Bloomberg: Putin a intors soarta Rusiei la 180 de grade - Cu ce pret?

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 07:14
12153 citiri
Bloomberg: Putin a intors soarta Rusiei la 180 de grade - Cu ce pret?
Foto: Arhiva

La inceputul perioadei sale de "domnie", presedintele rus Vladimir Putin s-a ridicat la nivelul asteptarilor liderilor occidentali. Insa de la o vreme, acesta a schimbat destinul Rusiei la 180 de grade, sustine Bloomberg.

Dupa anul 2000, el a redus taxele si a pregatit terenul pentru aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Situatia financiara parea stabila, asa ca investitiile straine au crescut, provocand un avans de 1.200 la suta a indicelui bursier Micex, pana in 2008, cand a izbucnit criza economica. In aceeasi perioada, rubla s-a apreciat cu 12%.

Rusia, in Organizatia Mondiala a Comertului, dupa 18 ani de negocieri

Insa dupa al treilea mandat, el a rupt legaturile cu tarile occidentale, a luat masuri impotriva populatiei, a restrans libertatea economica si a alimentat rebeliunea din Ucraina, sustine Bloomberg.

Rezultatul? In prezent, Rusia se confrunta cu recesiune, a primit numeroase sanctiuni si inmvestitorii fug cu banii din tara, devenind paria pietelor de capital.

In timp ce indicele mondial MSCI World Index a urcat cu 9,7% fata de acum un an, bursa de la Moscova a inregistrat un recul de 2,6 la suta. Rubla se apropie de minimul istoric, coborand cu 29 la suta fata de nivelul inregistrat in primul mandat de presedinte al lui Vladimir Putin.

"Vor fi consecinte pe termen lung", a avertizat Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite in Rusia, in prezent profesor la Stanford University din California. "E o tragedie ca Putin a ales sa mearga intr-o directie total diferita", a adaugat americanul.

Pentru a ne face o idee despre cum putea sa fie prezentul Rusiei, trebuie sa ne amintitm ca, intre 2000 si 2008, economia acestui stat a crescut in medie cu 7% pe an.

In 2012, Fondul Monetar International sustinea ca produsul intern brut va creste cu 3,9 la suta in 2013. In schimb, cresterea a fost doar de 1,3 la suta. O performanta similara este asteptata si de Anders Aslund, de la Peterson Institute for International Economics din Washington.

Alti analisti sunt si mai pesimisti, precum Alexei Kudrin, fost ministru de Finante, care a spus ca tara sa va stagna sau va inregistra o scadere a PIB-ului anul viitor.

5 moduri in care sanctiunile Occidentului lovesc in Rusia

Efectele conflictului din Ucraina

"Implicarea in conflictul din Ucraina a dus la o slabire si mai acuta a cresterii economice", considera Charles Collyns, economist sef la Institute of International Finance in Washington.

Strainii au retras aproape 850 de milioane de dolari din fondurile de investitii rusesti in ultimul an, potrivit datelor adunate de firma EPFR Global din Cambridge, Massachusetts. Mai mult, arestarea miliardarului Vladimir Ievtusenkov va alimenta si mai mult aceasta retragere de capital.

Mai mult, unele companii au renuntat la planurile de extindere in Rusia, precum Blackstone Group LP din New York.

In consecinta, visul lui Putin de a face din Rusia a cincea economie a lumii pana in 2020 s-a ruinat, a apreciat Sergei Guriec, fost consilier pe teme economice al premierului rus Dmitri Medvedev.

El sustine ca planul acesta s-ar fi putut realiza, daca liderii ar fi creat premisele unui avans economic de cel putin 5% pe an.

Insa Guriec amnteste ca s-au schimbat multe lucruri bune, dupa ce presedintele rus a renuntat sa isi mai duca la indeplinire promisiunile.

In 2000, dupa ce l-a inlocuit pe Boris Eltin, Putin a inchis o baza in Cuba si una in Vietnam. Dupa atentatele din 11 septembrie, el a sustinut ca va oferi sprijin neconditionat Statelor Unite.

La nivel national, el a redus taxele pe venit la 13 la suta, in conditiile in care acestea ajungeau chiar si la 30%, aplicand o relaxare fiscala si in cazul firmelor (de la 35% la 24%).

In consecinta, veniturile la buget din aceasta sursa au exploat. "Situatia ar fi fost cu totul alta daca Putin s-ar fi comportat diferit", sustine Mihail Kasianov, premier in timpul primului mandat al presedintelui rus, care acum e unul dintre liderii Opozitiei.

Insa relatiile cu SUA si cu restul Occidentului s-au deteriorat treptat, iar ideea de capitalism nu a fost niciodata imbratisata cu totul de Putin, sustine publicatia citata. Tensiunile au escaladat dupa ce Rusia a sustinut revolta rebelilor din Ucraina.

Impactul sanctiunilor

Daca primele valuri de sanctiuni (inghetarea activelor si interdictia eliberarii vizelor) nu au afectat prea mult Rusia, cele mai recente masuri vor incurca cu siguranta planurile lui Putin, arata Bloomberg.

Occidentul a sanctionat de curand cea mai mare banca locala, OAO Sberbank, precum si companii din domeniul energetic si din cel al apararii.

"Ele vor limita capacitatea Rusiei de a implementa proiectele de care are nevoie pentru a avea o crestere economica sanatoasa", a explicat Kasianov, care sustine ca sanctiunile vor accelera prabusirea intregului sistem economic al tarii, ce va provoca o criza sistemica.

In ciuda faotului ca bursa a fost pe plus in ultimele zile, iar rubla si-a revenit usor, analistul Benoit Anne de la Societe Generale sustine ca investitorii nu se vor intoarce prea curand in Rusia.

Raspunul Rusiei

Recent, premierul rus Dmitri Medvedev a descris sanctiunile impuse tarii sale ca fiind "ridicole", avertizand ca tarile europene vor suferi o lovitura dura.

Avertisment dur de la Moscova dupa sanctiunile impuse de Occident: Vor sta pe bara!

El a apreciat, ca produsele achizitionate din Occident vor fi inlocuite de cele provenite de la producatorii locali, precum si din tarile din America Latina si Asia. Mai mult, companiile europene vor avea acces limitat in Rusia. "Acesta este pretul pe care trebuie sa il plateasca", a avertizat Medvedev, intr-un interviu acordat postului de televiziune Vesti 24.

"Suntem persoane rezonabile. Daca ajungem la un acord, atunci ne vom onora contractele existente, inclusiv cele cu partenerii din America Latina si Asia. Iar occidentalii, care vor fi nerabdatori sa se intoarca pe piata ruseasca, vor lua doar partea ce va ramane, nimic mai mult", a adaugat oficialul de la Moscova.

Medvedev a sustinut ca sanctiunile aplicate de UE in domeniul investitiilor sunt "fara sens", insa Rusia va reusi sa depaseasca si acest obstacol. Mai mult, el considera ca masurile adoptate de Occident nu afecteaza prea mult economia tarii.

In acelasi timp, in ciuda tensiunilor, Rusia nu va abandona pietele de pe batranul continent.

"Le furnizam intre 130 si 140 de miliarde de metri cubi de gaz si 200 de milioane de tone de petrol. Pentru noi, e o piata importanta. O piata pe care am cucerit-o", a spus Medvedev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Putin economie Rusia, #probleme economie Rusia, #crestere economice Rusia , #presedinte Rusia