Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins instituțiile oficiale din Germania în chinurile unui proces de introspecție, îndoială și reincriminare.
Astfel, au ieșit la iveală lideri politici, oameni de afaceri și intelectuali care au fost vinovați de abordarea greșită a Berlinului față de Moscova. Vladimir Putin a reușit să-i joace pe degete pe mulți oameni de stat germani, de-a lungul deceniilor, printre ei numărându-se Angela Merkel și Gerhard Schroder, foști cancelari.
Elitele politice actuale, mass-media și lumea academică din Germania sunt acum obsedate de o nouă întrebare: cum am putut să greșim atât de mult în relația cu Putin și Rusia? potrivit unei analize din Politico.
Rareori, încrederea unei țări în ea însăși și a locului său în lume nu a fost pulverizată atât de repede peste noapte, ca în cazul Germaniei. Astfel, Cancelarul Olaf Scholz, un social-democrat care a preluat frâiele guvernului de la Angela Merkel, în decembrie 2021, a răspuns repudierii deceniilor de politică externă germană și a făcut o întorsătură dramatică la 180 de grade.
Schimbarea istorică a lui Scholz a inclus un plan de înarmare, care prevedea fonduri uriașe de 100 de miliarde de euro pentru domeniul Apărării, pe termen scurt. Privind retrospectiv în trecut, se observă că Germania nu și-a ”vândut” sufletul Rusiei peste noapte, ci acest proces a durat decenii, la finalul cărora întreaga țară a fost complice.
Comandantul Forțelor Speciale ale SUA: Xi Jinping a învățat patru lecții tactice de la Putin
Printre numele vinovate de abordarea greșită a Germaniei față de Rusia și Vladimir Putin se află nume importante precum Angela Merkel, Frank-Walter Steinmeier, Gerhard Schroder, Joe Kaeser, Wolfgang Reitzle și alții.
Angela Merkel – cea mai vinovată de relația cu Putin
Angela Merkel – niciun german nu este mai responsabil pentru criza din Ucraina decât fostul Cancelar din perioada 2005 – 2021. Ea a fost forța motrice din spatele refuzului NATO de a aproba aderarea Ucrainei la alianță.
Chiar și după invazia Georgiei de către Putin, bombardarea brutală a Siriei, războiul din Donbas, anexarea Crimeii, doborârea avionului MH-17 și otrăvirea lui Alexei Navalnîi, Merkel a insistat că Putin ar fi putut avea argumente.
Informații despre o posibilă lovitură de stat contra lui Putin
Era atât de sigură că implicarea cu Rusia era calea spre pace, încât a dat undă verde controversatului proiect, conducta de gaze Nord Stream 2 în 2015, în ciuda ocupării Crimeii de către Putin și a războiului din estul Ucrainei.
Gerhard Schroder, după ce a pierdut cancelaria în fața lui Merkel în 2005, el s-ar fi putut retrage liniștit la Hanovra, pentru o viață liniștită cu familia sa. Din păcate, el a urmat doar calea banilor.
Decizia sa, la doar câteva săptămâni după ce și-a părăsit mandantul, pentru a servi ca președinte al proiectului Rusiei, Nord Stream, îl plasează în grupul celor loiali lui Putin. Și funcțiile sale de la companiile rusești din anii următori, îl pune într-o postură de neiertat pentru Germania, în relația sa cu liderul de la Kremlin și cu Rusia.
Frank-Walter Steinmeier, un confident de multă vreme al fostului cancelar Schroder, el a fost de la început un susținător al alianței energetice a Germaniei cu Rusia, prin conductele Nord Stream.
El a susținut că proiectul va garanta pacea prin crearea unei dependențe reciproce între Rusia și Germania, lucru care s-a infirmat astăzi, când Putin a invadat Ucraina. Acum, în calitate de președinte al Germaniei, și-a recunoscut greșeala.