Care este jocul lui Putin in Ucraina

Autor: Ana Ilie
Marti, 24 Iunie 2014, ora 22:39
5937 citiri
Care este jocul lui Putin in Ucraina

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a dezvaluit, sambata, planul sau de pace in 14 puncte. Putin a reactionat previzibil: mai intai si-a exprimat sprijinul pentru armistitiu, apoi a plantat samanta indoielii ca o incetare a focului va fi respectata de Ucraina.

Perspectivele pentru pace in Ucraina, scrie Forbes, sunt, asadar, destul de indepartate. Planul lui Porosenko si raspunsul citit printre randuri al lui Putin ("este important ca acest armistitiu sa deschida calea dialogului intre toate partile implicate pentru a gasi solutii acceptabile pentru toate partile"), arata ca cele doua parti sunt mai indepartate ca oricand una de alta.

Desi Putin a salutat armistitiul pentru care face demersuri de cand Kievul a inceput operatiunea anti-terorista din estul tarii, respige cu siguranta unele elemente centrale ale planului de pace, scrie sursa citata.

In primul rand, Putin a vorbit despre toate partile conflictului. In viziunea sa, Ucraina trebuie sa includa in negocieri si liderii civili si militari autoproclamati ai Republicilor Populare Donetk si Luhansk. Ucraina ii considera pe acestia teroristi, care nu au legaturi cu tara. Acestia sunt agenti rusi ce lucreaza pentru Putin.

Majoritatea sunt cetateni ai Rusiei, care cer separarea de Ucraina si nu sunt parteneri cu care se poate negocia viitorul Ucrainei. Porosenko solicita ca cei invitati la negocieri sa fie alesi legal sau lideri recunoscuti ai organizatiilor civice.

KGB a mai aplicat tactica infiintarii de "fronturi de organizare civica" si este de asteptat ca Porosenko sa inteleaga ca includerea teroristilor sau a organizatiilor lor de fatada in negocieri va fi o recunoastere tacita a acestora.

In al doilea rand, Putin va insista ca negocierile sa priveasca "federalizarea", nu "descentralizarea", care este tipica UE. Descentralizarea pe care o vrea Porosenko inseamna impartirea puterii intre Kiev si regiuni ca parti ale unui stat unitar, in vreme ce federalizarea lui Putin inseamna crearea de regiuni autonome libere sa-si stabileasca propriile aranjamente politice si economice, ceea ce ar insemna sfarsitul Ucrainei ca stat unitar. Modelul Putin este aplicat deja in Osetia de Sud si Transnistria.

In al treilea rand, planul lui Porosenko priveste spre vest, iar Putin solicita ca Ucraina sa priveasca spre est, ca parte integrala a Rusiei Mari. Porosenko va semna Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, cand expira armistitiul. In fapt, liderul de la Kiev intreaba estul tarii: vreti sa faceti parte din Europa sau Rusia?

Strategia lui Putin in perioada urmatoare este previzibila, scrie sursa citata: va continua sa-si exprime sprijinul pentru procesul de pace in timp ce il submineaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Putin strategie Ucraina, #Putin Ucraina plan pace , #presedinte Rusia