niciun impact asupra deciziei sale.

"Aşa cum se menţionează în poziţia şi recomandările CIO din 28 martie 2023, care rămân pe deplin în vigoare, CIO îşi rezervă dreptul de a decide cu privire la participarea sportivilor individuali neutri cu paşaport rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Milano Cortina 2026 la momentul potrivit", a adăugat Adams.

"De asemenea, CEx. al CIO îşi rezervă dreptul de a lua orice altă decizie sau măsură în funcţie de evoluţia acestei situaţii."

Încă nu există un calendar oferit de CIO cu privire la momentul în care va fi luată decizia privind Paris 2024, dar Adams a declarat că aceasta va veni "mai aproape de JO".

Quarterly Report - Editia 4

Vladimir Putin a dat un decret prezidențial prin care dă dreptul unui colos american să-și "lichideze voluntar" afacerile din Rusia
Vladimir Putin a dat un decret prezidențial prin care dă dreptul unui colos american să-și "lichideze voluntar" afacerile din Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin a acordat American Express dreptul de a-şi ”lichida voluntar” afacerile din Rusia, conform unui decret publicat pe site-ul oficial al preşedinţiei, transmite...
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
La mai bine de un an și jumătate de când Rusia a reușit să cucerească teritoriile considerate „pro-ruse” din estul Ucrainei, se pun mai multe probleme în discuție: cât va mai susține...
#Vladimir Putin, #Rusia, #jocurile olimpice , #stiri din sport