Paradoxul lui Putin: Popularitatea interna se mentine, succesele se prabusesc

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 16:42
4344 citiri
Paradoxul lui Putin: Popularitatea interna se mentine, succesele se prabusesc
Foto: Free Beacon

Privim cu oarecare mirare cum continua agresiunea lui Putin asupra Ucrainei, odata cu sanctiunile Occidentului asupra Rusiei. Economia este grav amenintata, dar popularitatea interna a presedineleui se mentine inca la cote ridicate.

Asta inseamna ca sistemul insusi, bine cosmetizat pe dinafara, este ros pe dinauntru de un putregai ascuns, care poate iesi oricand la iveala, cu efecte devastatoare. Faptele insa nu par sa-l sperie prea mult pe presedinte.

Agresiunea lui Putin asupra Ucrainei continua aparent nestingherita, odata cu sanctiunile din ce in ce mai aspre ale Occidentului asupra Rusiei.

Discursul sau patriotard si actiunile sale cu iz xenofob trezesc in sufletele unor oameni simpli saraci sentimente nationaliste neasteptate, care par sa primeze asupra intereselor economice si chiar asupra farfuriei goale de pe masa.

Ei jubileaza copilareste privind infruntarea vecinilor si au impresia ca iesirea armatei la lupta este un joc, infruntarea vecinilor un act de vitejie, iar redesenarea frontierelor nu poate semnifica altceva decat ictorie.

De fapt, astazi, exista trei cai prin care te poti impune in lume: constrangerea, banii sau o excelenta imagine externa, comenteaza Project Syndicate. Putin le incearca pe toate trei, fara niciun succes.

Constrangerea

El a demarat incercand constrangerea si s-a ales cu sanctiunile. Ciudat este faptul ca efectul lor nu se simte deocamata direct asupra presedintelui, care are in mana sa toata puterea, ci asupra populatiei care n-are nicio putere, dar trage ponoasele si accepta sa le suporte.

Totusi ele, chiar daca n-au demonstrat efecte spectaculoase pe termen scurt, ar putea avea efecte devastatoare pentru presedinte si pentru tara pe termen lung.

Rusia pierde accesul la tehnologiile occidentale, de care s-a folosit multa vreme ca sa se dezvolte si care acuma ii sunt mai necesare decat oricand, pentru a-si moderniza industria si a continua explorarea bogatelor sale resurse energetice, mai ales din zona arctica.

Prabusirea rublei

Si iata ca, in timp ce economia Rusiei este astazi tot mai nesigura, Putin se izbeste de cel de al doilea factor capabil sa-i zdruncine puterea din temelii: banii.

Rubla, la un minim istoric fata de dolar

In interior, rubla da sa se prabuseasca lamentabil, iar din exterior se anunta incasari tot mai anemice, prin scaderea pretului la petrol si gaze, singura gaina pe care conta Putin ca-i va oua numai oua de aur.

Petrolul, la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani - Decizia care a contribuit la prabusirea pretului

Este drept ca presedintele rus se consoleaza gandind la recentul acord incheiat cu China pentru livrare de gaze naturale pe urmatorii 30 de ani, dar pretul acestor gaze este derizoriu in comparatie cu orice alt pret, practicat pe oricare alt continent, iar extragerea lor fara tehnologii de ultima ora este indoielnica.

Imaginea externa

In ce priveste imaginea externa, problema este foarte delicata. Ea are trei componente: o atractiva traditie culturala, fiabilitatea valorilor politice si politica externa, patrunsa de o autoritate morala convingatoare. Rusia lui Putin nu se poata lauda cu niciuna.

Predecesori sovietici ai lui Putin sunt un exemplu despre felul cum poti pune focul si tarnacopul pe monumentele legendare ale tarii, pe biserici, icoane, vechi biblioteci, lasand in urma un vid, peste care nu poti trece usor cu vederea.

Despre fiabilitatea valorilor politice nu putem vorbi, intrucat acestea s-au schimbat periodic dupa capriciul fiecarui nou conducator, iar lipsa de autoritate morala a politicii externe nimic n-o ilustreaza mai bine decat incalcarea fara explicatii a tratatelor, prin razboiul din Georgia, acapararea Crimeii, incursiunile in Ucraina si multe altele, destule.

Putin este perceput in lumea civilizata ca exemplu al faradelegii, urmasul de drept al defunctei URSS, care incalcand normele internationale, pe care le recunoscuse, a lasat in amintire sinistrele samavolnicii din Ungaria in 1956 sau din Cehoslovacia in 1968.

Poate ca, pe plan intern, toate astea li se par acte de eroism si demonstratii de forta ale unor conducatori puternici. Dar, in fata lumii civilizate, abuzul si violenta amintesc de inscrierea pe acelasi drum care a dus candva la capotarea vechii URSS si nici acum nu poate duce decat tot acolo, mai devreme sau mai tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #Putin economie Rusia, #Putin anexare Crimeea, #Putin incalca legi internationale, #Putin pret petrol , #presedinte Rusia