Ziare.com

R Moldova renunta la NATO pentru rezolvarea problemei transnistrene?

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 19:20

   

R Moldova renunta la NATO pentru rezolvarea problemei transnistrene?
Premierul rus Vladimir Putin i-a spus, vineri, omologului sau moldovean, Zinaida Greceanii, aflata in vizita la Moscova, ca problema transnistreana poate fi solutionata si a anuntat ca presedintele Vladimir Voronin i-a transmis in acest sens o serie de propuneri, informeaza agentia ITAR-TASS.

Premierul rus nu a detaliat continutul acestor propuneri, dar a subliniat ca solutionarea conflictului este posibila daca toate partile vor manifesta "bunavointa".

"Eu ii cunosc bine pozitia (presedintelui Vladimir Voronin) si vom actiona in continuare pentru a fi gasita o solutie acceptabila pentru toate partile implicate in rezolvarea acestei probleme", a declarat Vladimir Putin dupa intrevederea pe care a avut-o cu omologul sau moldovean, Zinaida Greceanii, aflata in vizita la Moscova.

"Aceasta nu este o problema simpla, insa, cu bunavointa, in primul rand din partea Transnistriei si a Republicii Moldova, si cu ajutorul mediatorilor, cred ca suntem capabili sa rezolvam in viitor aceasta problema dificila", a mai declarat premierul rus.

"Federatia Rusa este un partener strategic pentru Moldova, iar incepand cu anul 2006 relatiile dintre Chisinau si Moscova sunt in ascensiune", a anuntat, la randul sau, premierul moldovean Zinaida Greceanii la intrevederea pe care a avut-o la Moscova cu premierul rus Vladimir Putin.

Dupa intalnirea ce a avut loc la resedinta lui Putin din Novo-Ogoriovo, Greceanii a accentuat, potrivit ITAR-TASS, ca a ales Rusia ca destinatie pentru prima va vizita de lucru in calitate de premier.

Invitatia de a merge la Moscova i-a fost adresata Zinaidei Greceanii de catre premierul rus Vladimir Putin in cadrul reuniunii sefilor de guvern din CSI care a avut loc la 23 mai la Minsk, unde cei doi au avut o prima intrevedere in calitate de premieri.

Un comunicat al Guvernului moldovean anunta, referitor la tematica transnistreana, ca cei doi prim-ministri au reiterat necesitatea solutionarii acestui conflict in baza normelor si principiilor dreptului international, respectand suveranitatea si integritatea teritoriala, precum si a frontierelor Republicii Moldova.

Subiectul transnistrean a mai fost discutat si in cadrul intrevederii pe care Zinaida Greceanii a avut-o cu ministrul ajunct de externe al Federatiei Ruse, Grigori Karasin.

Comunicatul Guvernului moldovean spune ca, la aceasta intrevedere, "a fost efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual al cooperarii moldo-ruse din perspectiva dezvoltarii acesteia, inclusiv in identificarea unei solutii pentru problematica transnitreana".

Partile au efectuat un schimb de opinii privind situatia creata in procesul de reglementare a diferendului transnistrean, precum si privind posibilitatile de reluare a negocierilor in formatul 5+2, potrivit comunicatului.

Alte informatii despre perspectiva din care a fost abordata la Moscova reglementarea transnistreana nu au fost facute publice.

Vizita premierului moldovean are loc in conditiile unei evidente intensificari a contactelor dintre autoritatile moldovene si cele ruse legate de reglementarea transnistreana si urmeaza vizitei la Chisinau a ajunctului secretarului general al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Iuri Zubakov, reprezentantul Kremlinului in procesul de reglementare transnistreana.

Comunitatea de experti si presa rusa afirma ca Moscova ar fi dispusa, in anumite conditii, sa renunte la o enclava separatista precum Transnistria si sa accepte o solutionare a conflictului, pentru a ilustra capacitatea de mediator exceptional a Rusiei.

Conditiile Moscovei ar fi garantarea internationala a statutului de neutralitate al Republicii Moldova si neaderarea ei la NATO, dar si distantarea de organizatia regionala GUAM, perceputa de Moscova drept ostila Rusiei.

In ceea ce priveste relatiile din sectorul energetic cu Republica Moldova, Vladimir Putin a subliniat vineri ca "exista multe intrebari, dar ele sunt pe cale de depasire".

La randul sau, Greceanii a declarat ca intrevederea pe care a avut-o in prima jumatate a zilei de vineri cu conducerea Gazpromului a fost una constructiva.

Serviciul de presa al companiei ruse a anuntat ca "partile au discutat aspecte legate de livrarile de gaze rusesti in Republica Moldova, subliniind atasamentul fata de indeplinirea prevederilor contractuale".

In decembrie 2006, Gazprom a semnat cu intreprinderea Moldova-Gaz un contract de livrari pentru perioada 2007-2011, care prevedea majorarea treptata a pretului la gaze pana la nivelul celor europene. in 2008, volumul gazelor livrate pentru Moldova va ajunge la 2,5 miliarde metri cubi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1455 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor