Avem scut la Deveselu: Putin ameninta si vorbeste despre o cursa a inarmarii (Video)

Vineri, 13 Mai 2016, ora 16:46
7758 citiri
Avem scut la Deveselu: Putin ameninta si vorbeste despre o cursa a inarmarii (Video)
Foto: Kremlin

Inaugurarea scutului de la Deveselu i-a nemultumit pe oficialii rusi, care au transmis ca se simt amenintati de facilitatea militara din tara noastra. O prima reactie a venit si de la presedintele rus Vladimir Putin.

"Rusia este fortata sa caute modalitati de a neutraliza amenintarile la adresa securitatii nationale, din cauza desfasurarii scutului antiracheta al NATO in Europa", a declarat Putin, citat de Russia Today.

Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone

"Scutul american antiracheta din Europa este o incalcare clara a tratatelor ruso-americane", a mai spus liderul de la Kremlin la o intalnire cu oficiali militari rusi, adaugand ca facilitatile antiracheta pot fi rapid modificate, astfel incat sa aiba scop ofensiv.

Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata

"Scutul din Europa reprezinta inca un pas in cresterea tensiunilor si lansarea intr-o cursa a inarmarii", a subliniat Putin. "Evenimentele recente arata ca situatia nu devine mai buna. Din pacate, ea se agraveaza, dat fiind punerea in aplicare acum in Romania a statiei de radiolocatie, in calitate de element al sistemului de aparare antiracheta american", a continuat liderul de la Kremlin.

Potrivit acestuia, actuala desfasurare de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa "nu este aparare, ci majorarea potentialului nuclear".

Scutul de la Deveselu, inaugurat oficial - Kremlinul tuna si fulgera

Declaratiile lui Putin vin in contextul in care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat joi la Bucuresti ca scutul nu este o amenintare la adresa Rusiei.

Acesta a invocat "actiunile agresive ale Rusiei" in Ucraina, precizand ca NATO trebuie sa reactioneze la un astfel de comportament. "Nu dorim o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Razboi Rece", a subliniat acesta.

Insa chiar in timp ce oficialii romani si americani inaugurau baza militara de la Deveselu, Kremlinul a transmis ca Rusia se simte amenintata de scutul antiracheta din tara noastra. "Am spus de cand a inceput aceasta poveste ca expertii nostri sunt convinsi ca dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridica o anumita amenintare la adresa Federatiei Ruse", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ulterior, vineri, Rusia a anuntat ca va initia testarea unui nou tip de racheta intercontinentala nucleara care poate distruge tari de marimea Frantei, decizia fiind luata in contextul activarii sistemului antibalistic NATO in Romania.

Aflat in vizita la Camera Deputatilor, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat ca programul de la Deveselu e in exclusivitate defensiv si nu e indreptat impotriva Rusiei sau a altei tari, fiind menit doar sa protejeze Europa de posibile atacuri venite din afara, iar acest lucru a fost repetat de foarte multe ori in ultimii ani.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...