Putin: Rusia este de acord sa furnizeze gaz Romaniei fara intermediari

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 19:07
7209 citiri
Putin: Rusia este de acord sa furnizeze gaz Romaniei fara intermediari

Rusia este gata sa furnizeze gaz Romaniei fara participarea intermediarilor, a anuntat, joi, premierul rus Vladimir Putin.

Totodata, Putin a declarat ca Rusia nu este nici impotriva participarii Romaniei in proiectul South Stream, informeaza RIA Novosti.

"Nu suntem impotriva ca Romania sa participe sau sa faca parte din proiectul South Stream. Suntem de acord sa trecem la relatii directe (in furnizarea de gaze - n.r.) cu companiile de stat", a declarat premierul rus intr-o discutie purtata cu jurnalisti straini la resedinta prezidentiala de la Novo-Ogarevo.

Contractul cu unul din intermediarii pentru importul de gaze din Rusia expira in 2009, a declarat, joi, directorul general al Romgaz, Francisc Toth.

"Romgaz cumpara gaze prin WIEE si Imex. Contractul cu Imex expira in acest an, iar cel cu WIEE undeva in 2012. Mai departe, WIEE si Imex ia gaze de la Gazprom Export (n.r. compania care se ocupa cu livrarile de gaze ale Gazprom)", a explicat directorul general al Romgaz.

In luna ianuarie 2009, Romgaz a contractat o cantitate de circa 100 milioane metri cubi gaze de la cele doua companii: 64 milioane metri cubi gaze de la WIEE si 42 milioane metri cubi gaze de la Imex.

Putin: Rusia nu cere preturi exagerate pentru gazul livrat Europei

Premierul de la Moscova considera neindreptatite acuzatiile ca Rusia cere preturi exagerate pentru gazul livrat Europei.

"Temerile unor politicieni europeni potrivit carora Rusia ar putea creste preturile la gaz sunt nefondate. Cu toti partenerii din statele europene lucram in baza unor contracte pe termen lung, unde pretul se schimba automat, intrucat este legat de pretul mediu pentru petrol si de resursele petroliere", a subliniat Putin.

Declaratiile premierului rus intervin in plina criza a gazului intre Rusia si Ucraina. Dupa ce Gazprom a sistat livrarile de gaz pentru Ucraina la 1 ianuarie, in urma unor diferende contractuale, Moscova a oprit miercuri si gazul destinat Europei, acuzand Ucraina ca sustrage acest gaz ce trebuie sa tranziteze teritoriul ucrainean pentru a ajunge la consumatorii europeni.

Presedintele Traian Basescu i-a telefonat marti premierului rus, exprimandu-si, potrivit lui Vladimir Putin, ingrijorarea fata de situatia livrarilor de gaze, dupa cum au transmis agentiile ruse de presa.

Palatul Cotroceni a spus ca nu poate oferi detalii despre continutul discutiei telefonice dintre seful statului si premierul rus. Aproape intreaga Europa, inclusiv Romania, incepuse sa fie afectata marti de intreruperi ale livrarilor de gaze rusesti ce tranziteaza Ucraina.

Traian Basescu a spus in repetate randuri ca are o relatie personala buna cu Vladimir Putin, insa recent vorbea despre "un semiesec" constatat in relatia cu Rusia si Ucraina. O preconizata vizita a sa, in toamna, la Moscova, nu a mai avut loc.

"Trebuie sa aducem lucrurile in relatiile firesti din regiune. Rusia si Ucraina sunt tari care nu pot fi ignorate si nici nu poti sa construiesti in regiune extrem de serios pana nu exista acest tip de parteneriat. Probabil ca lipsa de incredere istorica de pana acum ne-a facut sa nu trecem de anumite bariere mai mult psihologice decat practice. Trebuie sa gasim puterea si capacitatea sa o facem", a explicat Basescu la investirea noului ministru de externe.

O vizita la nivel inalt trebuie pregatita cat mai bine pentru ca aceasta sa aduca rezultate concrete, declara la sfarsitul lunii noiembrie ministrul de externe de atunci, Lazar Comanescu, referindu-se la posibila vizita in Rusia a presedintelui Traian Basescu, deplasare care se afla inca in stadiul de pregatire.

Romgaz este producatorul de gaze de stat. Compania are o productie de circa 5 miliarde metri cubi gaze anual.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze. Aceasta este asigurata in proportie de doua treimi din productia interna, iar o treime este importata.

Acordul Rusia - Ucraina

In ceea ce priveste Ucraina, liderii sai au semnat joi un acord cu Comisia Europeana invitand observatorii europeni sa verifice tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, a anuntat un membru al delegatiei ucrainene la UE, iar acum se asteapta ca Rusia sa faca acelasi lucru.

Potrivit lui Viaceslav Kniajitski, responsabilul pentru energie al delegatiei, memorandumul semnat de presedintele companiei ucrainene, Oleg Dubina, si vicepremierul ucrainean Grigori Nemirea, "deschide calea reluarii tranzitului prin Ucraina".

"Va permite sa se verifice ca Ucraina nu fura gaz de la Rusia", a subliniat Kniajitski. El a precizat ca CE mai trebuie sa semneze un acord cu sefii Gazprom pe tema activitatii observatorilor, pentru ca livrarile de gaz rusesc sa poata fi reluate.

Memorandumul semnat intre Ucraina si CE prevede trimiterea de observatori europeni pentru verificarea fluxului de gaz inregistrat in statiile de masurare.

Trimiterea de observatori europeni pentru verificarea livrarilor de gaz dintre Moscova si Kiev ar putea dura "doua-trei zile", a spus anterior un oficial al Comisiei Europene.

"In prezent discutam cu industria, pentru a identifica expertii tehnici si speram ca acest lucru se va incheia joi seara", a declarat Heinz Hilbrecht, expert al directiei pentru Energie a CE.

"Apoi vom avea nevoie de intocmirea unui plan in cooperare cu Gazprom si Naftogaz pentru a stabili ce statii de gazoducte vor fi supuse verificarii", a explicat oficialul european. "As vrea sa cred ca totul se va rezolva in doua-trei zile", a precizat el.

Lista de experti este in curs de intocmire de catre federatia marilor producatori de gaz Eurogas si de catre operatorii de infrastructuri europene in domeniul gazului, reuniti in cadrul GIE, Gas Infrastructure Europe.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#gaz Romania Ucraina, #gaz Rusia Romania, #livrare gaz Romania, #Vladimir Putin , #premier Rusia