Cum s-a schimbat Rusia, dar si lumea intreaga, in 15 ani cu Putin

Joi, 07 Mai 2015, ora 17:18
6090 citiri
Cum s-a schimbat Rusia, dar si lumea intreaga, in 15 ani cu Putin
Foto: Hepta.ro

Vladimir Putin se afla la carma Rusiei, fie din calitatea de premier, fie din functia de presedinte, de la demisia surprizantoare a lui Borin Eltin, in 31 decembrie 1999.

Jurnalistii britanici de la The Guardian analizeaza, intr-un amplu material, cum s-a schimbat Rusia, dar si lumea intreaga, in cei 15 ani de "domnie" a lui Putin.

Cu doar cateva zile inainte de a fi ales presedinte al Rusiei, in 2000, liderul de la Kremlin declara pentru BBC ca Rusia este "o parte a culturii europene" si ca el "nu ar exclude" posibilitatea de a se alatura NATO. "Nu imi pot imagina ca propria mea tara sa fie izolata de Europa si de ceea ce adesea numim lumea civilizata", spunea Putin, care a fost presedinte interimar dupa ce Boris Eltin a demisionat.

La 15 ani dupa ce a fost ales presedinte, pe 7 mai 2000, Rusia are un cu totul alt drum decat cel pe care-l promitea Putin. Rusia este izolata pe plan international, se confrunta cu sanctiunile occidentale si chiar cu un nou razboi rece, scrie sursa citata. In ciuda declinului economic prin care trece tara sa, Putin se bucura insa de cea mai mare popularitate dintre toti liderii care s-au perindat pe la Kremlin, ajungand, conform celor mai recente date, la o cota de incredere record de 86%.

Detestat sau iubit, despre Putin un lucru este sigur: a avut un impact enorm asupra tarii sale si asupra lumii intregi.

Ucraina si Georgia - cum a capatat alt sens sintagma "Rusia se apropie de vecini"

Apropierea Rusiei de vecinii sai a primit un alt inteles in mandatele lui Putin. Conflictul ucrainean a rupt relatiile Rusiei cu Occidentul inca de anul trecut. Dar acesta este insa cel mai recent exemplu in care Putin si-a incordat muschii, incercand sa-si arate influenta asupra tarilor din regiune. Cu sase ani inainte de izbucnirea conflictului separatist in Ucraina si de anexarea Crimeii, si Georgia a fost vizata de Putin.

In 2008, Georgia, care spera sa adere la NATO, a fost implicata intr-un conflict cu Rusia privind suveranitatea asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia. La finalul confruntarilor, Kremlinul a recunoscut independenta celor doua teritorii georgiene.

In Ucraina, mutarile lui Putin au fost riscante, mai noteaza The Guardian. Desi rusii au aplaudat anexarea Crimeii, opinia publica din Rusia nu a mai fost asa vocala cand a venit vorba de manevrele facute de Moscova in regiunile separatiste Donetk si Luhansk. In plus, Occidentul a pedepsit Rusia pentru aceste miscari, iar sanctiunile au prabusit economia rusa.

Deocamdata, insa, mai scrie sursa citata, Putin are opinia publica de partea sa si si-a indeplinit niste scopuri strategice, insa nu fara costuri.

Expansiunea NATO

Sub Putin, si relatia Rusia-NATO s-a schimbat radical. Inca de la primul interviu acordat in calitate de presedinte ales, Vladimir Putin a insistat ca extinderea NATO spre est reprezinta o amenintare pentru tara sa.

Acum Moscova are resurse militare pentru a riposta.

John McCain: Rusia este o autocratie

Rapoartele oficiale vorbesc din ce in mai des despre confruntari militare intre Rusia si NATO. Ba, mai mult, in 2014 au fost interceptate in spatiul aerian european de 100 de ori mai multe avioane de lupta ruse decat in anul precedent. Noua politica agresiva a lui Putin a ingrijorat Polonia si tarile baltice.

In plus, actiunile Rusiei au adus Finlanda si Suedia mai aproape ca oricand de aderarea la NATO.

Rusia, o autocratie electiva

In timp ce Putin nu are neaparat o viziune coerenta asupra economiei, el si-a concentrat mai mult atentia pentru a-si consolida propria putere.

In 2004, a semnat o lege care permite presedintelui sa numeasca guvernatori regionali, in ciuda reformelor cerute de oamenii care au protestat in 2011-2012.

Celebra "rocada" a lui Putin cu Dmitri Medvedev i-a permis sa se intoarca la presedintie in 2012. Intre timp, Rusia a adoptat o lege care prevede extinderea mandatului prezidential de la patru la sase ani.

Putin a declarat deja ca nu exclude o noua candidatura si, daca ar castiga, de aceasta data ar sta sase ani si mandatul sau la conducerea Rusiei l-ar depasi pe cel al lui Leonid Brejnev - 18 ani - si chiar pe al lui Iosif Stalin.

Cultul personalitatii

Timp de zece ani, Eltin nu a fost cel mai charismatic lider. Insa Putin le-a oferit rusilor un lider mai apropiat de spiritul macho, mai arata The Guardian. Liderul de la Kremlin a zburat cu berzele, a calarit la bustul dezvelit sau a inotat in raurile siberiene.

S-a vorbit si despre injectiile cu Botox, apetitul lui Putin pentru operatiile estetice, precum si despre relatia pe care ar avea-o cu o gimnasta olimpica ce are jumatate din varsta sa. Aceste lucruri, insa, nu sunt prezentate in presa rusa, loiala Kremlinului.

Viziunea economica incoerenta

Cand Putin a ajuns la putere, Rusia se recupera dupa reformele dezastruoase si criza financiara din 1998. Noul presedinte nu a avut, insa, o viziune economica coerenta: in timp ce a redus impozitele pentru oamenii de afaceri, a renationalizat unele sectoare-cheie. Cu toate acestea, cresterea pretului la petrol a dus Rusia intr-o era de prosperitate fara precedent, salariile au crescut intre 1999 si 2006, iar Putin si-a asumat meritul si este si acum laudat.

In timp ce pretul petrolului a stimulat cresterea economica, putine progrese au fost facute in diversificarea economiei sau modernizarea industriilor Rusiei. Chiar inainte ca preturile petrolului sa scada si Occidentul sa impuna sanctiuni economice, economistii estimau ca economia rusa va stagna multa vreme.

Populatia Rusiei, in crestere?

Putin a preluat o tara a carei populatie scadea intr-un ritm alarmant. Rusia - o populatie de aproximativ 150 de milioane de oameni la momentul caderii Uniunii Sovietice - pierdea cam un milion de oameni pe an.

In 2012, insa, natalitatea a inceput sa creasca, lucru care s-a datorat in mare parte cresterii economice. Putin ii incuraja pe rusi, inclusiv in interventii publice, sa aiba copii, iar acum Rusia are o populatie de 146 de milioane de oameni, de la 142 de milioane in 2008, fara a se tine cont de cei doua milioane de oameni din Crimeea.

Pivotul spre Asia

Sustinator vocal al unei lumi multipolare, Putin s-a orientat in ultimii ani spre o cooperare economica si militara mai mare cu tarile din Asia, ale caror economii in crestere sunt "infometate" de gazul Rusiei si ale caror guverne nu sunt tocmai mari sustinatoare ale drepturilor omului.

Putin a inaugurat proiectul in care si-a pus sperantele: gaze pentru chinezi

Rusia si China au semnat anul acesta un contract de furnizare de gaze naturale pe o durata de 30 de ani, in valoare de peste 400 de miliarde dolari, cu ocazia vizitei presedintelui rus in aceasta tara. De asemenea, nave din China si Rusia vor efectua pentru prima oara in istorie exercitii militare comune in Marea Mediterana la jumatatea lunii mai.

Opozitia, redusa la tacere

Dupa condamnarea magnatului rus Mihail Hodorkovski (si ulterior exilarea acestuia), urmata de asasinerea liderului de opozitie Boris Nemtov, Rusia a devenit un loc destul de periculos pentru disidenti.

Lovitura grea pentru masina de propaganda a lui Putin - decizii fara precedent in presa rusa

Momentul de rascruce a fost, insa, in iarna 2011-2012, cand Opozitia din Rusia era vocala si o multime de oameni protestau in strada. Atunci, Putin si-a regandit strategia, astfel ca Alexei Nalalvi (politician de opozitie - n. red.), dar si alti opozanti ai regimului s-au trezit cu zeci de dosare penale "dubioase", mai scrie The Guardian.

De la intoarcerea lui Putin la Kremlin in 2012, noi legi au ridicat amenzile pentru cei care au luat parte la protestele antiguvernamentale. Pentru incalcari repetate, pedepsele ajungeau pana la 5 ani de inchisoare.

Pe fondul unei cresteri a sentimentului de patriotism in randul rusilor, precum si a retoricii puternice anti-tradatori, Putin a sugerat, in decembrie, ca membrii Opozitiei ar putea face parte dintr-o "coloana a cincea" care isi doreste subminarea tarii.

Viziunea moralista

Alaturi de o represiune a Opozitiei, ONG-urile si chiar Internetul au fost supuse unei legislatii inspirate din "morala traditionala". In 2013, propaganda gay a fost interzisa, ceea ce a condus la o crestere a homofobiei in Rusia lui Putin.

Alte acte legislative prevad amenzi pentru permiterea injuraturilor la televiziune, radio si in filmele prezentate in cinematografe, masuri criticate de cinefilii rusi.

Paradoxul anglo-rus

Sub "domnia" lui Putin, relatia anglo-rusa s-a transformat intr-un paradox: relatiile oficiale sunt extrem de reci, dar in acelasi timp un numar record de rusi au imigrat la Londra.

In plus, oligarhii isi trimit copiii la scolile britanice si cumpara echipe de fotbal.

Sportul, rege in tara lui Putin

Putin si-a indeplinit "ambitia olimpiana" si a organizat Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci. Rusia a castigat 13 medalii de aur si nici nu au fost incidente jenante in ceea ce priveste organizarea evenimentului, in afara de cateva camere de hotel neterminate. In 2018, tara va gazdui Campionatul Mondial de fotbal.

Astfel de evenimente, insa, nu au ca unic scop promovarea sportului. Organizarea unor evenimente de asemenea amploare reprezinta un prilej bun pentru ca functionarii corupti sa spele sume importante, scrie The Guardian.

Coruptia

In ciuda unei aparente campanii dusa de Moscova impotriva coruptiei, Rusia lui Putin inca este perceputa ca "necinstita". In 2014, Rusia a fost clasata pe locul 136 din 175 in Indicele de Perceptie a Coruptiei, realizat de Transparency International.

Desi putine informatii sunt disponibile privind averea sa personala, multi se asteapta ca insusi Putin sa fi beneficiat de bani murdari.

Armata

In timpul celui de-al doilea mandat, Putin si-a propus sa reformeze armata rusa, dupa victoria neconvingatoare in razboiul georgian. Rusia aloca acum un procent mai mare din PIB pentru aparare decat Statele Unite. In 2015, suma record de 81 de miliarde de dolari este destinata modernizarii armatei.

Lovitura grea pentru masina de propaganda a lui Putin - decizii fara precedent in presa rusa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Putin 15 ani, #Putin schimbat Rusia , #presedinte Rusia