Putin cere serviciilor secrete sa stopeze campania occidentala contra Rusiei: "O politica de ingradire, menita sa ne puna sub control extern"

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 18:31
3580 citiri
Putin cere serviciilor secrete sa stopeze campania occidentala contra Rusiei: "O politica de ingradire, menita sa ne puna sub control extern"
Vladimir Putin, serie noua de critici la adresa occidentului/Foto: Vladimir Putin/Facebook

Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut miercuri, 24 februarie, serviciilor secrete ale Rusiei sa stopeze politica occidentala agresiva impotriva tarii sale, care conform liderului de la Kremlin are ca obiectiv oprirea dezvoltarii economice a Rusiei si sa o supuna dictatelor din exterior, relateaza agentiile EFE si TASS.

"Ne lovim de asa-numita politica de ingradire a Rusiei. Nu este vorba despre competitie, care este un lucru firesc in relatiile internationale. Ci este o politica destul de agresiva si consecventa menita sa ne perturbe dezvoltarea, incetinind-o, sa creeze probleme de-a lungul perimetrului nostru apropiat, prin provocarea instabilitatii interne, subminarea valorilor care unesc societatea rusa, pentru ca in final sa slabeasca Rusia si sa o puna sub control extern, exact modul de actiune pe care-l observam in unele tari din spatiul post-sovietic", a spus Putin intr-o interventie la inceputul unei sedinte a conducerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

El a criticat incercarile de "a incatusa" Rusia prin sanctiuni economice, de a bloca mari proiecte internationale, precum gazoductul Nord Stream 2, ingerinta in viata politica si economica si in "procesele democratice". Aceasta atitudine ''neprietenoasa'' fata de Rusia nu se limiteaza la o retorica anti-ruseasca, ci consta de asemenea in ''actiuni reale si practice'', a mai remarcat presedintele rus.

Putin a vorbit si despre o ''campanie informationala'' bazata pe acuzatii ''nefondate'', dand ca exemplu contestarea vaccinului rusesc acti-COVID-19, precum si despre securitatea cibernetica, subliniind ca spatiul digital global a devenit scena unei ''competitii geopolitice foarte dure''.

Facand apoi o aluzie la opozantul Aleksei Navalnii si la manifestatiile de sustinere a acestuia, liderul de la Kremlin a indicat FSB-ului ca este crucial ''sa fie trasata o linie clara de separatie'' intre lupta dintre partidele politice si acele actiuni ''care nu au nimic de-a face cu democratia'' si care cauta doar sa ''submineze'' stabilitatea si securitatea tarii.

Navalnii, despre care Kremlinul sustine ca lucreaza pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Putin ca a ordonat FSB-ului sa-l otraveasca anul trecut in august cu substanta chimica Noviciok.

Rechizitoriu anti-occidental al ministrului Lavrov la ONU

Tot miercuri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a lansat intr-un rechizitoriu anti-occidental in interventia sa prin videoconferinta la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, criticand printre altele ''egoismul'' tarilor occidentale si dorinta lor de ''a profita de pe urma pandemiei pentru a pedepsi guvernele indezirabile'', consemneaza France Presse.

Lavrov a criticat si ''intoleranta fata de punctele de vedere alternative'' manifestata de ''aceia care de decenii predica libertatea de exprimare in lumea intreaga'', dand exemplul interzicerii recente a unor postul TV ruse in Ucraina si in tarile baltice sau interdictiile impuse de retelele de socializare americane care ''manipuleaza deschis opinia publica prin interzicerea sau cenzurarea continuturilor''.

In acest timp, MAE rus a taxat drept ''circ'' decizia Uniunii Europene de a impune noi sanctiuni Moscovei pentru incarcerarea lui Navalnii, condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru incalcarea controlului judiciar.

''Ceea ce se intampla acum (...) este o umilire a UE din partea celor care aplica o politica ce este impusa Uniunii in principal de la Washington'', a spus intr-o declaratie de presa purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, ea sustinand ca interesele aparate de unii membri ai UE ''nu raspund intereselor nationale ale popoarelor acestor tari''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #navalnii, #Rusia, #Occident, #stiri internationale , #presedinte Rusia