Propunere istorica: Putin cere eliminarea vizelor intre SUA si Rusia

Autor: Ana Ilie
Joi, 10 Martie 2011, ora 16:41
4582 citiri

Premierul rus Vladimir Putin i-a propus vicepresedintelui american Joseph Biden, aflat in vizita in Rusia, abolirea sistemului de vize intre cele doua tari, intr-un "pas istoric" menit sa consfinteasca noile relatii bilaterale.

Vizita lui Biden are ca scop "resetarea" relatiilor SUA-Rusia, scrie Agence France Presse.

"Daca Statele Unite si Rusia sunt de acord sa implementeze un regim fara vize inainte ca acest proces sa aiba loc intre Rusia si Uniunea Europeana, atunci acesta ar fi un pas istoric pentru relatiile noastre", i-a spus Putin lui Biden.

"Aceasta actiune ar sparge toate vechile stereotipuri intre Rusia si Statele Unite. Am intoarce o pagina foarte importanta si totul ar lua-o de la inceput. Aceasta ar crea o noua atmosfera", a spus premierul rus.

Propunerea lui Putin a fost spontana si nu a fost transmisa pe canalele diplomatice clasice, anterior intalnirii, fiind inca un exemplu al felului in care premierul rus obisnuieste sa isi ia prin surprindere interlocutorii.

De-a lungul anilor, eforturile ruso-europene de eliminare a vizelor au avut loc fara vreun progres vizibil, declaratia lui Putin fiind prima sugestie ca Moscova ar dori eliminarea vizelor.

Biden, evident luat prin surprindere de declaratia lui Putin, a avut o reactie care nu a putut fi auzita direct de jurnalistii prezenti la intalnire, insa a fost tradusa de translatorul intalnirii cu sintagma "o idee buna".

In schimb, in ceea ce priveste imbunatatirea relatiilor SUA-Rusia, "nu este o chestiune de altruism, ci de interes national, si in interesul Rusiei", a spus Biden.

Vizita lui Biden in Rusia a mai presupus intalnirea cu 19 reprezentanti ai gruparilor pentru drepturile omului si drepturile religioase din Rusia, printre care activista Liudmila Alexeieva si seful centrului pentru drepturile omului, Oleg Orlov.

Desi este faimos pentru faptul ca nu ezita sa-si spuna direct parereea, Biden s-a abtinut cu aceasta ocazie sa faca orice aluzie la politicile Kremlinului, limitandu-se la a se concentra pe chestiunile privind schimburile comerciale, inclusiv sustinerea Americii fata de candidatura Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Biden a gasit totusi cuvinte de lauda pentru stilul de conducere al presedintelui Dmitri Meedvedev, pentru rolul sau in imbunatatirea relatiilor bilaterale si pentru initiativa de a transforma Rusia intr-un mediu propice inovatiei, putin dependent de exporturile de energie.

Biden urmeaza sa-si incheie vizita in Rusia printr-un discurs la Universitatea de stat din Moscova.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Comentarii
cioclu_rosu1
rank 4
Ar fi ca *** să le dea ruşilor lui Putin vize şi noi românii membrii N.A.T.O să jucăm mai departe la LOTERIA VIZELOR
niculaeda
rank 5
Propunere istorica: Putin cere eliminarea vizelor intre SUA si Rusia