"Bancherul lui Putin" depune plangere impotriva Rusiei. Ce pretinde

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 12:22
2973 citiri
"Bancherul lui Putin" depune plangere impotriva Rusiei. Ce pretinde
Foto: Arhiva Ziare.com

Serghei Pugacev, un magnat cunoscut odinioara ca "bancherul lui Putin" din cauza influentei sale la Kremlin, a depus plangere impotriva Rusiei, careia-i pretinde peste zece miliarde de dolari, dupa ce imperiul sau comercial s-a prabusit din cauza caderii in dizgratia lui Putin.

Avocatii lui Pugacev au publicat luni o notificare de creante impotriva Rusiei, care este susceptibila sa fie audiata la Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga, a declarat o sursa apropiata lui Pugacev, care a solicitat anonimatul.

Ei urmeaza sa prezinte reclamatia marti, la Paris, potrivit acestei surse.

"Bancherul Kremlinului" da in judecata Rusia si cere milioane de euro

Guvernul rus - care cauta sa-l aresteze pe Pugacev, pe care il acuza de deturnare de fonduri si insusire ilegala de active, acuzatii pe care acesta le respinge - nu a putut fi contactat imediat.

Moscova lupta deja impotriva unei hotarari a aceleiasi Curti, pronuntate in 2014, prin care este obligata sa plateasca 50 de miliarde de dolari pentru expropierea activelor Iukos, odinioara cel mai mare producator de petrol din Rusia, al lui Mihail Hodorkovski.

"Domnul Pugacev a asteptat rabdator acest moment, pentru a depune aceasta reclamatie, a doua cea mai importanta dupa Iukos", a declarat sub protectia anonimatului, o persoana apropiata de Pugacev.

"Vrea sa se asigure ca persoanele responsabile de preluarea ilegala a afacerilor sale, inclusiv cele de la Kremlin, sunt numite si facute de rusine", a adaugat aceasta sursa.

De cand a parasit Rusia, in 2011, Pugacev, in varsta de 52 de ani, a acuzat aliati ai presedintelui rus ca i-au ingenunchiat imperiul, estimat la o valoare de mai multe miliarde de dolari, dupa care i-au luat o parte dintre cele mai bune active.

Pugacev a creat Mejprombank (Banca Industriala Internationala) in 1992, la doar un an dupa dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice. Aceasta a devenit una dintre cele mai mari banci din Rusia, detinand participatii la santierele navale "Nordic" si "Baltic", acesta din urma fiind constructorul cuirasatelor tarului si spargatoarelor de gheata nucleare sovietice, dar si la un urias depozit de carbune din Siberia.

In pofida faptului ca l-a ajutat pe Putin sa ajunga la conducerea Rusiei in 1999, in ultimele zile ale presedintiei lui Boris Eltin, Pugacev a cazut in dizgratia unora dintre cei mai puternici ai lui Putin dupa criza financiara din 2008.

Autoritatile ruse il acuza pe Pugacev, care a reprezentat odinioara Republica Tuva din Sberia in Camera superioara a Parlamentului, ca si-a insusit peste 700 de milioane de dolari dintr-un credit destinat ajutorarii Mejprombank in perioada crizei.

La solicitarea Rusiei, Interpolul a emis un mandat de arestare pe numele lui Pugacev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bancher Putin daune Rusia, #bancher Rusia pagube, #Serghei Pugacev plangere Rusia , #presedinte Rusia