Dilema Rusiei: un imperiu temut de restul lumii sau un stat preocupat de bunastarea locuitorilor? Ce a decis Putin

Vineri, 16 Mai 2014, ora 18:55
10114 citiri
Dilema Rusiei: un imperiu temut de restul lumii sau un stat preocupat de bunastarea locuitorilor? Ce a decis Putin
Foto: Arhiva

In era post-sovietica, Rusia a fost chinuita de o intrebare care a bantuit atat cetatenii, cat si liderii politici: sa devina un imperiu temut de restul lumii sau un stat in care principala grija sa fie bunastarea locuitorilor? Un jurnalist de la New York Times (NYT) considera ca Vladimir Putin a luat acum o decizie in acest sens.

Liderul de la Kremlin pare ca a oferit rezolvarea acestei dileme, avand in vedere ca a hotarat ca ambitiile sale expansioniste sunt mai importante decat dezvoltarea interna, se arata intr-un articol de opinie publicat de NYT.

Insa aceste actiuni pot produce un efect pe care liderul de la Kremlin nu il doreste, avand in vedere ca se pot ridica din multime cativa indivizi care sa incerce sa il indeparteze de la putere.

In viziunea politicienilor sai, pentru Rusia este mai sigur sa urmaresti strategii pe plan international. Apararea vorbitorilor de limba rusa din statele ex-sovietice creeaza tensiuni atat acasa cat si in afara, astfel ca agenda economica este minimalizata, arata sursa citata.

"Cui ii pasa de deterioarea economiei, sau ca serviciile publice sunt deficitare ori de coruptia endemica, cand natiunea este prinsa in febra dorintelor imperialiste? Dar oare expansiunea este un pariu sigur pentru Putin?", se intreaba jurnalistul NYT.

Cetatenii sunt impartiti in ceea ce priveste care ar trebui sa fie prioritatile Rusiei. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Levada Center, o organizatie non-guvernamentala, 48% dintre respondenti au precizat ca tara ar trebui sa se axeze pe planurile de extindere, in timp ce 47% sustin ca Guvernul ar trebui sa faca cetatenilor viata mai buna.

In urma cu 10 ani, existau indicii ca aceasta dilema ar putea fi rezolvata in favoarea prgresului economic si construirea unei natiuni pacifiste. Un sondaj de opinie realizat in 2005 de acelasi ONG arata ca 60% dintre respondeti sustineau ca prefera sa traiasca intr-un stat care ofera un nivel de trai ridicat, in timp ce 36% considerau ca preamarirea nationala este cel mai important lucru.

Cortina de Fier ce ar trebui sa izoleze Rusia si Ucraina - De ce parte se afla Romania

Rusia duce o ampla campanie de PR

In 2007, Michael Porter, profesor la Harvard, a consiliat Kremlinul pe teme economice. Impreuna cu echipa sa, el a scris o analiza despre competitivitatea Rusiei, dar si despre membrii Guvernului, care ar trebui sa depaseasca diferentele de opinie si "sa urmeze telurile dorite de popor".

"Scopul final este politica sau prosperitatea pentru cetateni? Nu exista un mecanism care sa impace aceste doua aspiratii incompatibile. In schimb, semnalele arata ca ele se vor anula una pe cealalta", se mai arata in analiza americanilor.

NYT aminteste ca intr-o tara in care mijloacele mass-media sunt controlate strict de Guvern, opinia publica poate fi manipulata foarte usor. Timp de cativa ani, in special de la izbucnirea protestelor de strada din 2011, masinaria propagandista a fost ocupata sa inventeze si sa exagereze amenintarile cu care se confrunta Rusia. Putin a folosit aceasta masura pentru a diviza populatia si pentru a baga frica in conationali, sustine comentatorul citat.

Mai mult, criza recenta din Ucraina si propaganda anti-Occident reprezinta doar cel mai nou capitol din strategia de PR a Rusiei, care arunca scuze cetatenilor pentru ca Guvernul sa creasca bugetul pentru securitate, sa impuna legi anti-gay si sa stabileasca un control strict asupra Internetului.

Campania de propaganda recenta, axata pe "amenintarea ucraineana", a fost folosita ca o justificare pentru activitatea militara de la granite, pentru a putea folosi forta in tara vecina si pentru a ataca verbal Occidentul.

"In ciuda propagandei mediatice intense, jumatate din populatie rezista tentatiilor imperialiste", a spus Vladimir Magun, sociolog la Academia Stiintelor din Rusia.

Anexarea Crimeii a fost extrem de populara printre rusi pentru simplul fapt ca politicienii au ascuns care este adevaratul cost al unei asemenea miscari. Populatia a "muscat" mesajul ca peninsula a fost obtinuta ca un cadou, spune Magun. El face o paralela cu magazinele care nu afiseaza cat costa produsele, astfel ca oamenii pot fi pacaliti sa creada ca sunt gratis, cand de fapt preturile sunt extrem de ridicate.

Drept urmare, aventura lui Putin va conduce la costuri mai mari de imprumut pentru Rusia si va devaloriza masiv rubla, astfel ca va scadea si valoarea economiilor populatiei. Putin risca sa se confrunte atat cu o catastrofa economica, cat si cu un razboi regional.

It's the economy, stupid!

Presedintele trebuie sa inteleaga ca nu va putea sa evite realitatile economice: Rusia nu poate avansa fara imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste competitivitatea la nivel global. Economia se afla deja in recesiune si urmeaza vremuri dure din punct de vedere economic.

Putin va sustine ca Occidentul impinge Rusia catre ambitiile sale internationale si ca populatia trebuie sa pesevereze.

Iar aceasta gandire a fost si la baza guvernului sovietic: li se spunea oamenilor ca dusmanul este la usa si toti trebuie sa munceasca din greu. Presedintele rus aduce inapoi aceasta mentalitate pentru ca stie cum sa o foloseasca in avantajul sau.

Nevoia de a alege intre expansiunea pe scena internationala si prosperitatea interna este una falsa. Rusia poate deveni o putere mondiala si fara cucerirea unor noi teritorii. In acelasi timp, cetatenii sai pot avea o viata foarte buna, incheie NYT.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Putin soarta Rusia, #Putin imperiu Rusia, #Putin expansiune Rusia, #probleme economie Rusia, #ecnomie Rusia , #presedinte Rusia