Ce se intampla in Rusia? Intre propaganda, suspiciuni si bombe mediatice

Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 12:12
6336 citiri
Ce se intampla in Rusia? Intre propaganda, suspiciuni si bombe mediatice
Foto: Arhiva Ziare.com

O parte din presa occidentala prezinta unele evenimente petrecute recent in Rusia folosind titluri alarmante, informatii pe surse si traduceri aproximative. Insa care e adevarul? Ce se intampla de fapt in tara condusa de Vladimir Putin?

Mashable incearca sa raspunda la aceasta intrebare, pe fondul tensiunilor in crestere intre Kremlin si Washington, in contextul razboiului din Siria.

Saptamana trecuta, tabloidul britanic Daily Mail a publicat o stire potrivit careia presedintele rus Vladimir Putin ar fi cerut tuturor oficialilor plecati in strainatate sa se intoarca in tara, ca sa nu se expuna la riscuri.

Mai mult, acest apel ar fi fost facut in anticiparea unui posibil conflict viitor, iar un analist a spus ca "totul face parte dintr-un pachet de masuri care sa pregateasca elitele pentru un fel de 'razboi major'".

Insa asta nu inseamna ca va incepe Al Treilea Razboi Mondial, asa cum a sustinut o parte din presa occidentala.

Daca ne uitam cu atentie la sursa initiala, citata de Daily Mail, anume ziarul rusesc Znak, atunci ne dam seama ca razboiul nu e unul militar, ci mai degraba unul cultural.

Stirea cotidianului de la Kremlin se refera de fapt la ingrijorarile legate de copiii oficialilor rusi care invata in strainatate, caci acestia ar putea pierde valorile tarii-mama. Lamurire ce a fost data de Ambasada Rusiei la Londra.

Scosi la instructie

De asemenea, 40 de milioane de rusi au fost scosi la instructie in cel mai mare exercitiu national de aparare civila din istoria tarii.

Autoritatile de la Kremlin vor astfel sa se asigure ca populatia este pregatita sa faca fata unui dezastru natural sau produs de mana omului.

Rusii invata care sunt primele masuri de siguranta in caz de incendiu, cutremur, inundatii, dar si in cazul unui atac chimic, biologic sau nuclear.

Insa informatia a fost data de o parte a presei intr-un mod alarmist.

Daily Beast noteaza ca instructia ar putea reprezenta un mesaj care arata ca Rusia e pregatita pentru o eventuala agresiune a americanilor.

Pe de alta parte, ABC News noteaza ca in Rusia exista multe discutii despre un posibil razboi nuclear, avand in vedere ca reclamele difuzate la televizor indeamna populatia sa se informeze in legatura cu cele mai apropiate adaposturi.

Insa unii analisti sustin ca nu e vorba de o amenintare reala. Aleksander Baunov, de la Carnegie Moscow Center, arata ca e ridicol sa ne alarmam din aceasta cauza, in timp ce analistul Pavel Felgenhauer mentioneaza ca e vorba doar de o strategie de PR a Kremlinului: "Vestea buna e ca nimeni nu vrea un razboi pe bune, insa ce face Rusia da bine in ochii publicului", a explicat acesta.

Amenintari cibernetice

Daca un razboi armat nu este in carti, atacurile cibernetice par sa fie la ordinea zilei.

Hackerii rusi sunt banuiti ca au spart serverele de email ale Partidului Democrat american.

In plus, NBC News a dat o stire pe surse, potrivit careia CIA e pregatita sa lanseze un atac cibernetic de amploare asupra Rusiei, care l-ar face pe Vladimir Putin de rusine.

Se pare ca o echipa de cateva sute de persoane e deja pregatita pentru acest lucru, iar bugetul operatiunii ar ajunge la sute de milioane de dolari. Ideea a luat amploare dupa ce vicepresedintele american Joe Biden a precizat, intr-un interviu televizat din weekend, ca americanii au capacitatea de a purta un razboi cibernetic cu Rusia si ca vor lua decizia la momentul potrivit.

In replica, Kremlinul a insistat ca nu a intervenit in niciun fel in campania pentru alegerile prezidentiale din SUA.

"Rusia nu face asa ceva la nivel de stat", a sustinut de curand presedintele rus Vladimir Putin in cadrul unui interviu acordat Bloomberg.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Rusia adevar razboi, #Rusia atacuri cibernetice SUA, #Rusia conflicte SUA, #Rusia tensiuni SUA , #presedinte Rusia
Comentarii