2016, un an glorios pentru Vladimir Putin. Ce urmeaza in 2017?

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 12:12
7054 citiri
2016, un an glorios pentru Vladimir Putin. Ce urmeaza in 2017?
Foto: Arhiva Hepta.ro

2016 a reprezentat varful autocratiei instituite de Vladimir Putin. Venit la putere in 1999 ca succesor al lui Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei si cel care a dorit introducerea democratiei liberale in aceasta tara, dar a esuat, Vladimir Putin, este cel mai influent lider de pe planeta.

Politica lui nu are nicio legatura cu democratia, desi se foloseste de aceasta din urma pentru a-si atinge scopurile, acelea de a slabi pana la prabusire Uniunea Europeana si NATO, avand drept consecinta anihilarea dominatiei americane in politica internationala.

"Si, totusi, toata vara si toamna, cei din interiorul Kremlinului au fost macinati de teama ca, fara Putin, Rusia avea sa cada iar in genunchi. Elita politica si cea a mediului de afaceri era cuprinsa de incertitudine. Repetatele informatii ale lui Putin ca nu avea sa schimbe Constitutia pentru a mai ramane in functie inca un mandat, al treilea, au fost in sfarsit intelese. Elita politica ajunsese la concluzia nefericita ca Putin nu spunea asta din modestie.

El isi crease propria problema: voia sa respecte litera legii si sa asigure o tranzitie lina, dar totodata era hotarat ca aceasta sa fie controlata numai de el. Strategia lui era, indiscutabil, autoritara, insa el voia sigla legitimitatii, temandu-se ca o declansare a unei revolutii portocalii - alimentata de dusmanii sai de peste hotare - avea sa distruga sistemul pe care il construise in aproape opt ani", scrie Steven Lee Myers in cartea "Noul Tar", publicata in Romania de editura Corint.

Ne aflam in 2008 cand Putin renunta la presedintie pentru o perioada de patru ani in favoarea lui Dmitri Medvedev, iar el ocupa pozitia de prim-ministru. In aceasta perioada, Constitutia se modifica, astfel incat mandatul de presedinte devine de sase ani. Vladimir Putin se intoarce la Kremlin in 2012 si e de asteptat ca el sa candideze pentru un nou mandat in 2018.

Legea fundamentala din Rusia prevede ca un presedinte nu are dreptul la mai mult de doua mandate consecutive, dar nu limiteaza numarul de mandate in total.

Mecanismul perfect creat de Putin

Sistemul creat de liderul rus, o combinatie de actiuni politice traditionale care vizeaza finantarea tuturor miscarilor extremiste, indiferent ca sunt de dreapta sau de stanga, dezvoltarea unei armate de hackeri care ataca sistemele informatice ale statelor inamice, furand informatii, bani, baze de date sau virusand retele de comunicare oficiala, la care se adauga infiltrarea Parlamentului European, influentarea deciziilor prin atragerea unor politicieni de partea sa, iar, nu in ultimul rand, implicarea in conflicte armate oficiale, vezi razboiul din Siria sau anexarea Crimeii, dar si neoficiale - omuletii verzi care intretin conflictul armat de la granita Ucrainei, reprezinta ceea ce e cunoscut astazi drept razboiul hibrid.

Un raport NSA, FBI si CIA il acuza oficial pe Putin ca a ordonat o campanie pro-Trump

"De la Moscova, Vladimir Putin a reusit sa creeze un mecanism perfect intr-un timp socant de scurt, prin care genereaza un proces de destramare a ordinii mondiale liberale. Pe masura ce construieste un nou sistem pentru a-l inlocui pe cel pe care il stim, incercarile Americii si ale aliatilor sai pentru a repara prejudiciul creat de Kremlin au fost limitate si lente.

Chiar in aceasta perioada, Barack Obama, presedintele care isi va termina mandatul la sfarsitul acestei luni, incearca sa se confrunte cu interventia fara precedent a Rusiei in procesul electoral din SUA si raspunde la razboiul informational hibrid din secolul 21 cu un set de instrumente diplomatice din secolul trecut: expulzarea de spioni.

Viitoarea administratie, in timp ce promite o noua abordare a relatiilor cu Rusia, tradeaza o lipsa de viziune similara cu cea a Administratiei Obama. Promisiunea lui Trump de a reseta relatia cu Rusia este o reeditare a unei politici care a esuat lamentabil in ultimele doua administratii americane", scrie publicatia americana Politico Magazine, intr-un articol intitulat "Putin's Real Long Game", semnat de Molly K. McKew, expert in politica internationala, care a lucrat atat pentru fostul presedinte al Georgiei, Mihail Sakasvili, cat si pentru Vlad Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova.

Realizarile liderului de la Kremlin

In acest an, Vladimir Putin se poate lauda cu reusita numita Brexit, referendumul in urma caruia Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, cu ajutorul decisiv oferit lui Donald Trump pentru a ajunge la Casa Alba si cu implicarea in razboiul din Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad a ramas la putere.

Donald Trump are o mare problema cu Vladimir Putin pe care nu stie inca sa o rezolve - Foto: Hepta.ro

Nu se stie in acest moment daca a existat o strategie unitara si cat de profund a fost implicat Kremlinul in deturnarea politicilor occidentale, dar aceste rezultate ii convin de minune lui Vladimir Putin pentru ca atat SUA, cat si Uniunea Europeana ies extrem de slabite din valtoarea politica a lui 2016.

Pe plan regional, cu efecte directe asupra politicii externe a Romaniei, Vladimir Putin reuseste sa-l instaleze la Chisinau in functia de presedinte pe pro-rusul Igor Dodon, stopand astfel procesul de europenizare a Republicii Moldova.

Presedintele Rusiei poate fi fericit. A reusit sa construiasca o noua realitate in lumea civilizata, una in care orice e posibil, distrugand legatura de incredere dintre cetateni si institutiile democratiei. La aceasta distrugere a contribuit si valul de atentate generat de ISIL si conflictul sangeros din Siria.

Ce urmeaza in 2017

O mare necunoscuta e cea legata de relatia SUA-Rusia.

Desi Donald Trump si echipa sa de consilierii au declarat in repetate randuri ca vor reevalua relatiile cu Putin, rapoartele CIA, NSA si FBI, care vorbesc despre implicarea activa a regimului de la Kremlin in procesul electoral din SUA, vor cantari mult in ce priveste pozitionarea Congresului si a Senatului american in raport cu viziunea lui Trump despre relatia cu Rusia.

Razboiul din Siria a fost un mare pariu pentru Vladimir Putin pe care l-a castigat, dar cu ce pret - Foto: Hepta.ro

Partidul Republican, care are majoritatea in ambele camere, ar putea sa puna o mare presiune pe presedintele Donald Trump pentru a-si modifica atitudinea fata de Vladimir Putin.

De rezultatul confruntarii dintre republicani si presedintele american depinde si influenta presedintelui rus in viitorul apropiat.

"Trump ar trebui sa inteleaga ca el a castigat deja marele premiu, indiferent de ceea ce au facut rusii in alegerile noastre. Aceasta victorie nu-i va fi luata pentru ca el va admite ca rusii au intervenit in procesul electoral din SUA. Risipind misterul actiunilor rusesti - expunand orice ar fi facut cei implicati in aceasta operatiune, aceasta reprezinta singura modalitate de a se recastiga increderea in sistemul politic din SUA.

Oricare ar fi fost strategia lui Putin, Trump este cel care poate sa se asigure ca presedintele rus nu castiga. Trump ar trebui sa stopeze cursul imprevizibil al celui mai toxic regim si poate deveni un campion al lumii moderne. Reconstruirea puterii americane - bazata pe valorile democratiei liberale - este singura scapare din viziunea coroziva a lui Putin bazata pe o lume aflata intr-un razboi permanent.

Avem nevoie de o noua solidaritate politica, iar SUA trebuie sa fie in centrul ei. Intr-un mod ciudat, Trump ar putea fi suficient de nebun pentru a expune ceea ce este Rusia lui Putin si sa stopeze actualul ciclu de declin al lumii occidentale.

Acest lucru necesita o gandire creativa si leadership puternic. Este nevoie de credinta - pentru si de la poporul american si in institutiile americane. Si este nevoie de adevar. Alternativa este de a accepta ca istoria noastra si natiunea noastra au fost, de fapt, nu inceputul unei lumi mai bune, ci a unei anomalii de lunga durata, tiranice si intunecate", scrie Molly K. McKew pentru Politico Magazine.

Vladimir Putin a minat increderea occidentalilor intr-o lume bazata pe libertate si pe reguli acceptate. A transformat frica si suspiciunea in politica globala. Vor reusi SUA si Europa sa schimbe acest curs tragic al evenimentelor sau dezastrul va continua?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Vladimir Putin alegeri Rusia 2018, #Putin strategie 2017 Rusia, #relatie Putin Trump 2017 , #presedinte Rusia