Bombardiere rusesti deasupra Marii Britanii. Explicatie greu de crezut de la Moscova

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 08:19
18366 citiri
Bombardiere rusesti deasupra Marii Britanii. Explicatie greu de crezut de la Moscova

Doua bombardiere rusesti Tupolev TU-95 au fost interceptate, in aceasta saptamana, in spatiul aerian al Marii Britanii.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a anuntat ca a trimis doua aeronave de lupta Typhoon sa escorteze bombardierele cu raza mare de actiune in afara spatiului aerian al Marii Britanii, conform CNN.

Ministrul britanic crede ca Vladimir Putin vrea sa testeze reactia NATO, ipoteza negata insa vehement de oficiali de la Kremlin citati de presa rusa. Demnitarii rusi spun ca este vorba de "un incident izolat", ceea ce au sustinut si in trecut in repetate de randuri.

Michael Fallon a precizat ca acesta este al doilea incident de acest timp inregistrat anul acesta. La sfarsitul lunii ianuarie, avioanele britanice de lupta au interceptat bombardiere rusesti deasupra Canalului Mancii.

Bombardiere rusesti, interceptate intre Anglia si Franta

Atunci, avioanele de lupta Typhoon au interceptat tot doua aeronave Tupolev Tu-95, de raza lunga, care au zburat in apropierea spatiului aerian al Regatului Unit.

Anul trecut, fortele NATO au interceptat peste 100 de aeronave rusesti, de circa trei ori mai mult decat in 2013, in contextul cresterii accentuate a tensiunilor dintre Occident si Moscova, din cauza crizei din Ucraina.

Incidentul din aceasta saptamana vine in contextul in care, saptamana trecuta, la Minsk a fost semnat un acord de pace pentru Ucraina. Armistitiul este fragil, un intreg oras fiind cucerit in aceasta saptamana de fortele speratiste. De altfel, liderii europeni, dar si oficiali de la Casa Alba si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu nerespectarea pactului.

Occidentul a acuzat in mai multe randuri Rusia ca furnizeaza arme rebelilor din Ucraina, chiar si dupa semnarea acordului, iar pactul pentru pace este in pericol.

Rusia a negat mereu implicarea sa in conflictul separatist. Joi, liderii din formatul Normandia (Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko si Vladimir Putin) au convenit "sa puna in aplicare, cu rigurozitate, toate prevederile pactului de pace semnat la Minsk".

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...