151 de lideri mondiali decid viitorul planetei la o conferinta privind clima - Ce spun Obama si Putin (Galerie foto)

Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 15:32
3856 citiri
151 de lideri mondiali decid viitorul planetei la o conferinta privind clima - Ce spun Obama si Putin (Galerie foto)
Foto: Twitter/UN Climate Action

Conferinta internationala asupra schimbarilor climatice (COP21) a inceput, luni, la Paris, la ora locala 10.00. Nu mai putin de 151 de lideri mondiali sunt prezenti in capitala franceza, fiecare dintre ei luand cuvantul, pentru trei minute, in cursul dupa-amiezii.

Presedintele american Barack Obama, care s-a intalnit luni cu omologul sau chinez, tarile pe care le reprezinta cei doi fiind si cei mai mari poluanti ai planetei, a declarat ca "actuala generatie este ultima care poate face ceva" in ceea ce priveste schimbarea climei, relateaza BBC.

La doua saptamani de la atentate, 150 de sefi de stat si guvern discuta la Paris un acord istoric privind schimbarile climatice

"Pentru ca suntem statele care emit cele mai mari cantitati de emisii de carbon, am convenit ca este responsabilitatea noastra sa actionam", a declarat Barack Obama inaintea deschiderii conferintei internationale de la Paris, conform AFP.

China este responsabila de 30% dintre emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial, in timp ce SUA de 16%.

Departamentul de Stat al SUA a anuntat luni ca SUA se angajeaza sa transfere 51 de milioane de dolari catre un fond global care va ajuta statele cele mai sarace sa faca fata schimbarilor climatice, anunta AP. Tari precum Germania, Canada, Italia si nu numai au transferat deja 248 de milioane de dolari in acelasi scop.

BBC afirma ca se va crea, pana in 2020, si un fond de 20 miliarde de dolari, pentru proiecte din zona "energiei curate", sursele de finantare fiind atat private, cat si publice.

Ban Ki-moon, care a luat cuvantul la conferinta de la Paris, a afirmat "Lideri ai lumii, viitorul omenirii si al planetei noatre se afla in mainile voastre". Inainte de deschiderea conferintei, seful ONU declarase: "Schimbarile climatice nu tin cont de granitele statelor", aratand, astfel, ca problema ar trebui sa fie de interes pentru intreg globul.

"Avem nevoie de un acord universal si puternic aici, la Paris", a mai spus acesta.

Presedintele Hollande, care a luat si el cuvantul, a spus: "Prezenta voastra aici este o raza de speranta".

Printre cei care au luat cuvantul luni s-a aflat si printul Charles, dar si Angela Merkel sau presedintele egiptean ori cel chinez.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus luni, in fata zecilor de mii de oameni, ca "Am demonstrat ca putem sprijini dezvoltarea economiei si sa avem grija de mediul nostru, in acelasi timp".

Presedintele Boliviei, Evo Morales, a fost vehement, el declarand ca de vina pentru problemele climatice este capitalismul: "Mama natura e aproape de sfarsit, iar sistemul capitalist e, in parte, responsabil pentru asta".

Acesta a punctat ca cei 200 de ani de capitalism au fost" o formula de distrugere salbatica a speciilor" de pe Terra.

Luni, pentru a marca inceputul conferintei pe teme de mediu, Turnul Eiffel a fost luminat in verde.

Incidente violente la Paris: Ciocniri intre protestatari si fortele de ordine (Foto & video) UPDATE

Inainte de conferinta care a inceput luni si va dura 12 zile, mai multe incidente violente au avut loc la Paris, acestea ducand la arestarea a peste 200 de persoane, duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#conferinta mediu Paris participanti, #Putin COP21 Paris, #Obama COP21 Franta, #poze lideri COP21 Paris , #presedinte Rusia