5 motive pentru care Rusia lui Putin nu va pleca curand din Siria

Autor: Ana Ilie
Marti, 09 Februarie 2016, ora 16:49
9073 citiri
5 motive pentru care Rusia lui Putin nu va pleca curand din Siria
Foto: Kremlin

Terenul de lupta s-a schimbat dramatic in Siria dupa intrarea Rusiei in confruntare, alaturi de fortele presedintelui Bashar al-Assad. Cu cateva luni in urma, avansul fortelor regimului sirian, sprijinit aerian de avioanele Rusiei, ar fi fost de neimaginat.

Acum, situatia evolueaza catre o lupta decisiva pentru Alep, cel mai mare oras al Siriei inainte de razboi si bastion al rebelilor in ultimii ani, scrie CNN.

Dar ce are de castigat Rusia si mai ales ce isi doreste presedintele Vladimir Putin in Siria? Sursa citata a intocmit o lista cu cinci motive pentru care Rusia nu va pleca curand din Siria:

1. Protejarea intereselor Rusiei in Siria

Rusia are interese economice si militare semnificative in Siria. Unul dintre acestea este baza navala de la Tartus, pe care e hotarata sa si-o pastreze. Rusia a avut o baza navala aici inca din vremurile URSS si, cu toate ca a servit mai degraba ca santier de reparatii si baza de alimentare a navelor, este singura baza navala a Rusiei in Marea Mediterana.

De cand a intervenit in razboiul din Siria, centrul strategic al operatiunii militare a Rusiei a fost baza aeriana Hmeymim de langa Latakia.

2. Mentinerea interesului strategic

Putin transmite lumii ca Rusia este inca o forta de care trebuie sa tina cont.

Invazia americana din Irak, in urma careia a fost rasturnat dictatorul Saddam Hussein, si rasturnarea regimului dictatorului libian Moammar Gaddafi in 2011 au lasat Moscova fara aliati-cheie.

Recent, sustinerea Occidentului fata de rasturnarea regimului pro-rusului Viktor Ianukovici in Ucraina a provocat Rusia sa anexeze peninsula Crimeea si sa ofere sprijin separatistilor pro-rusi.

Siria lui Assad este considerata la Kremlin un pilon cheie al influentei strategice a Rusiei in Orientul Mijlociu si Moscova doreste sa il mentina cu orice chip.

Rusia a atacat Statul Islamic cu rachete de croaziera din Mediterana

3. Lupta cu gruparile islamiste

Kremlinul este cu adevarat preocupat de raspandirea violentei islamiste. Rusia a fost tinta unor atacuri teroriste brutale comise de rebeli jihadisti. Rebelii islamisti in republica sudica Cecenia lupta pentru independenta din anii '90, cu toate ca o campanie brutala a Moscvei i-a redus la tacere pe opozanti si republica este acum condusa de liderul Ramzan Kadirov, numit de Rusia. Insa gruparile separatiste continua sa vizeze Rusia, asa cum s-a intamplat in 2014, in atacurile cu bomba de la Volvograd.

Rusia se teme ca o victorie a gruparii extremiste Statul Islamic in Siria ar avea reverberatii acasa, intrucat unii dintre inaltii comandanti ai gruparii sunt vorbitori de rusa de origine cecena.

Putin, mai bun decat Obama in Siria? Asul din maneca liderului rus

Mai recent, doborarea unui avion cu turisti rusi in peninsula Egipteana Sinai, revendicata de Statul Islamic, probabil drept razbunare pentru implicarea Rusiei alaturi de Assad in Siria, a ridicat nivelul de alarma la Moscova pe tema raspandirii gruparilor teroriste.

4. Cresterea sustinerii interne pentru Putin

Scaderea pretului petrolului si sanctiunile occidentale pentru actiunile Rusiei in Ucraina au dus economia rusa in criza. Economia s-a contractat cu 3,7% in 2015 si a ajuns in randul celor 10 cele mai slab performante economii emergente ale lumii, potrivit FMI. Valoarea rublei a scazut considerabil si milioane de rusi au ajuns mai saraci.

Sustinerea pentru presedintele Putin este inca puternica, dar cum nu se intrevede o relaxare a crizei economice, Kremlinul are nevoie sa distraga atentia publicului de la problemele interne. Un razboi sirian, atata vreme cat Rusia sufera pierderi minime, este o modalitate de a spori mandria nationala si sprijinul fata de presedinte.

Rusii au dat o lovitura puternica rebelilor sirieni. Unul din lideri, ucis intr-un raid aerian

5. Vanzarea de arme

Siria ofera Rusiei o piata buna unde sa-si promoveze cele mai noi arme - de la avioanele de lupta Su-35 la rachetele de croaziera lansate de pe nave Kalibr. Rusia este unul din cei mai mari producatori de arme din lume si "reclama" obtinuta in urma impactului implicarii ruse in Siria ar putea influenta vanzarile in tari importante precum China si India.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Putin razboi Siria, #Rusia razboi lupte Siria , #presedinte Rusia