Ziare.com

250.000 de colive: toate, pentru Putin

de Florin Diaconu, conferentiar universitar
Joi, 27 August 2015, ora 06:10

   

250.000 de colive: toate, pentru Putin
Florin Diaconu
"Avem acum, poate, doar vreo suta de tancuri si vreo treizeci de transportoare blindate. Si nici macar un avion modern; si nici macar un elicopter de atac. Niciodata n-a fost Romania atat de insuficient inarmata, atat de incapabila sa se apere", afirma, acum doar cateva zile, un general perfect intreg la minte si care a ocupat, ani multi, functii inalte de comanda si de stat major.

Citeste toate textele scrise de Florin Diaconu pentru Ziare.com

Poate ca e nitica exagerare in cifrele despre care vorbeste generalul in cauza. Dar, cel mai probabil, nu multa. In conditii de liniste deplina in regiune, n-ar fi - poate - prea mare bai ca fortele noastre armate n-au tot ce le trebuie pentru a putea fi intr-adevar eficiente. Dar, acum, o Rusie neo-imperiala (ca sa folosesc atat de precisa formulare propusa de Janusz Bugajski) tot mai agresiva si tot mai lipsita de inhibitii isi tot face de cap, la doar doi pasi de noi.

Unii presupun ca regimul Putin ar fi pe de-a-ntregul rational. Poate ca e, poate ca nu. N-avem de unde sti; si nici n-as dori sa aflam, cu destula precizie, decat atunci cand ar fi cu mult prea tarziu.

Logica simpla a descurajarii

Romania poate, daca suntem naivi, cu totii, sa se culce pe-o ureche si sa spuna: Nu conteaza ce face Rusia, fiindca oricum ne apara NATO; si mai ales americanii. Dar, atunci cand afara ploua, nu are prea mult sens sa te bazezi, la nesfarsit, doar pe faptul ca s-or gasi intotdeauna doritori sa-ti puna la dispozitie umbrela lor. Asa cum e cu umbrela, la fel e si cu apararea si securitatea nationala: nu poti spera, la nesfarsit, ca daca ajungi cumva la greu, altii o sa sara imediat sa te apere, cu forte suficiente.

Cu pantalonii-n vine (din punct de vedere al dotarii armatei), Romania nu poate face, pe termen scurt, prin metode conventionale, prea multe.

Bugetul Apararii e foarte mic. Si, chiar daca va creste pana la 2% din PIB, tot mic va ramane. In plus, banii investiti in Armata nu produc rezultate peste noapte. Daca ne trezim pe cap, maine, cu un munte de bani picat din cer si decidem sa investim o parte din el in Aparare, primele rezultate serioase s-ar vedea abia dupa 5 sau, poate, dupa 10 ani.

Atat timp dureaza, puse cap la cap, toate etapele: de selectare a unei noi tehnologii, licitatiile, instructia personalului si apoi ultima - cea de integrare deplina a noului sistem de arme in ansamblul fortelor armate.

Romania are de rezolvat o sarcina aparent imposibila: sa descurajeze, cu bani putini, precum si printr-o metoda care sa ofere garantii inclusiv pe termen scurt (adica imediat) o eventuala agresiune a Rusiei. In acest context, a descuraja inseamna, daca traducem din romana in romana, sa procedam astfel incat sa-l facem pe Putin sa-si zica: "Nu merita nicicum sa intru peste romani, fiindca pierderile si pagubele mele ar fi, in orice situatie, infinit mai mari decat castigul la care ma pot astepta".

Cum rezolvam imposibila ecuatie

Sa recapitulam: avem o armata insuficient inarmata; avem un buget al Apararii foarte mic; avem probleme majore cu Rusia, care - asa cum stim, de secole bune - "se invecineaza cand doreste si cu cine doreste"; si trebuie sa intreprindem ceva, repede, cu resurse reduse, dar care sa ne ofere noua garantii ferme ca Rusia va fi serios descurajata. Reiau, aproape imposibila ecuatie...

De fapt, nu-i deloc asa. Imagineaza-ti, macar un minut, o reinviere si ranforsare a sistemului garzilor cetatenesti, acela de care vorbeau pasoptistii, iar apoi unii militari si oameni de stat romani din anii 1860 (vezi, de exemplu, colonelul Gheorghe Adrian, ajuns apoi apoi general si ministru).

Altfel spus, cum ar fi ca rusii, daca se decid cumva sa navaleasca in Romania - ceea ce e perfect posibil, chiar daca nu in chip iminent - sa aiba de furca, pe langa cele cateva zeci de mii de militari din unitatile Armatei romane, si cu macar vreo 250.000 de cetateni inarmati, fiecare, cu cate o pusca buna. Fiecare pusca din aceasta, pastrata la domiciliu de un cetatean roman, impreuna cu munitia necesara, ar putea insemna, probabil, o coliva in plus pe o masa din Rusia, daca Moscova decide cumva sa ne faca "o vizita".

Iar sa inghita un sfert de milion de colive ar fi prea mult, chiar si pentru un pradator atat de rapace cum e Putin.

Acum o luna, am trimis exact aceasta propunere - desigur, in forma unui scurt memoriu conventional, dar bine argumentat, cu bibliografie si note de subsol, ca si cu trimiteri la ceea ce intreprind acum, in ritm frenetic, balticii si polonezii (asta in timp ce noi nu facem nimic; dar chiar nimic) - unuia din marile noastre partide parlamentare (nu conteaza care, ca oricum toate-s cam la fel de ineficiente; si la cam fel de pline de aroganta). Si nu s-a intamplat nimic. Nici un raspuns, pana acum (predictibil, de altfel). A fost ca si cum as fi vorbit cu peretii.

Asa ca m-am decis sa-ti spun tie ceea ce elitele noastre politice refuza sa priceapa. Multumesc pentru atentie; si mai vorbim, cred, pe tema asta.

Florin Diaconu, doctor in stiinte politice, este conferentiar in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB), precum si director & senior contributor al Centrului Hans J. Morgenthau.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14996 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

propunerea cu garzile cetatenesti e absurda

Dar ar trebui desigur sa investim mai mult in aparare.// E totusi practic imposibil ca Rusia sa invadeze Romania. Principalele forte ar trebui sa traverseze teritoriul Ucrainei ostile. Sau sa debarce in Dobrogea, in conditiile superioritatii aero-navale a NATO.

 

 

Cea mai inteligena solutie pentru Romania ar fi modelul elvetian.

Un nucleu de armata profesionist, onstruit cu cele mai performante sisteme de arme, perfect integrat in structurile de comanda NATO.

Al doile cerc, de aparare si atac,armata de militie pe baza voluntara sau inscriere obligatorie, depinde de gradul de instructie care este dorit. Acesti voluntari fac serviciul militar de la 18 la 40 de ani, cite o perioada de instructie si examen in fiecare an. Toti au echipamentul militar de asalt complet, inclusiv munitia, protectia chimica, atomica, bacteriologica, etc.

Al treilea cerc, de aparare, este corpul de aparare civil, constituit din cei care nu vor sa tina o arma in mana sau acasa, dar care pot ajuta din punct de vedere medical, organisational, transport, ajutor in caz de catastrife naturale sau nu, etc.

Se aduaga, nu mai putin important, o retea de adaposturi individuale generalizata la toata populatia tarii. Si reteau de aparare diseminata in Alpi si cam in tote localitatile...

Toate aceste conditii de relief si umane pot fi utilizate si in Romania pentru a crea si intretine, pentru o perioada suficient de lunga, un sistem de protectie performant.

Dar toate acestea au un pret, care este departe de cei 2% din PIB investiti in Romania. Iar PIBul roman este un mini-fragment din PIBul elvetian. Ramane sa solicitati ajutorul european, care va veni fara nici o problema. Dar trebuie ca si Romania sa consimta un efort mai mare financiar.

 

 

Noi, cu noi !!! Asta pentru că este misiunea noastră, pentru

ca numai interesele și nevoile noastre să se infăptuiască - in Romania noastră!

Trebuie să conștientizăm, că azi, mai mult ca oricand, este vremea să ne luăm țara in bună grijă, nu inainte de a ințelege că este musai să aducem in fruntea țării, la orice nivel, oameni potriviți, cu stofă de oameni politici și de stat, adevărați, pe care-i avem și care, odată cu Primăvara din gandurile, atitudinile și faptele noastre vor incolți, răsări și vor crește ca bravi conducători, atat ne necesari nouă azi, pentru a ne salva ca neamm și țară, intr-o lume ce azi deraiază pe zi ce trece de la CALEA DREAPTĂ. Acești oameni, sunt printre noi, sunt in noi - trebuie numai să-i ajutăm și apoi să le fim alături in marea luptă pe care trebuie s-o ducem, in primul rand pe plan intern, astfel incat, in fiecare dintre noi să se producă acea schimbare de sine, schimbare ce va face posibilă și schimbarea mult dorită -aceia de a face posibilă Renașterea Romaniei, fapt destul de posibil dacă vom aduce la conducerea țării pe aceia dintre ai noștri, oameni care știu să facă treabă bună pentru romani și Romania, știu să le dea de treabă și să-i pună la treabă pe romani, ii lasă să facă treabă, dar mai ales le lasă romanilor propriile resurse la dispoziție pentru a se putea dezvolta, progresa și deveni competitivi intr-o, intr-o Europă liberă și unită, intr-o economie cu o piață deja globalizată. Odată ajunși la această stare, vecinii noștri ne vor respecta și aprecia după cum se cuvine și atunci nu vor dori altceva decat să colaboreze cu noi, in bună pace și avantaj reciproc.
Oamenii de care vorbesc sunt aceia dintre noi care s-au dovedit capabili, in viața de zi cu zi, oameni care iubesc și cred in Romania și romani, au soluții pentru a ne scoate din STAREA LIMITĂ in care ne aflăm, stare ce se acutizează pe zi ce trece, dacă nu facem ce trebuie, legitim și ca o datorie, pentru noi și pentru țară, pentru neamul romanesc.
Numai urmand o astfel de cale, ca o CALE DREAPTĂ, in suflet și spirit, in ganduri, atitudine și fapte vom fi cu adevărat STĂPÂNI, INCREZĂTORI ȘI SIGURI PE VIITORUL NOSTRU!

Uniți și impreună vom face Romania Bună !!!

Noi, cu noi !!!

 

 

"Comandantul , trăgătorul, la fel finanțatorul și producătorul

, toți să simtă romanește și in interes național"- un deziderat și o soluție la ce se intamplă azi cu, și nu intamplător !!!

Noi, cu noi !!!

 

 

Mai intai,o eventuala conflagratie Est-Vest,va fi una...nucleara!

nici o sansa pentru nici un beligerant,toti vor fi perdanti!
In ura lor patologica,a setei de acaparare si suprematie insa,mai marii lumii nu au capacitatea unui rationament cel putin logic!
Concluzia ramane,orice inarmare clasica,conventionala,este inutila si imposibila in conditiile in care nu exista buget nici pentru un trai decent!
Din pacate existenta dualitatii,adevar-minciuna,rau-bine,este un "dat" de la Inceputuri,datorita unor cauze primordiale si nu va exista o solutie pentru a rezolva disputa ...capra-varza,decat prin crestinarea omenirii,ceea ce iarasi nu va fi,pentru ca am avea Paradisul pe Pamant!
Prin urmare indivizii speciei umane vor sfarsi prin a-si sparge capetele unii altora,desi spatiu exista si pentru 50 miliarde pe Terra,iar problema hranei datorita progresului stiintei,iarasi nu ar fi un impediment pentru o viata normala!
Totul este functie de cretinismul omului!

 

 

LOL

cu alea 250.000 de pusti va iesi razboi civil, nu mai e nevoie sa ne atace Putin, o sa ne impuscam noi intre noi pe strada.

 

 

Orice propunere este binevenită și dovedește că iți pasă, dacă

este dată in scopul apărării și realizării intereselor tale legitime.
Altfel sunt sfaturi, bune sau rele, pe care le poți lua sau nu in seamă. Propunerea presupune participare la dezbatere și totodată un efort in căutarea soluțiilor și in ultimă instanță soluția de aplicat, in urma căreia vom culege și rezultatele.
Doresc celor care etichetează unele propuneri, să ajungă la un nivel mai sus, acela de fi in stare să facă propuneri, atunci cand interesele lor sun comune cu ale semenilor săi!

Noi, cu noi !!!

 

 

cum sa nu intre Rusia cu forte terestre in Crimea

si in Ucraina (Donbas)?!// Iar in articol e vorba de un eventual atac al Rusiei impotriva Romaniei. In ce fel ne-ar ajuta garzile cetatenesti si marirea bugetului apararii impotriva politicienilor si a mass-media?!

 

 

nene

ai vreodat cu adevarat ceva concret de spus, de propus? Vreo idee, vreo solutie, ca-mi face impresia ca te implici politic... cu indemnuri "noi prin noi" parca...
Politica romaneasca, bla, bla, bla...

 

 

pai solutia e clara:

majorarea bugetului pentru Aparare! Garzile nationale ar consuma fonduri care ar putea fi folosite pentru achizitionarea de armament pentru Armata. Nu e nevoie de solutii "originale" in problema asta.

 

 

am scris la repezeala

imi dau seama cu articolul asta ca de fapt sintem cu pantalonii pe vine si ne aparam de un ciine cu un bat, cam scurt.
Mai apoi imi face impresia ca desfasurarea de forte in Romania devine un spectacol la fel de hilar ca cel oferit de voluntarii veniti sa dea o mina de ajutor la inundatii, cu "sinistrati" asezati la masa, la circiuma. Hilar... nu prestatia ajutorului in sine, ci felul in care este receptionat.
Ideea cu garzile patriotice nu e chiar rea, dar mai putin armele la dispozitia populatiei. Ar trebui reinventat PTAP-ul_regatirea tineretului pentru apararea patriei. tabere de instruire de parasutism, implicarea aerocluburilor, cluburi de mecanica auto, chestii care sa dea o sansa in plus unui tinar fara posibilitati financiare de educatie in scoli profesionale, universitati. Intra la CV. Are o sansa in plus in cautarea unui job mai tirziu. E nevoie de un buget intr-adevar, da un politician mai bataios decit unul cu sloganuri, ar pune pe hirtie niste cifre fezabile, si s-ar bate pentru ele.

 

 

in ultimii 70 de ani

de la bombardarea atomica (si cu incendiare la fel de devastatoare) si capitularea Japoniei, ce fel de razboaie s-au dus in lume? Cu lasere, Terminatori, extraterestrii...?
Coreea, Vietnamul, Afganistan in anii '80 si mai recent, primul si al doilea razboi din golf, citi militari si citi civili au bagat in pamint? Cum spunea unul intr-un film despre comertul cu arme: arma de distrugere in masa este Kalashnikov-ul.
Exista intr-adevar spionaj, terorism, atacuri informatice, dar varsare mare de singe, ocuparea unui teritoriu, sau doar preluarea direct la sursa a resurselor, a economiei unui stat, se face prin invazie, prin lupta pe teren, in orase.Americanii nu se afla in Serbia, pentru ca nu au intrat decit cu aviatia in Serbia. Sirbii sint tot acolo.

 

 

reintroducerea stagiului militar

instructia militara facuta si cu cozi de matura, ii da omului de riund notiuni de disciplina, de ordine si mai apoi de anumite deprinderei. Cum sa foloseasca un teren, cum sa lupte in echipa, cum sa recunoasca inamicul....
Aduna acum la gramada tineri buni de bataie, da-le arme , si trimite-i in fata inamicului. Carne de tun. Impact minim.
Pe cind am faciut servicul militar era multa prostie in armata, si-o mai fi si acum. Armata e o institutie rigida, inghetata in regulamente, dar isi are scopul ei bine precizat. Nu e loc de democratie in aramata, e un aparat ce se doreste eficient pentru scopul pentru care exista. Altfel, ar fi buna doar pentru parade.
Sa ne amintim ca Germania inainte de WWII avea o armata limitata de restrictiile impuse dupa WWI, dar ei nu formau soldati, ci formau locotenenti. Aviatorii de mai tirziu s-au format in aerocluburi cu planoare de lemn.

 

 

Ia zi domnule, cu inima si simtire romaneasca,

In ce conditii ar putea fi preluata productia la IAR 93 la Craiova? S-ar gasi bani pentru redeschiderea uzinei?" S-ar gasi bani pentru redeschiderea biroului de proiectare cu sau fara sirbi (programul a fost ORAO-IAR, Orao fiind avioanele alea care i-au speriat un pic pe americani, ca n-aveau electronica sovietica pe ele)? S-ar gasi bani si bunavointa din partea americanilor pentru o licenta la un motor mai nou si mai performant?
E o vechitura, stiu, si F-16 e la fel de vechi, iar F-16 tocmai a batut un F-35 intr-o "lupta" aeriana. IAR-93 e subsonic si avion de asalt, adica menit sa distruga tinte terestre: trupe, tancuri, drumuri, aerodroame...
Ca daca am refuzat oferta de la SAAB (probabil din considerente de "alianta"), si daca niste avioane noi, complete, de la americani ar fi prea scumpe, ne-am pricepe noi romanii sa punem cap la cap niste componente, peste un avion romanesc, atit cit sa tinem rusul in sah macar pentru o saptamina. IAR-80 asa a fost facut, si si-a facut datoria cu virf si indesat si impotriva rusilor si impotriva americanilor (in special impotriva americanilor, le confundau cu FW-190 germane).
Craiovenii vad ca fac din nou locomotive. Au deci ingineri care lucreaza pe masura posibilitatilor, pe masura nevoilor de locomotive si pe masura tehnologiei prezente pe piata. Si la IAR-93 n-ar porni chiar de la zero.

Puneti niste idei pe hirtie, chiar daca unele par prea-prea, discutati-le, consultati cifrele, faceti niste planuri, niste propuneri, cautati bani (iti aduci aminte faza cu Mitica Popescu scormonindu-se in buzunare pentru banii pentru pusti, banii pentru tunuri, in filmul ala cu razboiul Independentei?). Faceti ceva, ca la urma sa poti sa spui ca ATI FACUT ceva, "noi, cu noi". Sau va ginditi la urmatoarea sesiune de majorari de lefuri, la viitoarea campanie electorala cind se reimpart fiefurile?

 

 

limba romana

reluata si nu preluata, productia de IAR-93. Preluate au fost prea multe in tarisoara asta, si prafu s-a ales.
Da' unu cu bani multi, care se crede roman, ar putea "prelua" din incarcatura financiara a unei asemenea intreprinderi, ca d'aia se numesc capitalistii intreprinzatori. Au intreprinderi.

Altfel, nea Iancule, (ca mi-am adus aminte sub ce steag esti), sloganuri gen "vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai..." deloc, bune de Romania tare si de "Racnetul Carpatilor", nu fac nici romanul mai destept nici mai bine aparat in "calea puhoaielor".

 

 

Prima   1   2   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor