Fost consilier al presedintelui rus: Putin vrea sa ia inapoi Finlanda si tarile baltice

Duminica, 30 Martie 2014, ora 13:28
11390 citiri
Fost consilier al presedintelui rus: Putin vrea sa ia inapoi Finlanda si tarile baltice
Foto: http://en.ria.ru/

Occidentul nu intelege viziunea de ansamblu a lui Putin. Daca el nu este oprit in Ucraina, va incerca sa restabileasca granitele istorice ale Rusiei si sa recupereze statele baltice si Finlanda. Semnalul de alarma este tras de Andrei Illarionov, timp de cinci ani unul dintre cei mai apropiati consilieri ai lui Putin.

Liderii natiunilor industrializate s-au reunit la Haga pe 24 martie si au suspendat Rusia din G8, urmarind sanctionarea tarii care a incalcat in mod brutal suveranitatea Ucrainei. Efectul poate fi cu totul opus.

Sanctiunile confirma ceea ce a sustinut Putin ani la randul, ca tarile occidentale sunt inamicul care incearca sa incercuiasca si sa reduca Rusia, propaganda Kremlinului capatand in sfarsit validare in ochii cetateanului rus obisnuit.

Toate aceste lucruri au fost sustinute de Andrei Illarionov, membru al reputatului Institut Cato din Washington, intr-un interviu acordat Svenska Dagbladet.

Cand Merkel s-a plans presedintelui Obama ca Putin pierduse contactul cu realitatea, tocmai cancelarul german nu era in contact cu realitatea, cu realitatea lui Putin, spune Illarionov. Liderii occidentali nu au inteles modul in care Putin vede lumea sau intentiile sale si prin urmare nu inteleg nici problema cu care se confrunta.

Intrebat daca presedintele rus doreste o intoarcere a Rusiei la cea de pe vremea tarului Nicolae al II-lea, Illarionov nu s-a eschivat: "Da, daca va deveni posibil".

Mesajul presedintelui rus catre poporul sau sustine ideea ca Occidentul intotdeauna a incercat sa distruga Rusia, iar singurul lucru pe care se pot baza reprezinta propria lor tarie si forta, mergand pana la nevoia de a corecta unele nedreptati istorice, de a lua inapoi teritoriile care au apartinut la un moment dat de Moscova: "Putin crede ca el protejeaza ceea ce ii apartine lui si predecesorilor sai."

Illarionov readuce in discutie invazia rusa in Georgia, cand au fost cucerite Osetia de Sud si Abhazia. Liderii occidentali nu au sanctionat Kremlinul, iar acum, cu aceeasi impunitate ia Crimeea.

Tarile baltice si Finlanda nu sunt pe ordinea de zi, dar daca Putin nu este oprit inainte, ar putea fi la un moment dat. In nenumarate randuri, el a spus ca bolsevicii au comis o greseala cand au dat dreptul de autodeterminare popoarelor de sub obladuirea lor in 1917, Finlanda obtinandu-si cu aceasta ocazie independenta.

Illarionov mai spune ca liderii occidentali trebuie sa ofere o rezistenta "prin toate mijloacele disponibile". Conform lui, uneori nu exista nicio cale de a opri un adversar decat prin putere militara. Finlanda si-a mentinut independenta luptand impotriva lui Stalin, victoriile obtinute impiedicandu-l pe liderul sovietic sa mearga pana la granitele norvegiene si suedeze.

El conchide ca "NATO nu a inteles situatia in totalitate. Dupa Georgia si Crimeea nu exista nici un motiv sa credem ca aceasta este ultima agresiune a lui Putin. Singurul raspuns cand avem de-a face cu o agresiune evidenta este demonstrarea disponibilitatii apararii colective."

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#consilier rus Andrei Illarionov, #Finlanda state baltice Putin, #Crimeea ocupatie Rusia , #premier Rusia