Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce cauta Putin in Orientul Mijlociu si de ce Siria e noua Ucraina

Autor: Ana Ilie
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 19:30
14501 citiri
Ce cauta Putin in Orientul Mijlociu si de ce Siria e noua Ucraina
Foto: Kremlin

Cand a luat cuvantul de la tribuna Adunarii Generale ONU, pentru a pleda pentru un front unit impotriva gruparii extremiste Statul Islamic, presedintele rus Vladimir Putin stia ca va atrage atentia tuturor si il va umbri pe omologul american Barack Obama. In acelasi timp, Putin s-a adresat si rusilor, stiind ca are nevoie sa le distraga atentia de la problemele economice tot mai grave ale tarii.

Anul trecut, rusii au fost distrasi cu anexarea Crimeii si incurajarea separatistilor dine stul Ucrainei. Recenta detasare a echipamentelor militare ruse in Siria este un substitut pentru esecul proiectului "Novorossia", scrie Andrei Kolesnikov, pentru Project Syndicate.

Rusia cere SUA sa-si retraga imediat avioanele de razboi din spatiul aerian sirian

Expertul de la Carnegie Moscow Center scrie, intr-un amplu comentariu, ca aventura siriana a lui Putin este un apel la nostalgia rusilor fata de trecutul sovietic, atunci cand URSS era atotputernica. Putin vrea sa demonstreze ca Rusia are aceeasi putere.

Care sa fie insa scopul ultim al lui Putin? Poate ca pe termen scurt este o buna tactica sa prinzi pe picior gresit SUA si Occidentul, insa pe termen lung nu pare a exista nicio viziune cu privire la scopul pe care ar trebui sa il serveasca puterea Rusiei, in afara de conservarea elitelor. Drept rezultat, spune specialistul, regimul mimeaza democratia in timp ce isi foloseste propaganda pentru a alimenta o forma agresiva de nationalism.

Cel putin 36 de morti in urma raidurilor aeriene ruse efectuate in Siria. Washingtonul e preocupat

In primii ani ai acestui secol, combinatia de preturi ridicate la petrol si cresterea economica a amortit apetitul elitelor pentru gandire strategica si le-a permis sa ignore regresul sanatatii, educatiei si reformelor din domeniul social. Regimul si publicul considera ca situatia actuala este mai mult sau mai putin normala, o "criza fara criza", nu e nimic de facut, iar Putin, care potrivit perceptiei generale a restaurat demnitatea Rusiei, se bucura de o rata de popularitate de peste 80%.

Pentru Putin, restaurarea demnitatii Rusiei este acelasi lucru cu a reface "statutul de mare putere" dupa colapsul URSS si infrangerea umilitoare suferita in Razboiul Rece in fata Occidentului. Exercitarea puterii pe plan extern compenseaza, se pare, faptul ca demnitatea in interiorul tarii este departe de a fi restaurata: rusul de azi ramane fara aparare in fata sefului sau, companiilor de utilitati, tribunalelor si politiei.

Un oficial american avertizeaza: Abordarea rusa in Siria va sfarsi prost!

Kolesnikov mai are inca o explicatie pentru popularitatea in crestere a lui Putin, pe fondul inrautatirii starii economiei: cei incapabili sa se apere singuri se uita la stat pentru ajutor si nu vor musca mana care ii hraneste. Ceea ce occidentalii sustin ca sunt abuzuri la adresa drepturilor omului, rusii lauda drept politici menite sa scape tara de practici "straine" si sa protejeze majoritatea de minoritatile "subversive". Razboiul devine justificat, istoria este rescrisa si limbajul ostil devine regula.

Consecinta acestora este o tara divizata intre cetateni loiali si neloiali, patrioti si nepatrioti, care urmeaza linia partidului si care refuza sa faca asta. Daca sondajele sunt corecte, cei loiali si obedienti sunt majoritatea - asa se explica sprijinul fata de separatistii din Ucraina si pentru interventia lui Putin in Siria.

Rusia, atacuri aeriene in Siria: Putin spera ca Assad va face un compromis in numele poporului sau

Unde vor duce toate acestea? Analistul estimeaza ca, la fel ca in epoca sovietica, liderii de astazi se identifica cu statul, care este redus la cercul intim al conducatorului si esalonul superior al elitelor financiare si politice, sigure pe puterea lor pentru ca cetatenii obisnuiti au fost pacaliti cu o forma extrema de nationalism.

Criticii lui Putin pot prezice, asadar, cu siguranta, o lunga perioada de stagnare politica, economica si intelectuala, cel putin pana la alegerile parlamentare de anul viitor si prezidentialele de peste alti doi ani.

Stagnarea va marca, probabil, si urmatorul ciclu politic, dar nu poate dura la nesfarsit. La un moment dat, supravietuirea regimului va necesita ca publicului sa i se mai ofere si altceva in afara de nationalism si nostalgie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Putin interventie Siria, #Putin ONU Siria, #Putin Ucraina Siria , #presedinte Rusia