Avertismentul lui Gorbaciov: Putin se crede Dumnezeu si greseste

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 08:54
6311 citiri
Avertismentul lui Gorbaciov: Putin se crede Dumnezeu si greseste
Foto: Moscow Times

Fostul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, considera ca actualul sef al statului rus, Vladimir Putin, repeta greselile lui, deoarece a inceput sa se creada Dumnezeu.

"Mi se pare ca incepe sa sufere de aceeasi maladie ca mine: incredere in sine excesiva. Si tot ce se spune, nu conteaza. El este deja Dumnezeu sau cel putin adjunctul lui Dumnezeu, pe ce probleme - nu stiu", a spus Gorbaciov (83 de ani), in timpul prezentarii noului sau volum "Dupa Kremlin", relateaza agentia de presa Unian.

"Mi se parea ca l-am prins pe Dumnezeu de picior", a evocat el perioada in care a fost conducatorul tarii, cand a initiat Perestroika, miscare ce s-a incheiat cu inlaturarea sa de la putere. "Sa nu fiti trufasi niciodata, vanitatea mi-a jucat o festa", a exclamat fostul lider sovietic, recunoscand ca Putin nu s-a mai intalnit cu el in ultimul an si jumatate pe motiv "ca nu are timp".

El a subliniat ca un stat puternic nu se construieste prin forta. "Un stat puternic este un stat democratic", a spus Gorbaciov. "Un stat puternic nu poate dispersa in forta manifestatii ale Opozitiei, iar daca procedeaza astfel, acesta este un semn de slabiciune".

In cazul in care dificultatile te depasesc, nu trebuie sa-ti fie teama sa te retragi, a subliniat ex-liderul sovietic. In acelasi timp, Putin a facut multe pentru a salva Federatia Rusa de la dezintegrare dupa presedintele Boris Eltin; desi a folosit metode autoritare, a facut aceasta in interesul majoritatii, a mai declarat el.

Astazi, in Rusia, numarul momentelor autoritariste in activitatea esaloanelor de varf ale puterii a crescut, a constatat Gorbaciov. "Nu cred ca este just".

Cu ocazia lansarii noului sau volum, Mihail Gorbaciov a anuntat ca lucreaza la un program de stabilizare a situatiei in lume.

"In Germania - unde am participat la inceputul lui noiembrie la ceremoniile dedicate implinirii a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului - am fost solicitat de catre cercuri serioase internationale sa-mi asum efortul dezvoltarii unui astfel de program", a spus el.

"Noi pledam ca toti oamenii sa traiasca in liniste, ca pacea sa fie a tuturor, si nu pentru ca sa castige cineva de pe urma acesteia jefuind natiunile mai slabe", a adaugat fostul lider sovietic, care in noul sau volum evoca luptele de culise de la Kremlin pentru putere, care au dus la destramarea URSS.

Cele cateva sute de persoane care au venit la lansarea cartii l-au intampinat cu aplauze. Autorul insusi era tinut de brat. Gorbaciov a facut glume in legatura cu aceasta si a spus ca este "cel mai matur" din sala si poate oferi consultatii cu privire la probleme de sanatate. A amintit ca zvonistica i-a anuntat decesul de mai multe ori si a declarat ca dusmanii sai vor trebui sa mai astepte, invitandu-i pe toti simpatizantii lui la cea de-a 90-a sa aniversare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Gorbaciov Putin greseli, #Gorbaciov Putin Dumnezeu , #presedinte Rusia