Chiar isi permite Rusia sa atace in Siria?

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 07:10
10004 citiri
Chiar isi permite Rusia sa atace in Siria?
Foto: Kremlin.ru/Arhiva

Primele estimari arata ca Rusia a cheltuit cel putin 87 de milioane de dolari pentru interventia militara in Siria din 30 septembrie pana in prezent.

Kremlinul a devenit o forta care nu poate fi ignorata in acest conflict, mai ales ca il sprijina pe presedintele Bashar al-Assad pentru a ramane la putere, arata o analiza realizata de Oil Bulletin.

Atacurile au permis guvernului sirian sa castige batalii importante impotriva rebelilor, un avans in acest sens fiind raportat pe 11 octombrie, in nord-vestul provinciei Idlib si in Hama, provincia din vecinatate.

Rusia bombardeaza Siria: Peste 50 de tinte in ultimele 24 de ore

Insa si Vladimir Putin a avut ceva important de castigat: el incearca sa demonstreze ca tara sa inca mai are ceva de spus in ordinea mondiala, dupa ce imaginea de superputere a Rusiei a fost pusa sub semnul intrebarii ca urmare a conflictului din Ucraina, care a fost urmat de impunerea unor sanctiuni de catre Occident.

Aceasta este concluzia la care a ajuns analistul Igor Sutyagin de la Royal United Services Institute (RUSI), care are sediul in Londra.

Ce inseamna interventia militara a Rusiei in Siria pentru piata petrolului

Campania militara din Siria a demonstrat ca Putin poate ataca orice tinta, la alegere, fara a-si pune oamenii in pericol. De asemenea, el a sfidat comunitatea internationala, avand in vedere ca nu a avut discutii pe aceasta tema cu alte puteri, iar Rusia a actionat de una singura, in ciuda criticilor primite.

Insa costul campaniei militare e greu de estimat, mai ales ca fortele armate din Rusia nu sunt transparente pe acest subiect, remarca Oil Bulletin. Sutyagin a urmarit indeaproape subiectul si crede ca tara lui Vladimir Putin cheltuieste pe zi 2,5 milioane de dolari pe atacurile din Siria.

Suma include mentenanta celor 34 de avioane de lupta si asigurarea combustibilului, precum si salariul platit celor 2.000 de soldati implicati in transportul celor necesare in baza din Siria.

Daca adaugam si costurile atacului de saptamana trecuta, cand 26 de rachete de croaziera au fost lansate de pe patru distrugatoare aflate in Marea Caspica, atunci totalul ajunge la 87 de milioane de dolari in cele 14 zile de la debutul campaniei Rusiei.

Alti analisti sustin ca estimarea e gresita si ca, de fapt, costurile zilnice sunt cu cel putin 4 milioane mai mari.

Rusia isi permite. Pentru moment

Oficialii rusi au transmis ca bugetul poate suporta costurile interventiei militare in Siria, fiind perceputa ca o operatiune de mica amploare.

In ciuda propagandei, adevarul este ca aceasta campanie din Siria pune o presiune si mai mare pe bugetul Ministerului de Aparare, suprasolicitat deja de razboiul din Ucraina si de exercitiile militare facute in contextul tensiunilor cu NATO.

Putin, despre investitia americanilor in Siria: Mai bine ne dadeau noua cei 500 de milioane de dolari

Washingtonul si Moscova, pregatite sa reia discutiile despre spatiul aerian sirian

Fortele armete rusesti au realizat 4.000 de exercitii militare in primele 9 luni din 2015, cu 500 mai multe fata de 2014.

Dar banii sunt putini. "In primele 8 luni din acest an, Rusia a cheltuit deja 82% din bugetul destinat industriei militare", a avertizat Sutyagin. Iar daca va depasi sumele alocate in acest scop, Kremlinul va fi fortat sa foloseasca rezervele de stat, care sunt deja secate de deprecierea rublei.

Insa analistul rus Aleksandr Goltz sustine ca daca aceasta campanie din Siria ramane la acelasi nivel, atunci tara lui isi poate permite sa suporte costurile. Insa daca conflictul va escalada rapid, atunci liderii de la Kremlin vor fi nevoiti sa faca niste taieri bugetare dureroase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Rusia costuri razboi Siria, #Rusia costuri interventie militara Siria , #presedinte Rusia