Putin, de la KGB la functia suprema in stat

Duminica, 02 Decembrie 2007, ora 10:18
2582 citiri
Putin, de la KGB la functia suprema in stat

Vladimir Putin, fost spion in KGB si functionar discret inainte de a fi ales presedintele Rusiei, a fost liderul despre care se spune ca a redat deminitatea tarii, cu pretul unui razboi in Cecenia si a derivelor autoritare, pastrandu-si o parte din misterul din care a aparut, relateaza AFP.

Inainte de alegerile legislative de duminica, prezentate ca fiind un plebiscit pentru Putin, care trebuie totusi sa se retraga de la Kremlin in 2008, el ramane vedeta necontestata a scrutinului si mentine misterul cu privire la viitorul sau politic.

Aflat in fruntea listei partidului Rusia Unita, el a inlocuit costumul si cravata cu un pulovar negru si si-a atacat inamicii din interior, pe acesti "sacali" ajutati de "specialisti occidentali" si sustinuti prin "fonduri straine", mai noteaza AFP.

Atunci cand a venit la putere, Rusia era o tara diferita de cea din prezent, afectata de o grava criza economica, de omniprezenta mafiei si batranetea lui Boris Eltin. In prezent, Rusia este tara petrodolarilor, a ambitiilor regasite, dar si a confruntarii cu Occidentul.

Anii Putin sunt cei ai revenirii in prim-plan a "structurilor de forta", un alt nume pentru agentii KGB si ofiterii din armata, al caror lider era Putin atunci cand a fost ales in 1999 de catre Boris Eltin pentru a-i succede in functie.

Avand aceasta cultura a ordinii si a natiunii, presedintele Putin va da foarte repede tonul, instaland un regim autoritar. Stilul sau dur si direct i-a incantat pe cetateni. Desi foarte popular, el nu se mai poate prezenta la alegerile prezidentiale din martie 2008, dar a spus ca va continua sa joace un rol important, care ramane de definit.

Nascut la 7 octombrie 1952 in suburbia Leningradului (Sankt Petersburg in prezent), Vladimir Putin, jurist de profesie si casatorit cu o fosta stewardesa, Liudmila, a intrat in serviciile de informatii externe, inainte de a fi trimis la Dresda, in RDG, in 1985.

De acolo va vedea URSS-ul incepand sa se prabuseasca, asistand neputincios la caderea Zidului Berlinului in 1989, inainte de a se intoarce un an mai tarziu la Sankt Petersburg. Caderea URSS-ului a fost "cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului" trecut, a declarat el multi ani mai tarziu .

AFP mai scrie ca dupa o cariera la primaria Sankt Petersburgului, apoi in administratia prezidentiala, unde cucereste prin eficienta si prin discretia sa, el ajunge in 1998 la conducerea FSB-ului, serviciile de informatii interne, incoronare a activitatii sale destul de putin remarcate de spion. In august 1999, Boris Eltin il propulseaza in functia de premier si face din el succesorul sau.

- Alegeri in Rusia. Scrutinul dureaza 22 de ore

- Posibile scenarii pentru mentinerea lui Putin la putere

- Alegatorul rus prefera statul paternalist si voteaza "raul cel mai mic"

- Presiuni fara precedent asupra alegatorilor rusi

- Alegerile din Rusia, criticate de Angela Merkel

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...