Americanii au fost de "rea-credinta" la intalnirea de la Hanoi, i-a spus Kim Jong Un lui Putin

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 11:52
7471 citiri
Americanii au fost de "rea-credinta" la intalnirea de la Hanoi, i-a spus Kim Jong Un lui Putin

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a spus presedintelui rus Vladimir Putin, joi, la Vladivostok, ca Statele Unite au fost "de rea-credinta" in timpul summitului Kim-Trump de la Hanoi, informeaza, vineri, agentia nord-coreeana oficiala de presa KCNA, relateaza AFP.

Aceasta prima intalnire intre Putin si Kim, in Extremul Orient rus, a fost ocazia ca dictatorul nord-coreean, in cautare de sustinere, sa poata retrezi la viata "legaturile istorice" cu Moscova, pentru a ajunge la o "relatie mai stabila si mai solida".

Insa, agentia de presa de stat de la Phenian a publicat, noaptea, tarziu, comentarii pe care liderul nord-coreean le-a facut in intalnirea cu omologul sau rus, afisand un ton ofensiv fata de Statele Unite, in contextul in care Kim si Trump au operat o spectaculoasa destindere a relatiilor lor in ultima vreme, afectate insa de rasunatorul fiasco de la Hanoi.

"Situatia in peninsula coreeana si in regiune se afla in prezent in impas si a atins un punct critic", a declarat liderul nord-coreean, potrivit KCNA.

Kim i-a spus lui Putin ca pacea si securitatea in peninsula coreeana depind in intregime de atitudinea Statelor Unite si ca tara sa "se va pregati pentru orice situatie posibila", tot potrivit KCNA.

Kim a avertizat, potrivit aceluiasi text, ca situatia ar putea sa revina la starea initiala, Statele Unite adoptand o atitudine unilaterala de rea-credinta la al doilea summit Coreea de Nord-Statele Unite, recent, care a avut loc in capitala Vietnamului in februarie.

"Interlocutor dens"

La Hanoi, teatrul celui de-al doilea summit Trump-Kim, dupa cel din iunie 2018, la Singapore, Coreea de Nord a cautat sa obtina o relaxare imediata a unor sanctiuni internationale impuse cu scopul de a o obliga sa renunte la armele sale atomice. Insa discutiile au fost scurtate imediat, din cauza unor dezacorduri profunde cu Washingtonul, pe tema concesiilor pe care Phenianul era pregatit sa le faca.

Phenianul a ridicat saptamana trecuta tonul si l-a atacat cu o rara violenta pe Mike Pompeo, cerand ca secretarul de Stat american sa nu mai participe la discutii despre "denuclearizare".

"Va fi agitat. Va fi dificil", a reactionat Pompeo miercuri, la CBS, aratandu-se prudent cu privire la continuarea dialogului.

Insa, intre Kim si Putin a fost mai simplu, joi.

"Sunt multumit de rezultat. Kim Jong Un este un om destul de deschis, pregatit sa vorbeasca despre tot", s-a felicitat Putin in fata presei, dupa intalnire, prima la acest nivel de la cea din 2011 intre fostul presedinte Dmitri Medvedev si Kim Jong Il. "Este un om destul de interesant, un interlocutor dens".

Liderul nord-coreean, care a catalogat drept "deschisa si amicala" intalnirea de la Vladivostok, l-a invitat pe Putin sa-i faca o vizita in tara sa "la momentul oportun", iar aceasta oferta a fost "prompt acceptata", potrivit KCNA.

Primit cu o indelunga strangere de mana si cu o punctualitate rara pentru Vladimir Putin, dictatorul nord-coreean a petrecut in total cinci ore impreuna cu presedintele rus, doua ore intr-un tete-a-tete, urmate de negocieri intre delegatii si un dineu in care liderul de la Kremlin a primit cadou o sabie.

Cei doi au fost serviti, potrivit agentiei ruse de presa Tass, cu bors, o salata de crab si ravioli siberieni cu carne de ren.

"Denuclearizare totala"

In pofida invitatiilor repetate pe care i le-a adresat lui Kim, Rusia a ramas pana acum departe de spectaculoasa destindere in peninsula coreeana, de la inceputul lui 2018.

La finalul intalnirii, presedintele rus s-a declarat, la fel ca Statele Unite, in favoarea unei "denuclearizari totale" si a estimat o solutie drept "posibila", cu conditia sa se faca niste "primi pasi" si sa se ofere Phenianului "garantii de securitate si suveranitate" de catre comunitatea internationala.

"Cel mai important este sa se restaureze (...) forta dreptului international si sa se revina la o situatie in care dreptul international, ci nu dreptul celui mai puternic, sa determine cursul afacerilor in lume", a pledat Putin.

Insa, la doua luni de la fiascoul celei de a doua sa intalniri cu presedintele american la Hanoi, dictatorul nord-coreean cauta sustinatori in infruntarea sa cu Washingtonul si o anumita reechilibrare a relatiilor sale intre Beijing, cel mai apropiat sustinator al sau, si Moscova, fosta sa aliata in Razboul Rece. URSS l-a pus la putere pe bunicul sau, fondatorul Republicii Populare Demecratice Coreea (RPDC) Kim Il Sung.

Moscova indeamna la un dialog cu Phenianul pe baza unei foi de drum definite de China si Rusia. Moscova a cerut ridicarea unor sanctiuni internationale, in timp ce Statele Unite au acuzat-o ca ajuta Coreea de Nord sa le ocoleasca.

Dupa ani de intensificare a tensiunilor, peninsula inregistreaza o destindere spectaculoasa, iar Kim s-a intalnit incepand din martie 2018 in patru randuri cu presedintele chinez Xi Jinping, in trei randuri cu presedintele sud-coreean Monn Jae-in si de doua ori cu Trump.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#intalnire Putim Kim Jong Un Vladivostok , #presedinte Rusia