Ziare.com

Voronin va discuta maine cu Putin un nou plan pentru Transnistria

Luni, 07 August 2006, ora 09:46

   

Voronin va discuta maine cu Putin un nou plan pentru Transnistria
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin urmeaza sa discute maine cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin la una din resedintele de vacanta ale acestuia un asa-zis plan de normalizare conpleta a relatiilor inter-statale intre Republica Moldova si Rusia.Conform informatiilor cotidianului Kommersant Daily, obtinute de acesta din surse rusesti si moldovene, Vladimir Voronin pleaca in Rusia pentru a discuta planul pe care i l-a inaintat lui Vladimir Putin pe 22 iulie. Denumit plan de normalizare a relatiilor ruso-moldovenesti, care sunt considerate a fi intr-o stare de amorteala dupa ce Moldova a refuzat planul rusesc de reglementare a situatiei din Transnistria, planul presedintelui Voronin este in esenta un nou plan de reglementare a acestei situatii.Cotidianul citat enumera cateva puncte esentiale ale noii solutii:

Chisinaul propune Moscovei sa-si retraga din Transnistria trupele de mentinere a pacii si intregul efectiv militar, angajandu-se sa dea in mod public o inalta apreciere eforturilor Moscovei de mentinere a pacii in zona. Formularea Kommersantului da de inteles, insa ca Rusiei i se propune retragerea totala din zona, deci respectarea de facto a obligatiei pe care Rusia si-a asumat-o la summitul OSCE din 1999 si pe care un a aplicat-o nici pana acum. Se accentueaza asupra retragerii trupelor de mentinere a pacii, sursele de la Chiainau comentand ca astfel Rusia ar evita inlocuirea trupelor sale cu trupe NATO, conform unor variante discutate.

Transnistria ar obtine o larga autonomie in cadrul Republicii Moldova. Chisinaul ar garanta Tiraspolului maxima independenta in limitele practicii internationale privind entitatile autonome.

In schimbul acordului Moscovei pentru acest plan, Chisinaul este gata sa fixeze intr-o formula juridica statutul de neutralitate al viitoarei Moldove, reunificate cu Transnistria (acest statut este prevazut si acum in Constitutia Republicii Moldova). Cu alte cuvinte, Chisinaul isi va reinnoi angajamentul de a nuadera la NATO, ceea ce ar trebui sa linisteasca 'ingrijorarile' Moscovei legate de posibile amplasari de baze sau trupe NATO in regiune (asemenea presupuneri au circulat inclusiv in mass-media in ultimul timp, mai degaraba la nivel de speculatii).

De asemenea, conform planului Voronin, Chisinaul se ofera sa ofere un statut mai solid limbii ruse in Republica Moldova, sa se preocupe de drepturile cetatenilor rusi de pe ambele maluri ale Nistrului

Si un in ultimul rand, Chisinaul va recunoaste dreptul de proprietate ruseasca asupra activelor dobandite de Rusia inclusiv in Transnistra (zona in care capitalul rusesc privat si de stat a investit masiv in conditii pe care autoritatile de la Chisinau le-au declarat ne-legale) si va acorda capitalului rusesc statut de maxima favorizare pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1538 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Frumos...

Frumos ca se inteleg cu rusii. Si, calea dialogului e, cred eu, cea mai potrivita. In primul rand, vine iarna si vor avea nevoide de gazele si de energia electrica ruseasca. Si totusi, avand in vedere felul in care "bate vantul", mi se pare clar ca ei (Republica Moldova) nu au nici un gand de unire cu noi. Daca asa stau lucrurile, de ce ne tot dam noi cu capul de ceasul mortii relativ la unirea cu ei. La o adica ei ar trebui sa vrea sa devina romani nu noi sa devenim rusi...

 

Transformarea romanilor basarabeni in dusmani ai romanilor adica rusi este o catastrofa a istoriei

Mare pacat ca si dupa destramarea istorica a celui nmai intins imperiu din lume CEL MOSKOVIT in 1991 Romania n-a reusit sa STEARGA LACRIMILE BASARABIEI si sa recupereze ce a fost rapit talhareste in 1812, 1/2 din STATUL MOLDOVEAN cu aprobarea ISTANBULULUI care sub presiunea infrangerii de Moskali ,si-a calcat semnatura de SUVERAN PROTECTOR. AR trebui Romania sa dea in judecata ANKARA dar ce-a mancat URSUL moskovit nu se mai recupereaza:SE PARE CA TOTUL ESTE ZADARNIC dupa sforile trase de VOROVENINI, care se zbat sa intareasca limba rusa in timp ce au adoptat vocabular antiromanesc si in timp ce romanii sunt acolo peste 50% si rusnacii vor sa le spele creierul sa uite de originea lor.POPORUL ROMAN ARE TRADITIE IN A-SI PARASI FRATII : in 1877-78 DOROBANTII si la ducere si la intoarcere au trecut printr-o vale compact romaneasca VALEA TIMOCULUI ,victoriosi fiind la intoarcere au parasit pe timoceni facandu-i cadou Bulgarilor invinsi si Sarbilor.ASTA in 1877. IN 1921 cand gen AVERESCU l-a urmarit pe BELLA KHUN la Buda-Pesta , a renuntat la ROMANII din TRANS-MARAMURES lasandu-i pe mai departe ungurilor iar acum trecuti la UKRAINA, dovada ca nu era teritoriu magyar ,dar nici ukrainian nu este


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor