Anul 2016 pentru Vladimir Putin: izolare, razboi si foame de bani

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 19:13
9450 citiri
Anul 2016 pentru Vladimir Putin: izolare, razboi si foame de bani

Liderul rus a aruncat omenirea inapoi cu un sfert de secol, aducand-o din nou in logica intortocheata a Razboiului Rece. Cu o figura inghetata de un zambet taios, cu un mers rigid, cu un trup bine antrenat, Vladimir Putin transmite prin toti porii ca situatia e sub control.

Dar 2016 va fi un an greu pentru Rusia. Uniunea Europeana si Statele Unite au prelungit sanctiunile economice, lista cu persoane care au interdictie de a calatori liber s-a mai lungit cu cateva nume, companii mari parasesc imensa piata euro-asiatica, iar pretul petrolului a scazut sub 40 de dolari pe baril.

Nicio veste optimista pentru Putin, analistii occidentali spun ca ar fi o minune daca bugetul militar ar putea fi pastrat de Kremlin la nivelul de 50 de miliarde de dolari, nivel atins in 2014. Spre comparatie, bugetul pentru aparare al SUA este de peste 650 de miliarde de dolari, de 12 ori mai mare.

Dar puterea si influenta Rusiei in politica internationala nu mai poate fi neglijata. O data cu intrarea in Siria, rolul pe care si-l doreste Vladimir Putin e unul de arbitru regional care sa defineasca interactiunile din zona Orientului Apropiat. Marea problema pe care o intampina conducatorul rus e aceea ca profilul sau politic are nevoie de o economiei care sa-i ofere puterea de a-si impune deciziile.

Parteneriatul dintre Rusia si Turcia s-a prabusit in aceasta toamna din cauza crizei doborarii avionului rusesc de catre fortele militare ale lui Erdogan. Toate intelegerile construite in ultimul deceniu s-au daramat ca un castel din carti de joc.

Dar, in acest moment, cine sunt aliatii lui Putin? Reteaua de prieteni e extrem de scurta din cauza agresivitatii propagate de Kremlin. Rusia e tot mai izolata pe plan international. Solidaritatea europeana nu a reusit s-o sparga, in afara de o mare harmalaie, de voci care-l sustin, la nivelul politicii de stat, niciun membru al UE nu a trecut pe fata de partea lui Putin.

Angela Merkel, cel mai influent avocat al lui Putin in UE, si-a revizuit pozitia dupa ce a iesit sifonata din criza imigrantilor. Atentatele de la Paris i-au determinat pe liderii europeni sa se apropie mult mai mult si sa caute solutii comune pentru rezolvarea crizei ISIS.

Rusia si China nu pot forma o alianta in acest moment, in primul rand pentru ca ambele puteri se suspecteaza reciproc, iar, in al doilea rand, pentru ca economia Chinei are nevoie ca de aer de investitii occidentale, dar si de pietele europene si cele americane.

In 2016, Vladimir Putin nu va avea prea multe oportunitati sa scoata Rusia din izolarea economica si politica. Asta se va traduce prin stagnare la nivelul societatii, prin somaj si accentuarea saraciei.

In Rusia nu exista si nu va exista nici in 2016 opozitie, liderii aesteia sunt eliminati cu sange rece. O curte de judecata din Moscova a stabilit ca nu e nicio legatura intre uciderea lui Boris Nemtov si activitatea sa politica. Caz inchis. In februarie 2015, cel mai mare opozant al lui Putin a fost impuscat in plina strada, in apropiere de Kremlin. Vina a cazut pe cinci "teroristi ceceni".

Vladimir Putin nu poate sa ofere un viitor Rusiei, nici glorios, nici normal, dar inca poate sa le ofere o tragedie. Liderul absolut se ocupa cu ceea ce stie cel mai bine, un razboi rece de uzura prin care incearca sa sparga Uniunea Europeana si sa fisureze NATO. Dar un astfel de conflict costa. Intrebarea care se pune e cati bani mai are Putin pe card? Viitorul apropiat ar putea sa ne ofere cateva indicii.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Vladimir Putin razboi SUA Europa, #SUA Europa sanctiuni Rusia , #presedinte Rusia