Sanctiunile ar putea ajuta Rusia intr-un mod in care Occidentul nu s-a gandit

Luni, 19 Mai 2014, ora 18:50
6654 citiri
Sanctiunile ar putea ajuta Rusia intr-un mod in care Occidentul nu s-a gandit
Foto: Wikipedia

Sanctiunile Occidentului au avut ca scop pedepsirea Rusiei pentru anexarea Crimeii si pentru presupusul sprijin acordat rebelilor din sud-estul Ucrainei. Pe termen lung, ele ar trebui sa determine Moscova sa renunte la modelul sau capitalist si sa adopte unul similar cu cele regasite in Vest, sustine un profesor de la Universitatea de Stat din San Francisco.

Totusi, aceste sanctiuni ar putea ajuta Rusia intr-un mod in care ar lua prin surprindere Occidentul.

Daca Vladimir Putin va invata din erorile Razboiului Rece si nu va adopta un comportament autodistructiv, atunci tara pe care o conduce va avea de castigat, comenteaza Andrei Tigankov, profesor de Relatii Internationale si Stiinte Politice la Universitatea de Stat din San Francisco, pentru Moscow Times.

La inceputul anilor 1980, liderii sovietici au crescut cheltuielile destinate echipamentelor militare, care au ajuns la un nivel nesustenabil, insa au refuzat sa aplice reforme pentru modernizarea economiei.

In consecinta, daca vrea sa evite scenariul autodistructiv, atunci Putin trebuie sa exploateze izolarea de Occident si sa reconstruiasca Rusia ca sa devina un stat puteric. Mai exact, ar trebui sa mobilizeze resursele necesare pentru modernizarea economiei si pentru revitalizarea culturii, sustine profesorul universitar citat.

Istoria ne arata ca nevoia de mobilizare a resurselor apare de fiecare data cand sistemul este amenintat din interior sau exterior. Ivan cel Mare si nepotul sau, Ivan al IV-lea, au pus bazele fondarii statului rus, dupa ce au pus capat ocupatiei tatarilor, au consolidat independenta fata de Roma si au stabilit suveranitatea interna fata de nobili si Biserica.

Petru cel Mare a raspuns amenintarilor venite din partea Europei prin intarirea controlului asupra oamenilor influenti si prin impunerea unei noi ideologi care avea la baza loialitatea fata de stat.

In final, Stalin a consolidat Rusia dupa Revolutia Bolsevica si un aprig razboi civil printr-o ampla reducere a birocratiei si prin indepartarea celor care nu sunt loiali noului sistem.

II pasa Rusiei de sanctiunile Occidentului? Contract-mamut cu China

Putin poate profita de situatie

Anexarea Crimeii si evenimentele care au avut loc apoi l-au ajutat pe Putin in doua moduri. In primul rand, l-au facut foarte popular.

In al doilea rand, sanctiunile impuse de Occident ar putea face ca banii sa ramana in tara in loc sa ajunga in bancile europene sau americane.

Totusi, daca Occidentul va bloca accesul rusilor la sistemul sau financiar, asa cum a facut si cu Iranul, atunci acest lucru va avea efecte grave pe termen scurt. Insa, privind in viitor, masura ar putea avea ca efect construirea unui sistem financiar alternativ in Rusia, arata Andrei Tigankov.

Insa pentru ca popularitatea lui Putin sa ramana la cote inalte, planul ar trebui sa fie secondat de o performanta economica sanatoasa. Populatia va sprijini deciziile statului doar daca va vedea un progres in lupta anticoruptie si in ceea ce priveste dezvoltarea sociala si economica. In plus, in absenta unei politici corecte, oligarhii ar putea gasi noi metode de a drena resursele statului, considera profesorul citat.

Sarcina presedintelui rus nu este sa creeze un stat neo-sovietic, ci sa repuna pe picioare fundamentele sistemului traditional care a facut din Rusia un stat puternic.

In consecinta, o prioritate trebuie sa devina mobilizarea resurselor pentru a asigura dezvoltarea tarii si pedepsirea celor corupti. Folosind izolarea fata de Occident, Rusia trebuie sa construiasca fundamentele penru a obtine o independenta financiara si economica, potrivit lui Andrei Tigankov. Un prim pas in acest sens a fost facut deja: ideea ca rubla sa devina moneda de rezerva in locul dolarului se afla pe masa oficialilor rusi.

Pe de alta parte, izolarea de Occident ar trebui sa incurajeze Rusia sa atraga investitii din Asia si Orientul Mijlociu.

In plus, Putin ar trebui sa gaseasca o modalitate prin care sa scape de coruptii care saboteaza proiectele de dezvoltare nationala si care delapideaza fonduri.

Sfaturi pentru rusi

In timp ce proiecte de amploare precum Olimpiada de la Soci sau summit-ul APEC au fost duse la bun sfarsit, ele au avut costuri uriase, acoperite doar prin cresterea preturilor pe piata energetica mondiala.

E important ca Rusia sa nu repete eroarea sovieticilor si sa se indeparteze mai mult de-atat de Occident. Viitorii investitori europeni, in principal, sunt prea valorosi pentru a fi speriati printr-o atitudine ostila, considera Andrei Tigankov.

Nu trebuie uitat ca reconstruirea statului rus va intari valorile sale culturale si va duce la eliminarea treptata a complexului de inferioritate. Dupa ce isi va capata increderea, va fi din nou pregatit sa isi asume angajamente la nivel international, sustine profesorul.

In ciuda sentimentului de aversitate cauzat de sanctiuni, Rusia trebuie sa profite de aceasta oportunitate pentru a se consolida. Pierderea acestei sanse va fi sinonima cu "decesul" sau, conchide Andrei Tigankov.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sanctiuni efecte Rusia, #Occident sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia , #presedinte Rusia