Putin il contrazice pe Medvdev in privinta masurilor anticriza din Rusia

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 17:53
1144 citiri
Putin il contrazice pe Medvdev in privinta masurilor anticriza din Rusia

Premierul rus Vladimir Putin s-a declarat vineri optimist in ceea ce priveste efectele masurilor anticriza adoptate, la o saptamana dupa ce presedintele Dmitri Medvedev criticase "lentoarea" cu care sunt acestea puse in aplicare.

"Masurile anticriza pe care le-am luat functioneaza deja. Stabilitatea sistemului bancar este asigurata, ceea ce inseamna ca au fost puse bazele pentru reluarea acordarii creditelor in sectorul real al economiei", a spus el, salutand si stabilitatea sectorului petrolier, informeaza NewsIn citand AFP.

Companiile ruse sufera de mai multe luni de absenta aproape totala a lichiditatilor disponibile in sistemul financiar, in timp ce economia se confrunta cu o incetinire brusca a ritmului de crestere, in special din cauza scaderii pretului materiilor prime, printre care petrolul.

In acest context, Banca Centrala Rusa a fost nevoita sa inceapa in luna noiembrie un proces de depreciere progresiva, dar importanta a rublei, care si-a pierdut peste o treime din valoare fata de dolar.

Putin a felicitat banca nationala pentru actiunile sale, considerand ca "au permis adaptarea blanda a (actorilor economici - n.red.) la noile conditii" de pe piata.

Insa puterea rusa este divizata asupra acestei deprecieri. Unele voci afirma ca risca sa provoace o accelerare a inflatiei, deoarece o mare parte din produsele de consum curent sunt importate.

"Previziunile Ministerului Economiei privind o inflatie de 13%-14% sunt realiste, dar exista riscul sa fie mai importanta, este posibil sa fie si de 15%", a avertizat vineri Arkadi Dvorkovici, consilier economic al presedintelui Medvedev.

De asemenea, Putin a avertizat ca aceasta criza mondiala va dura si ca vremurile se anunta dificile pentru Rusia. "Criza nu si-a atins apogeul", le-a spus premierul rus responsabililor din partidul Rusia Unita al carui presedinte este.

"Eforturile marilor puteri nu aduc rezultate vizibile, iar aceasta situatie va dura mult timp", a spus Vladimir Putin. "Amploarea crizei este prea mare", a adaugat premierul rus, precizand ca Rusia se va confrunta cu un an "dificil, dar nu catastrofal".

In acest context, Putin a avertizat opozitia in legatura cu tentatia de a organizatia manifestatii "neautorizate", care ar reprezenta actiuni "egoiste". Mitingurile criticilor regimului nu sunt tolerate cu usurinta de autoritati, iar uneori sunt dispersate violent.

"Statul si societatea au dreptul sa reactioneze si sa se apere in mod potrivit si nu exista niciun motiv de rusine sau de teama", a spus el.

Oficalii rusi au dat asigurari mult timp ca aceasta criza nu va afecta prea mult Rusia, insa Putin a admis in luna noiembrie ca tara sa se confrunta cu aceleasi "provocari" ca restul lumii.

Presedintele rus a fost in general mai pesimist decat premierul in ceea ce priveste starea economiei. Pe de alta parte, seful Guvernului este responsabil direct de masurile anticriza.

Rusii considera ca Putin, fost sef al statului, este cel care are in continuare adevarata putere in tara, nu succesorul sau. Potrivit unui sondaj al institutului Levada, numai 12% dintre rusi cred ca Medvedev conduce cu adevarat Rusia.

Oficial, autoritatile se asteapta la o scadere cu 2,2% a Produsului Intern Brut in anul 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Putin se contrazice, #scadere Produs Intern, #masuri anticriza Rusia , #premier Rusia