Adevaratul test in cazul crizei din Ucraina

Joi, 15 Mai 2014, ora 15:42
5710 citiri
Adevaratul test in cazul crizei din Ucraina

Criza din Ucraina a ajuns intr-un punct in care lucrul principal pe care Occidentul trebuie sa il faca este sa se concentreze asupra stabilizarii tarii, prin prisma alegerilor din 25 mai, acesta fiind adevaratul test.

Criza nu va fi rezolvata de impunerea si mai multor sanctiuni Rusiei, care nu vor afecta politica Kremlinului pe termen scurt, sau prin afirmatiile ca violentele marcheaza inceputul unui al doilea Razboi Rece - asemenea retorica exagereaza puterea Rusiei, indeparteaza aliatii si sugereaza politici de razboi pe care nu vrea nimeni sa le adopte, scrie jurnalistul Fred Kaplan, pentru Slate.

Solutia la criza din Ucraina, in toate dimensiunile sale, rezida in stabilizarea Ucrainei. Iar acest lucru necesita eforturi enorme pentru ceva care a primit ciudat de putina atentie - asigurarea ca alegerile din 25 mai se desfasoara pe tot cuprinsul Ucrainei si sunt percepute drept legitime.

Ce urmeaza pentru Putin - trebuie sa se gandeasca ce face cu separatistii din Ucraina

Aceste alegeri, oricare ar fi rezultatul lor, sunt exponentiale pentru rezolvarea crizei. Problema este ca, atat timp cat militiile etnicilor rusi provoaca haos si ocupa cladiri guvernamentale in districtele estice ale Ucrainei, alegerile din acele zone vor fi foarte greu de dus la indeplinire.

Acesta poate fi un motiv pentru care presedintele rus Vladimir Putin incurajeaza - sau cel putin nu face nimic sa descurajeze - revoltele violente impotriva autoritatilor centrale ucrainene. Liderul de la Kremlin nu vrea ca alegerile sa se desfasoare la nivel national, nu vrea rezolvarea crizei - cel putin nu daca aceasta rezolvare ar putea implica alegerea unui nou guvern care navigheaza catre Uniunea Europeana si departe de dominanta de lunga durata a Moscovei.

Putin insista public ca nu are control asupra militantilor, cu toate ca precizeaza ca este ingrijorat in legatura cu securitatea in ciocnirile cu fortele armate ale guvernului ucrainean, pe care presedintele rus l-a denuntat drept "ilegal" si plin cu "nazisti".

Ce nu poate controla Vladimir Putin

Vladimir Putin trebuie supus acestui test al alegerilor din Ucraina, scrie Fred Kaplan, de catre toate guvernele si organizatiile internationale occidentale cu un interes in problema din Ucraina. Oficialii spun ca se fac multe pentru a ajuta ucrainenii sa desfasore cum trebuie alegerile: se inregistreaza electorii, se distribuie buletinele de vot, insa in cele din urma va fi nevoie de cooperarea Rusiei.

Din acest motiv, este vital sa nu se impuna o noua runda de sanctiuni impotriva acolitilor lui Putin sau impotriva anumitor sectoare ale economiei Rusiei - cel putin nu pana pe 25 mai. Ar putea fi folositor sa se mearga mai departe si sa se clarifice oficialilor rusi ca o cooperare completa pe tema alegerilor va avea ca rezultat amanarea pe termen nelimitat a unor sanctiuni suplimentare.

In plus, partii ruse ar trebui sa i se transmita ca, daca rezultatele alegerilor sunt respectate si daca trupele ruse sunt retrase de la granita, unele dintre actualele sanctiuni ar putea fi suspendate. O cale pentru a rezolva criza este calmarea situatiei si normalizarea politicii in Ucraina, daca este posibil, si nu sa se transforme terenul intr-un camp de lupta.

Separatistii din Ucraina ameninta: Alegerile prezidentiale din 25 mai, nu si in Donetk

Fascismul din Ucraina si alegerile din Europa

Doar alegerile rezolva insa rareori cele mai acute probleme politice ale unei tari, in special cand aceasta - precum Ucraina - are o lipsa de traditii si institutii democratice.

In plus, chiar daca alegerile se desfasoara in toata tara si candidatii prooccidentali castiga o majoritate in Parlament, nimeni nu ar trebui sa se astepte ca noul guvern sa adere la Uniunea Europeana dintr-o data. In cel mai bun scenariu, Ucraina s-ar integra treptat in Uniunea Europeana, pastrand insa si legaturile cu Rusia. Insa niciun lider rus, cel putin nu unul cu trecutul lui Vladimir Putin, nu va sta deoparte privind cum Ucraina se departeaza de orbita Moscovei.

In cazul in care insa liderul de la Kremlin va ignora eforturile diplomatice si va permite adancirea haosului in Ucraina, vazand acest lucru preferabil unei ordini care pune in pericol interesele ruse in zona, o concentrare intensa si publica asupra alegerilor, in urmatoarele 10 zile, vor dezvalui adevaratele motive si interese al presedintelui rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Vladimir Putin test Ucraina, #test stabilizare Ucraina, #test criza Ucraina, #alegeri prezidentiale Ucraina, #Putin alegeri Ucraina , #presedinte Rusia