Pana unde merg interesele lui Putin - Ar putea sa treaca de Ucraina provocarile rusesti?

Joi, 19 Martie 2015, ora 22:15
6834 citiri
Pana unde merg interesele lui Putin - Ar putea sa treaca de Ucraina provocarile rusesti?
Foto: Hepta.ro

Spectacolul opulent si desfasurarea de forte militare impresionane cu prilejul aniversarii unui an de la anexarea Crimeii arata o atitudine sfidatoare a Moscovei in legatura cu estul separatist al Ucrainei.

Mai mult, odata cu cresterea problemelor interne in Rusia si cum se profileaza perspectiva unor noi sanctiuni pentru Mosova, sporesc si temerile ca presedintele Vladimir Putin si-ar putea indrepta atentia si spre alte state, considera Alastair Newton, analist la Nomura Securities, citat de CNBC.

Dificultatile economice cu care se confrunta Rusia alimenteaza retorica anti-Occident a lui Putin. "Ne putem astepta, asadar, la provocari rusesti si in alte state, inclusiv in tari membre NATO", a avertizat analistul.

Putin, dupa 10 zile de absenta: Incercarea de a rescrie istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial submineaza Rusia

Comentariile acestuia vin la un an de cand Rusia a anexat Crimeea, o mutare pe care Moscova a catalogat-o "reintregirea Rusiei". De asemenea, Occidentul ameninta cu noi sanctiuni, pentru a se asigura ca Rusia va respecta acordul de incetare a focului din Ucraina.

Desi Putin a recunoscut miercuri ca sanctiunile au fost daunatoare, acesta a sugerat sfidator ca Rusia isi va revendica teritoriile pierdute dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991.

"Chiar daca situatia din Ucraina este realativ calma acum, credem ca Putin are o multime de alte optiuni...", se arata in raportul analistului, intitulat "Rusia - revitalizarea furtunii rosii".

Putin explica de ce a anexat Crimeea: A permis recastigarea radacinilor natiunii ruse

"Recenta lansare a exercitiilor militare care implica teritorii disputate, cum ar fi Crimeea, Abhazia si Osetia de Sud, este un indicator care trimite semnale de alarma Occidentului", continua Newton.

In ultimul an, Rusia a fost izolata, din punct de vedere politic si economic. Sanctiuni suplimentare sunt de asteptat sa fie un subiect fierbinte dezbatut la Bruxelles, la summit-ul de joi. Vicepresedintele american Joe Biden si liderul ucrainean Petro Porosenko ar fi discutat, inca de miercuri, despre noi sanctiuni pentru Moscova.

Putin s-a lasat santajat? Decizia care explica disparitia misterioara a "tarului"

Dupa mai mult de un an de conflict in estul Ucrainei, in luna februarie s-a semnat un acord de incetare a focului. Se crede ca prin extinderea sanctiunilor, Occidentul ar putea pune mai multa presiune asupra Rusiei sa respecte acordul.

Acest lucru ar putea insemna ca sanctiunile raman in vigoare pana la sfarsitul anului, cand Ucraina este de asteptat sa recastige controlul asupra frontierei de est. In forma actuala, sanctiunile expira la 31 iulie, a explicat Timothy Ash, de la Standard Bank.

Premiul cel mare - Ucraina

Sanctiunile impuse Rusiei de UE si SUA au contribuit la declinul economic al tarii si se asteapta ca Rusia sa intre in recesiune in acest an. In ciuda haosului politic si economic, sprijinul public pentru Putin ramane puternic. Peste 100.000 de oameni s-au adunat la Moscova, miercuri, pentru a sarbatori aniversarea unui an de la anexarea Crimeii, scandand "Rusia, Rusia", cand Putin s-a adresat multimii.

Intr-un spectacol de forta, miercuri, in Rusia au avut loc manevre militare in intreaga tara. Potrivit lui Ash, a fost doar "zanganitul de sabie", pentru ca "Putin nu e prost. El stie ca trecerea frontierei in tarile baltice, de exemplu, ar inseamna o escaladare imensa a tensiunilor si ar insemna un conflict cu NATO".

"El va face zgomote in alta parte, la granita cu statele baltice, de exemplu, dar premiul cel mare este Ucraina. Scopul lui Putin este sa faca Occidentul sa fie de acord cu schimbarea granitelor in Ucraina", conchide Ash.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Putin granita Ucraina, #Putin conflict tari NATO , #presedinte Rusia