Criza din Ucraina: Referendum in Crimeea pentru alipirea de Rusia

Autor: Ana Ilie
Joi, 06 Martie 2014, ora 12:39
4822 citiri
Criza din Ucraina: Referendum in Crimeea pentru alipirea de Rusia

Autoritatile pro-ruse din Crimeea i-au cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, sa ia in considerare cererea regiunii de a se alipi Federatiei Ruse, chestiune ce va fi supusa unui referendum in peninsula ucraineana la 16 martie.

Consiliul Suprem al Crimeii, reunit joi, a luat decizia fundamentala ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Rusiei ca subiect federal, a declarat prim-vicepremierul Rustam Temirgaliev, pentru Itar-Tass.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Parlamentul Crimeii a votat unanim o motiune de alipire la Rusia. "Parlamentul Crimeii a adoptat o motiune ca peninsula Crimeea sa se alature Rusiei. A cerut presedintelui si parlamentului Rusiei sa ia in considerare aceasta cerere", a declarat si parlamentarul Grigori Ioffe pentru AFP.

Referendumul privind viitorul peninsulei ucrainene Crimeea va avea loc la 16 martie, a mai anuntat Temirgaliev. Cei ce merg la urne vor fi intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana ca regiune autonoma a Ucrainei. Referendumul a fost mai intai fixat pentru 25 mai, cand ar fi coincis cu alegerile anticipate pentru presedintia Ucrainei, apoi pentru 30 mai.

Initial era vorba numai despre "viitorul" Crimeei, insa acum se mentioneaza clar posibilitatea alipirii la Rusia.

Kremlinul a anuntat la scurt timp ca presedintele Putin a fost informat de decizia parlamentului crimean.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crimeea alipire Rusia, #Crimeea Rusia referendum , #presedinte Rusia