
Rusii sunt tot mai afectati de deteriorarea situatiei economice, scaderea veniturilor si cresterea preturilor. Un recent sondaj al companiei de stat VTsIOM releva ca s-a schimbat comportamentul consumatorilor.
Numarul respondentilor care au trecut la achizitia de mancare si produse mai ieftine a crescut la 53% in iulie fata de 38% in ianuarie 2015. Numarul celor nevoiti sa renunte la unele achizitii a crescut de la 39% la 52% in aceeasi perioada, scrie The Moscow Times.
Chiar si in aceste conditii, oamenii nu se revolta. Potrivit VTsIOM, doar 10% dintre rusi isi tin economiile in valuta.
Noi ne facem ca muncim, iar ei se fac ca ne platesc - Intelegerea tacita a lui Putin
Mai mult, releva Public Opinion Foundation, din cei 35% care au ceva bani pusi deoparte, 92% si-i tin in ruble. In general, rusii prefera sa foloseasca rubla, indiferent daca au economii sau nu.
Desi devalorizarea rublei in decembrie anul trecut a dus la o inrautatire a situatiei economice, majoritatea rusilor nu reactioneaza la pretul petrolului sau rata de schimb valutar, ci la pretul produselor de baza si al utilitatilor. Acestia reactioneaza reducand consumul si facandu-si stocuri de mancaruri ieftine.
In acelasi timp, rusii se simt mandri de tara lor, chiar daca mandria nu se bazeaza pe realitate.
Cel mai recent sondaj al Levada Center cu privire la credibilitatea autoritatilor releva ca doar 4% dintre rusi cred ca oficialii spun mereu adevarul, 13% considera ca in general spun adevarul, 34% ca "uneori spun adevarul si uneori mint" si 41% ca mint aproape tot timpul.
Biserica ortodoxa, Putin si "patriotismul" rusesc
Cu toate acestea, una e daca cetatenii obisnuiti nu primesc informatii corecte, alta este daca presedintele tarii nu are acces la adevar. Din acelasi sondaj reiese ca rusii cred ca presedintele Vladimir Putin nu este informat complet si corect de catre consilierii sai, in vreme ce doar 31% cred ca este bine informat - asa-zisul fenomen "tar bun, boieri rai", remarcat de sociologi.
In mod remarcabil, popularitatea "tarului bun" a crescut exponential in vreme ce "boierii rai" raman nepopulari.
Potrivit acestei logici, Vladimir Putin a ridicat Rusia, care pana la el statea in genunchi, si i-a refacut statutul de mare putere, fara a sti nici macar jumatate din lucrurile care se petrec in tara.
Seful departamentului de cercetare sociala si culturala de la Levada Center, Alexei Levinson, crede ca popularitatea record a lui Putin se datoreaza faptului ca oamenii isi exprima, de fapt, loialitatea fata de Rusia, iar Putin este simbolul Rusiei.